Vattentätt kapell?

Hur är det med skillnaden på dom med fixed waist alternativt adjustable waist? Kan tänka mig att den varianten med fixed waist är för varm att paddla i, i alla fall under sommaren. Någon som har erfarenhet av det?
 
Min erfarenhet säger mig att det beror mer på utformningen av sittbrunnssargen på kajaken än på kapeller om det håller tätt när man rollar. I vissa fall är det en kombination av dåligt utformat kapell till en viss typ av sargkant.

Jag skulle gärna veta vilken kajak du har och hur sittbrunnssargen är utformad för det finns kajaker som aldrig kommer vara täta med något kapell vid roll om man inte modifierar sittbrunnssargen.

Följande kajaker har jag upptäckt stora problem med när det gäller just detta (det är trevliga kajaker i övrigt): Maelström Våg och Vitäl, Point 65 Whisky 16.

Orsaken är enkel, alla tre ovanstående modeller har en så kallad nyckelhålssittbrun där man korkat nog har låtit sittbrunnssargen följa formen på sittbrunnshålet (istället för att låta lårstöden sticka in innanför sargen) detta gör att den vertikala delen av sargen gör en konkav sväng inåt mot sittbrunnen precis vid lårstöden när man sedan sätter på kapellet här så sluter det ju då självklart inte tätt mot den vertikala delen av sargen dels för att den sitter alldeles för långt in och dels för att den är konkav - en form som kapellets kant med gummikord inte kan följa. Därmed läcker det in vatten när man rollar men man märker det inte vid vanlig paddling.

Problemet uppstår i olika grad på kajaker med sittbrunnsöppningar där delar av kanten (och sargen) är väldigt rak (och i extrema fall som ovan konkav) för gummikordens (på kapellet) tryck mot den vertikala delen av sargen blir då för lågt eller rent av obefinligt. Ju rundare sittbrunnshålet är desto jämnare tryck och bättre tätning blir det mot den vertikala delen av sargen.

En annan anledning till att kapellet inte sluter tätt är om sargen är väldigt djup dvs det så är långt in till den vertikala delen från ytterkanten på sargen så att kapellet når inte hela vägen in.

På ovanstånde kajakmodeller är det en kombination av dessa två faktorer som gör att kapellet inte sluter tätt och fyller man inte ut den konvexa delen av sargen med tex en lämplig bit foam så kommer inget kapell hålla hålla tätt.

Kappellet sluter ju inte tätt uppåt under själva sargkanten utan den gummikord som är längs kanten på kapellet måst sluta tätt inåt mot den vertikala delen av sargen, når den inte dit så blir det inte tätt.

Jag har haft ett snapdragon kapell på en Valley avocet RM (termoplast) och på den kajaken slöt kapellet helt tätt runt den mjuka sargkanten.

När jag sedan skaffade mig en glasfiberkajak (Tahe Greenland OC) så fungerade det inte något vidare med ett snapdragon (i rätt storlek för kajaken) Sittbrunssargen är på Tahen väldigt djup så kapellet räcken inte runt kanten så att det klämmer ända in mot den vertikala delen av sargen. Det räcker med att kanta kajaken så rinner det in. Ytterst irriterande. Turligt nog så håller ett kapell från Reeds helt tätt istället.

Med detta sagt så har även materialet i själva kapellet viss betydelse för hur blött det blir. Jag upplever att materialet i Reeds kapell är helt tätt, däremot är neoprenkapell (iaf inte snap dragon) inte helt täta oavsett hur bra de sitter kring sargkanten, detta märks tydligt i surf och fors när stora vågor slår in över kapellet, det sitter ordentligt på plats men jag känner tydligt hur vattnet trycks igenom materialet. Dock har jag inte märk något större problem med detta vid roll utan det krävs betydligt högre vatten tryck för att vattnet ska pressas igenom.

Det finns fler kajaker som har samma problem med att vatten smiter in vid sargen, Skim Distance. Jag har ett Snap Dragon och det blir något genomdrag precis vid höften. Jag har funderat på om sargkanten är för rak just där och därav får ett för lågt tryck eller om det är för tvär böj när det rundar av i bakkant av sargen som gör att elasticiteten får ta väldigt mycket tryck där och ger ett lägre tryck framför.
Din teori om att corden inte når in till den vertikala delen har jag inte tänkt på tidigare, det måste jag kolla på min...

/Robert
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
RoAlf Bygga ett vattentätt skott Paddling allmänt 1
Stuvarn Vattentätt fodral till mobil? Paddling allmänt 50
torger vattentätt kommunikationssystem Paddling allmänt 2
Vattentätt fodral? Paddling allmänt 1
friluftaren Pumphål kapell Paddling allmänt 5
Nicksonas kapell till en Melker Väderö? Paddling allmänt 2
puckelsnook Kapell med större midja. Är det måttbeställt som gäller? Paddling allmänt 6
PetNor Kapell från "Kayak Sport" Paddling allmänt 6
annelie.bottne Kapell till kajak med stor sittbrunn Paddling allmänt 6
PEUN Kapell till Capella Paddling allmänt 0
Spinspider Kapell - neopren eller nylon? Paddling allmänt 17
Spinspider Kapell för Prijon Paddling allmänt 2
Skattletaren Kajak kapell Paddling allmänt 4
revco8 laga läckande kapell? Paddling allmänt 9
taegu Kapell Paddling allmänt 4
Teknikern Är det fler än jag som paddlar utan kapell? Paddling allmänt 20
Boel Olin kapell P&H Sirius Paddling allmänt 4
TomasCollin Hur vattentät är ett kapell mot sargkanten i en kajak? Paddling allmänt 15
manlan Kapell sluter inte tätt Paddling allmänt 17
Majsan43 Skall en 7-åring kapell i kajak Paddling allmänt 3
bogart sy kapell? Paddling allmänt 16
gnolen Vilket kapell?? Paddling allmänt 10
Iguanodon Köp av kapell Paddling allmänt 7
aurba Kapell Paddling allmänt 6
jjjjy66 Kapell till Mari 4? Paddling allmänt 1
knatte Sittbrunns kapell vattentäta? Paddling allmänt 1
kajakmicke Mer läckande kapell... Paddling allmänt 5
storfiskarn? Läckande kapell! Paddling allmänt 2
soarus Bra kapell till point- 65 Paddling allmänt 4
Fischer Kapell till VKV Off-Shore/Elite samt vinterhandskar Paddling allmänt 11
Hutt Varning-Kanuk kapell Paddling allmänt 0
pby Läckande kapell Paddling allmänt 1
svenake söker: kapell till Klepper 2-mans 70-tal Paddling allmänt 0
svenake söker: kapell till Klepper 2-man 70-tal Paddling allmänt 1
morre HEJ JAG SÖKER EFTER NEOPREN TILL ETT KAPELL Paddling allmänt 1
Hellmansö Kapell i Gore-Tex? Paddling allmänt 1
calypso63 Kajaksport kapell som går sönder......... Paddling allmänt 1
larz Är det obligatoriskt med kapell? Paddling allmänt 4
jaketoad Kapell Paddling allmänt 0
mielo Kapell med blixtlås...? Paddling allmänt 0
XLF Kapell Paddling allmänt 5
Läckande kapell Paddling allmänt 2
Kapell Paddling allmänt 0

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.