Vilken är er favoriträtt på fjället/i skogen?

Vilken är er favoriträtt när ni fjällvandrar eller går på tur i skogen? Och varför är just denna er favorit att laga och äta? För mig skiljer det sig nämligen på den mat jag lagar hemma i kökets lugna vrå och den mat jag lagar på ex.vis kalfjället eller i skogen.

Min favorit är pulvermos med stekt bacon och champinjoner. Plusvariant: under dagsturer kryddas baconen och svampen med grädde och pesto. Mums! Pulvermos och lax är också en favorit. (Pulvermos för enkelhetens skull - lagar riktigt mos hemma :) )

På längre turer blir det dock frystorkat för enkelhetens och viktens skull.


Bifogar bild. Det får ni också gärna göra - för inspirationens skull.
 

Bilagor

  • 191.jpg
    191.jpg
    49.1 KB · Visningar: 2,157

Aktuellt

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!
En favorit jag aldrig glömt sedan dess var den gången vi två i en av kanadensarna (i ett gäng som
paddlande nerför ett av å-systemen i Bergslagen) stekte pannkakor (vilka serverades med hjortron-
sylt) och kokte ärtsoppa med fläsk på torsdagskvällen. Middagen inleddes med en dry martini (som
serverades i korrekta lexanglas), sköljdes sedan ned med några kalla öl (som en platta av hade bar-
lastat vår kanot i några dygn) och avslutades slutligen med kokkaffe, cognac (också i korrekta lexan-
kupor) och cigarr. Allt på (en liten men dock) vit duk med servetter. Studentikost så det förslår!

Jag har aldrig kostat på mig så mycket barlast sedan dess, aldrig någonsin. Det blev ett minne för livet
att sitta där vid strandkanten och avnjuta en lyxmiddag - medan dom andra paddlarparen satt omkring
oss - pillande med sitt frystorkade jox... :)

Stekt pannkakor har jag gjort många gånger senare, och kokat upp någon burk ärtsoppa också. Men,
den där underbart galna studentikosa totalutflippningen att släpa med sig allt som behövdes för en helt
komplett sittning till en studenttorsdagskväll (utan att ha informerat några andra i förväg) blev magisk...
/Odd

PS
Vår "gourmet-kanadensare" låg säkert 5 cm djupare i vattnet än de andra,
så straffet var klart tyngre paddling för oss...
 
Det måste bli egenfångad (under dagen) fjällfisk som Öring, Röding eller Harr som tillagas till middag och då utan massa krångel utan bara baskryddor och inlindad i folie med knäckebröd och kallt vatten från närmaste fjällbäck ;-)

Inte mycket som kan slå kombon av att ha fångat middagen själv och så god dessutom det är bästa kryddan, så det får bli min favo rätt.
 
En lunchfavorit som jag ofta gör är Knorr Gulaschsoppa (pulver). 5 dl vatten, koka soppan 5 minuter, häll i en dl snabbmakaroner rör om mågra minuter.
 

Bilagor

  • Gulaschsoppa.png
    Gulaschsoppa.png
    116.1 KB · Visningar: 1,751
  • Mat.jpg
    Mat.jpg
    70 KB · Visningar: 1,762
Laxpaket

En middagsfavorit på helgtur är laxfile (fryst när man går ut) purjolök, paprika och tärnad potatis (finns färdigkokt, tärnad på burk som man häller av och lägger i en påse) in i folie med smör och på elden.
Trevligt OM man mot all förmodan inte får egen fisk :)
 

Bilagor

  • Lax.jpg
    Lax.jpg
    142.8 KB · Visningar: 1,754
Själv är jag alldeles för svag för reals turmat och hade inte skinnarmos carbonara varit så jäkla salt hade den platsat med


Skickat från min iPhone med Tapatalk
 
Fjällöring stekt med färska enbär, salt och peppar och mycket smör och bakad eller kokt potatis.

Det är ju inte så lättpackat så om vi ska fokuser mer på det är det blå bands vegetariska bolognese: https://www.coop.se/handla-online/varor/skafferi/pulvermix/torr-sas/66153-vegetarisk-bolognese

Den är ingen gormet mat men helt klart god, inte heller supernyttig men billig, lättlagad, lätthittad i vanliga butiker, bara köpa valfri pasta till. En påse + 250g pasta så har man mat för två.

/G
 
Min hemlagade och hemtorkade Madras Curry gjord på nöttfärs som steks och kryddas med currykryddor, dvs spiskummin, mynta, garam masala, nejlikor, kanel, koriander, kardemumma och gurkmeja. Och så hackad lök, vitlök, tomatpure och kokosmjölk i pulverform. Serveras med ris, kokosflagor och bananchips. Jag har ingen bild, med det är knappast vackert.
 
En rätt som ALDRIG blir lika bra hemma, det är en variant av TS.
1. Koka vatten för att röra ut potatismos
2. Stek bacon över låga (hemma torskar man då fettet inte kan brinna av!)
3. Rör ihop, bacon, potatismos med friterad lök i önskad mängd.
Super enkelt, super gott!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips