• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Vindkraft - en ruggig miljöförstöring.

Ja, det är norra delen av Sverige som står för framtida tillväxt, där kommer behövas ström.

Absolut! Sveriges framtid finns i norr än så länge. Befolkningen räcker inte till så företagen slåss om arbetskraften.

Det finns utrymme för inflyttning i norr med rätt kompetens!:)
 
Nu verkar det som Svenska kraftnät har kommit fram till att det behövs en förstärkning av nätet vid Svartbyn till att börja med.

Här kommer några citat ur texten från Norrbottens-Kuriren:

" I tidigare artiklar har vi konstaterat att det överskott som finns i dag i norra Sverige, cirka 3000 MW, inte ens är nära att räcka till för de stora industriprojekt som planeras av LKAB, Hybrit och Northvolt. När de tre aktörerna är igång samtidigt krävs en medeleffekt på nästan 9000 MW, tre gånger överskottet. Och det förutsätter att elproduktionen sker stabilt, något som bara gäller vattenkraften."


"Nu tillkommer även H2 Green Steels planer på grön ståltillverkning. Bolaget planerar en elförbrukning på tolv TWh/år i full drift, vilket kräver en medeleffekt av 1400 MW.

– Det krävs en förstärkning av nätet. Vi har haft en dialog med bolaget och som vi ser det initialt måste vi dra en ny ledning på 400 kilovolt (kV) till Svartbyn. Sannolikt från Messaure, säger Ulf Moberg, teknisk direktör vid Svenska kraftnät (SVK).

H2 Green Steel planerar att starta bygget första halvåret 2022 och produktionen 2024. Detta med en teknik som ännu är oprövad. Och en ny 400 kV-ledning kräver en tillståndsprocess, något som ofta blir utdraget."

"– Det finns en risk för det. Det är ju den stora utmaningen i den pågående elektrifieringen. Men det verkar ju finnas en positiv inställning uppe hos er och då kanske det kan underlätta. Det behövs, för det är många stora projekt som ska matchas, säger Moberg.

Stamnätstationen i Norra Svartbyn har dock en bra strategisk placering. Matning kan tillföras söderifrån från Markbygdens vindkraftpark, västerifrån från Luleälven och österifrån från Finland. Förbindelsen med Finland används i dag mest för export, men kommer i framtiden sannolikt att användas till import.

– Vi bygger just nu en tredje ledning till Finland, mellan Messaure och Kemi, säger Moberg."

 
...och det här som kräver stabil elproduktion vill MP lösa genom att stänga hela Kärnkraften, inte bygga ut fler älvar och Bygga vindkraftverk bakom var buske på i din favoritskog och på varje fjälltopp i naturens tempel. :ROFLMAO:
 
...och det här som kräver stabil elproduktion vill MP lösa genom att stänga hela Kärnkraften, inte bygga ut fler älvar och Bygga vindkraftverk bakom var buske på i din favoritskog och på varje fjälltopp i naturens tempel. :ROFLMAO:

Ja, det är miljövänliga mp som tror att dom kan lösa det med vindkraft och solcellsenergi.
Var ska vi odla mat som potatis, säd, grönsaker, m. m. för det krävs stora ytor för att trygga energiförsörjningen när dessa stora energislukande projekt är igång.
 
I det tysta...
Överammer och den vackra Ammerån känd bland landets flugfiskare. Nu ska vindindustrin ge sig på även den och dess omgivningar. Ragunda kommun där Indalsälven slingrar sig fram majestätiskt inramad av de mäktiga bergen ska också exploateras av vindkraftindustrin med utländskt kapital och inhemska lobbyister med god ekonomi.

Jag tänker osökt på Cirkusdirektörens uppmaning -”Får jag be om största möjliga tyssstnad...”
Här nedan en desperat annons från Blocket, väl värd att begrunda och reflektera över.

 
Men visst gör det väl det om våra friluftslivs områden omvandlas till vindkraftparker ? :unsure:

Ja märkligt är det. Visst hamnade diskussionen till stor del kring teknik men grundfrågan kvarstår. Det handlar om natur och friluftsliv precis som jag inledde tråden med.
Att bli förpassad hit, någonstans i forumets mörkaste källardel, tyder på att frågan är obekväm tydligen.
Om utsidan har ett seriöst uppsåt att spegla friluftslivet så måste även det som känns obekvämt för ägarna av sidan få utrymme så länge inte det bryter mot reglerna. Att trådar ”spårar ur” kanske beror på att styrningen skulle vara bättre eller så gör man som så många gånger, varnar först och berättar varför.
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.