• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Vi metar för lite

IMG_20200801_200358189_HDR.jpg

Den eleganta och tydliga skissen ovan visar hur man tacklar med glidflöte. På linan trär man först ett flötesstopp (eller, om man är old school, slår en stoppknut). Sedan träs glidflötet på linan varefter sänket sätts på plats och slutligen knyts en lämplig krok fast. Detta är så enkelt det kan bli. För att maximera kastlängd och minimera risken för trassel väljer man ett (1) sänke och placerar detta så nära kroken som möjligt. Den konfigurationen är emellertid inte optimal eftersom ett relativt stort sänke nära kroken är ägnat att störa fisken.Den första kompromissen man får lov att göra är alltså att flytta sänket några decimeter från kroken. Nästa kompromiss är att byta ut det enda (stora) sänket mot några mindre som sprids längs linan. Och så håller det på. Grundregeln är dock densamma. Ju mer kompakt (ju kortare) tacklet är desto mindre trassel. Men så är det ju det där med att man gärna vill ha napp också...
 
Senast ändrad:
Då har jag inte missat några hemliga knep.
Varianten ovan har blivit lösningen efter ett gäng svordomar blåsiga dagar. En dyr variant av den som skulle kunna vara intressant att prova är flöte av glas.
 
Kort metpass ikväll. Blev inte många kast för folk började frysa. Det har blivit lite kompromisser i fisket det sista. Korta pass, hemgång när det börjar bli riktigt intressant. Nog om det.

Knöt till ett viftatackel. Fick till linbommen lite bättre. Körde med fast flöte, upplevde att det blev mindre benäget att trassla. Men hade ju snällare vind än andra gånger också.
Lättare flöte också, 6 gram.
Med bättre koll på att hålla linan spänd så blev inga missade hugg. En makrill och två vitlingar.
 
Själv har jag blivit sugen på att leta fram mitt gamla Fibalite matchspö, bege mig ut till väddökusten och testa fyads tackel... Fast någon centre pin har jag inte så det får väl bli en gammal 506:a.
Centre pin är ingen höjdare vid kusten... Fast innan haspel blev normen så fanns det japansk tillverkade centre pins som man kunde vrida för att fulhaspla av linan vid kast. Lite som de där gigantiska rullarna från australien som fortfarande tillverkas.

Centre pins är nog bäst till strömmande vatten får jag nog säga. Med tjock lina är de svinbra till räkfiske efter lax. Men nu sovdags, ner till vattnet innan gryning!
 

Logga in