Vilket system/program för att ta fram ledkarta?

Hej

Vi ska ta fram en skoterledskarta över klubbens leder, en karta som ska tryckas och sen säljas.

Vi kommer att köpa in kartmaterial från Lantmäteriet som vi sen ska lägga på ytterliga information på (leder och annan info).

Lite osäker på bästa arbetssättet och vilket system/program vi ska använda.
Kartmaterialet kan fås i raster format (gif, jpeg, tiff) eller vectorformat (shape, illustartor)

Hur ska vi lägga på våra leder? Helst koordinatsatt och på att sätt som gör det lätta att underhålla och uppdatera för framtida revideringar. Vill helst kunna importera en ledsträckning via ex en GPX fil.

Någon som har några tips och idéer?

Anders
 
OCAD är bra

Jag har gjort ungefär detsamma då företagarföreningen hemma lät ta fram en karta med cykel- och vandringsleder i Hedesunda:

Jag använde OCAD Pro, v. 9 för att importera data från Lantmäteriets Terrängkarta i Shape-format.

Den symboltabellen kan jag bjuda på om du vill använda samma manér som för Terrängkartan.

OCAD är inte gratis, men kanske en vettig investering om ni ska ge ut en karta för försäljning och sedan uppdatera den emellanåt.

www.ocad.com
 

Bilagor

  • ocad_tk.jpg
    ocad_tk.jpg
    106.3 KB · Visningar: 939

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
OCAD har jag tänk på, har tillgång till OCAD 9 standard och den kan inte hantera shape filer. Ser att en licens på v10 prof kostar runt 1000 euro det är lite för mycket.

Men skulle det funka att jobba i OCAD 9 standard med Lantmäteriets kartmaterial som en bakrundskarta i TIF formatet? Eller skulle det bli för tungt. Och har paketerar man då det hela till tryckeriet?

Anders
 
Med reservation för att Pro och Std skiljer sig i detta avseende:

Du kan arbeta med rasterkartor som bakgrund, lägga på vektorinformation, och sedan exportera hela klabbet som högupplöst rasterbild.

Exempel på karta med laga skifteskarta som bakgrundsbild:
 

Bilagor

  • ocad_tk_ls.jpg
    ocad_tk_ls.jpg
    161.4 KB · Visningar: 892
Med reservation för att Pro och Std skiljer sig i detta avseende:

Du kan arbeta med rasterkartor som bakgrund, lägga på vektorinformation, och sedan exportera hela klabbet som högupplöst rasterbild.

Exempel på karta med laga skifteskarta som bakgrundsbild:


OK, vilket rasterformat bör man välja?

Anders
 
Beställ data från Lantmäteriet i tif-format med tillhörande georeferensfil (.tfw). Upplösningen i rasterdata bör motsvara minst 300 punkter per tum i den slutliga tryckskalan om du vill kunna trycka med offsetkvalitet.

Beroende på hur stor kartan skall bli i sitt tryckta utförande kan det underlätta att dela upp bakgrundskartan i flera bitar.

Jag gjorde för några år sedan en karta som användes vid multisporttävlingen Kanot&Hoj. Den kartan var ungefär 40x50 km stor, och där använde jag, för delar av kartan, fastighetskartan i tif-format som bakgrundskarta. Bakgrundskartans funktion i det här fallet var endast som underlag för att lägga in fler detaljer än vad som fanns i vektordata frö Terrängkartan.

Bakgrundskartan var uppdelad i 5x5 km stora rutor i upplösningen 1m/pixel (1 pixel = 1 kvadratmeter på marken), var och en på i genomsnitt 23 MB.

Totalt 25 sådana bitar användes, och det var inga problem ens med version 8 av OCAD att visa alla på en gång, även om det tog lång tid att läsa in dem vid programstart. Att hantera en jättefil på 566 MB hade blivit för tungt.

Det går visserligen att krympa filstorlekar genom att använda jpg eller något annat komprimerat format, men det har endast betydelse för att spara på diskutrymme. Väl inläst i OCAD kräver både tif och jpg lika mycket minnesutrymme då bilderna ska renderas i bildminnet för visning på skärm.

Vid export av rasterfil för leverans till tryckeri så ska du välja en upplösning av minst 300 dpi. De vektordata du lagt till får ju denna upplösning när det renderas till raster, men har du en bakgrundsbild i lägre upplösning så hjälper det inte om du höjer upplösningen vid exporten.

Normalt köper man t.ex. Terrängkartan i rasterformat i upplösningen 5m/pixel, vilket är för grovt för att kunna trycka i skala 1:50000. Trycker du däremot i skalan 1:60000 så får du en upplösning på 300 dpi på bakgrundskartan.

Tryckerier gillar i allmänhet både tif och jpg, men om du väljer jpg så använd komprimeringsnivå 10 eller högre för att undvika risken för kvalitetsförsämring.
 
Fördelen med att använda rasterbakgrund är ju att du kan koncentrera dig på det egna temat som du vill presentera.

Nackdelen med raster är att du är låst till vad Lantmäteriet tycker är bäst avseende kartografi. Skulle du av någon anledning vilja ha en annan placering av text eller ändra symbolik så medför det en massa extra pillande.

Vektordata kräver ju import och symbolsättning som kan ta litet tid om man ska bygga upp kartsymboler med utseende som liknar originalet. Å andra sidan så har du full flexibilitet i utformningen av den slutliga kartan.

Det finns alltså för- och nackdelar med båda alternativen.

Prismässigt har jag för mig att det inte skiljer så mycket mellan dataformaten, det som kostar är nyttjanderättsavgiften för publicering, vilken förutom en grundavgift är beroende av hur många exemplar ni tänker trycka.

Ett mellanalternativ om du är låst till OCAD Std kan ju vara att låta någon bekant med Pro-versionen göra importen från Shape, och sedan själv tilldela symboler till de importerade objekten.

Hursomhelst, lycka till.
Torbjörn
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips