Vilket skodon passar fjällen?

Hej!
Har en undran kring valet av fotbeklädnad vid fjällvandring. Har inte så mycket erfarenhet av fjällvandring men planen är att skaffa mig det. Jag har använt Lundhags kängor med läderskaft och cellgummi i fotdelen respektive gummistövlar.

Fördelar kängor:
1. Är vridstyva, bra stöd för vristerna, vilket är bra så man inte trampar snett så lätt och stukar eller vrickar fötterna.
2. Behaglig temperatur i foten om det inte är för varmt i luften vill säga alltså.
3. Mycket kraftigare och bättre sula. Greppar bättre mot alla möjliga olika underlag.
4. Skönare att vandra i, man klarar av mycket längre tid utan att bli så trött i fötterna.

Nackdelar kängor:
Det krävs inte mycket vatten alls för att det ska tränga in i sömmarna skaft/fotdel (även om dom är noggrant insmorda med fett eller vax) och vatten och sankmark finns det mycket gott om i fjällkedjan. Sen är man blöt om fötterna resten av den dagen.

Fördelar gummistövlar:
1. Man håller sig torr om fötterna, kan kliva i relativt djupt vatten utan att behöva bry sig.
2. När man rastar kan man lätt spraka av sig stövlarna och lufta både dom och sina fötter ändå mera om man drar av sig strumporna/sockorna. Vilket man inte gör med kängor det är för mycket jobb med det och krångligt utan man låter dom sitta på hela dagen. (Eller man och man jag gör så i alla fall).
3. Dom är lätta att ta på och av. Bara kliva i dom respektive sparka av sig dom. (Kängor måste man hålla på och snöra respektive snöra upp, vilket tar en del tid.

Nackdelarna gummistövlar:
1. Mycket varma och svettiga, detta är lite beroende på temperaturen i luften och hur lätt man blir varm om fötterna.
2. Näst intill inget stöd alls för vristerna.
3.Blir snabbare trött i fötterna pga av mindre stöd sidledes och mindre kraftig sula.

Vad är bäst? Finns det andra alternativ? Lågskaftade vridstyva kängor tror jag inte alls på eftersom dom just är så låga att det rinner in vatten ovanifrån pga att det är så blött i svenska fjällkedjan. Vad har ni andra på fötterna? Hur löser ni den här knäckenöten?

Undrar Kjell
 
Jag har provat stövlar, GoreTex-kängor (Meindl Island Pro) och kör sen 2008 med Lundhags Syncro. Lär fortsätta med dem och kanske komplettera med ett par Jörnkängor. För mig personligen är det vad som har funkat bäst och med extra sockar och ev. extra sulor så kan man bli nästan torr i dem om man råkar bada så man får in vatten över skaften.

Beror ju lite på vädret också. Om det räknas med varmt väder och lättare packning så är jag inte främmande för att prova lätta Inov-8 Roclite (lätta trailrunning-dojjor). Dock så verkar hållbarheten bli sisådär. Mina Lundhags från 2008 kommer att hålla hur länge som helst och går att byta sula på när den är slut.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
kör sen 2008 med Lundhags Syncro. Lär fortsätta med dem och kanske komplettera med ett par Jörnkängor. För mig personligen är det vad som har funkat bäst och med extra sockar och ev. extra sulor så kan man bli nästan torr i dem om man råkar bada så man får in vatten över skaften.

Men hur gör du med vattnet som tränger in i sömmarna vid skaften där dom är sydda i cellgummit? Det kan bli ordentligt blött där i alla fall min erfarenhet.

/Kjell
 
jag har ett par låga synchro och ett par höga bielne. båda är rikligt insmorda med vax från lundhags och jag har aldrig blivit våt i dom när jag har vandrat med dom. så det är en fråga om infettning.
 
Lundhags lädersmorning varje kväll om det är riktigt jäkligt väder. Är de sura kan man koka vatten, hälla i Nalgeneflaska och stoppa i och snöra till. Repetera någon gång så kan man ha nästan helt torra kängor på en kväll. Visst kan man bli fuktig om sockarna efter en lång dag i blötan men byter man sockar så blir det bättre. Med fodrade dojjor är det ju plastpåsar som gäller om man blött ner sig och stövlar blir man ju sur av fotsvetten.

PS. Jag ska rengöra mina ordentligt nu och prova med vax igen men jag har aldrig lyckats hålla mig lika torr som med lädersmorningen. Menar nu riktigt blött väder till fjälls där man drar fötterna i ris och går i myrmark och ingen torkmöjlighet inne under flera dar.

Men hur gör du med vattnet som tränger in i sömmarna vid skaften där dom är sydda i cellgummit? Det kan bli ordentligt blött där i alla fall min erfarenhet.

/Kjell
 
jag blir mer och mer tveksam till kängor och stövlar för vandring.. Kängor använder jag på jakten när jag står still och det är kallt, stövlar till fisket..

Jag har de sista två åren burit småttingar i bärsele på ryggen, jag bor i skogen så det blir antingen trail eller off trail, vikten har varierat mellan 6-15kg på ryggen och jag går långa turer, jag kör bara trailskor i mesh som torkar snabbt och väger inget.. Varför skulle jag då med mindre vikt på ryggen i enklare vandringsförhållanden ta på svenatunga kängor eller stövlar?

Jag har inte varit i fjällen på 2 år så jag vet inte vad jag tar med mig till nästa års tur, jag hoppas att jag är smart och väljer lätta meshskor och inte faller för gammal vana och tar med mina kängor..
 
Kängor

Jag började med Tretorns "Sarek" för närmare 30 år sen.
Då använde de flesta stövlar och jag tyckte nog det var rätt
bekvämt.
Hann slita ut 2-3 par innan jag fick problem.
Tårna for väldigt illa i branta nerförsbackar.
Jag övergick till Meindl Island Pro som då var poppis.
Har vårdat dom minutiöst med Meindls rekommenderade wax.
Funkat klockrent i minst 10 år.
Kompletterade med Lundhars överdragsstövel. Kallas visst Moosbooth.
Även dessa har jag varit rädd om så de är fortfarande hela.
Dem trär jag över vid djupare vad, ev. kan regnbyxor hjälpa till vid
riktigt djupa vad. En del drar endast på regnbyxor och drar till en rem runt vristen,
för att klara vätan.
Mina kängor är nu helt utslitna och pensionerades nu i höst.
Just köpt ett par Hanwag Tatra som jag testgår i höst.
Blev rekommenderad dessa av en kunnig (tror jag) försäljare.
Har rätt smala fötter och jag kompletterade med en sula som lyfter hålfoten en smula.
De känns väldigt sköna och är förhållandevis lätta.
Till nästa år får de hänga med till fjälls.
Jag kan inte tänka mig att någonsin mer gå med stövlar men fötterna är ju olika hos oss alla.
Min rekommendation är kängor som Du stryker med ett bra wax.
Lycka till.
Yvonne
 
Intressant att Kjell jämför kängor och stövlar med tanke på att praktiskt taget ingen längre går i stövlar (möjligen samerna?). Jag är en av de sista och känner mig därför manad att bidra till tråden!

Din uppräkning av för- och nackdelar tror jag stämmer bra. Möjligen ska nämnas att stövlarna inte kräver någon yttre skötsel. De är också billigare, vilket gör att man lättare byter till nya med fräsch sula.

Jag går i Nokian Tuura, en ullfodrad vinterstövel. Ullfodret dämpar kondensen och flyttar fram tidpunkten när man blir blöt. För blöt inifrån blir även jag efter några dar. Men mina fötter trivs bra år efter år med kraftiga, självfallet dubbla sockar. Stövlarna håller i ungefär tre år, sen börjar sulan förlora greppet. En bra sula kan ju ha avgörande betydelse, och då är dryga tusenlappen inte mycket att fundera över.

Jag tror kängorna kommer bäst till sin rätt om man går i hyfsat torra, steniga områden och bara ska vada någon jokk ibland. Där jag går är det oftast halvblött långa sträckor också. Jag blir alltid förvånad när vandrare jag möter i regnet bedyrar att de är helt torra i sina kängor.

Det kan sägas att jag även har ett par Lundhags Pro Mid, men mina fötter kommer inte så väl överens med dem. Tårna slår gärna i framkappan, beror kanske på en storlek för liten? Ändå har jag 41 på kängorna och 40 på stövlarna, där jag ändå har tjockare sockar! En mjukare känga vore nog att föredra, men då är de väl fodrade och därmed svåra/omöjliga att torka upp?

Hälsn Pelle
 
Kängor!

Kängor alla gånger. Har själv ett par syncro high just nu. O kängor vinner varje gång. Inget e optimalt men extra och torra strumpor så klarar man sig. O klarar man inte av annat än stadens asfalt ska man inte ut i skog o mark. :) DVS. Torra gymnastik/tygskor.
 
Tjena!

Jag har både kängor (Meindl island pro) o stövlar (Sarek millenium) . Måste säga att jag gillar båda alternativen,kängan är varmare på vintern,men jag har en stor förkärlek till mina Tretorn stövlar.

Mvh Nicklas L
 
Smaken är som baken...

...delad.

Jag har provat runt men fastnat för kängor (måttsydda lundhagare och Jörn). I skogen, på fjället, med barnen...

Mamma har också provat det mesta och är helt frälst på sina Sarek-gummistövlar.

Kompisen vägrar annat än mesh. En annan kör på five fingers. En tredje gympadojor och foppatofflor.

Kontentan är väl att man måste lista ut vad som passar ens fötter. Och vara beredd att byta vart efter åren går. Kroppen förändras, kraven lika så.

Prova dig fram!

Men min röst lägger jag på alternativet kängor ;)
 
Både och

Gummistövlar av modernt snitt är nästan lika stadiga som kängor. Mina favoriter tidigt eller sent på säsongen, när snö kan förväntas. Fotlappar knuti :).

Annars kängor, både traditionella typ Lundhags och kontinentala typ meindl. Om skaften är korta kan damasker vara bra (snabba vad t ex). Ju lättare desto bättre, jörnkängan är en höjdarsko i det avseendet.

Trailskor kan vara funkis också, bäst på stigar tycker jag.

//J
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips