Vattenrening på cykelturen

Ett företag jag jobbade på hade tagit fram en pump som kunde omvandla kloakvatten till drickbart. Nackdelen är att den inte är särskilt UL; den är motordriven och vi fick flytta den med truck.
 
Vad jag har förstått är steripen en rätt "osäker" lösning, hur säkerställer man att allt vatten verkligen har behandlats?

Den måste ju dessutom kombineras med filtrering om vattnet inte är klart.
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Det finns ett otal test på Steripen.

Och med goda testresultat. Vilket framgår av Steripens egen hemsida. www.steripen.com UV-ljus används för övrigt i mer storskaliga sammanhang tex i en del vattenautomater som står i väntrum etc.
Dom som använt Steripen uppskattar snabbheten och att man inte behöver sätta till kemikalier.

Med vänlig hälsning SkridskoRagnar
 
Steripen

En mycket stor nackdel som jag kan se det med steripen är att batterier krävs. Även om batteriet säkert räcker länge känns det otryggt att under en längre period göra sig beroende av batterier för att få dricksvatten. Men för kortare perioder är det säkert ett fullgott alternativ.
 
Och med goda testresultat. Vilket framgår av Steripens egen hemsida. www.steripen.com UV-ljus används för övrigt i mer storskaliga sammanhang tex i en del vattenautomater som står i väntrum etc.

Det fungerar ju bra så länge man kör med välformade kärl eller rör som säkerställer genomlysning av allt vatten. Men om du t.ex. steriliserar vattnet i en flaska så hjälper ju inte det om det finns några droppar kontaminerat vatten i locket som du sen skruvar på (då får du ner det kontaminerade vattnet i det desinficerade).

Jag tvivlar alltså inte på att UV-ljuset desinficerar det vatten det genomlyser, det jag är orolig för är osäkerheten att man inte lyckas genomlysa allt vatten.
 
En mycket stor nackdel som jag kan se det med steripen är att batterier krävs. Även om batteriet säkert räcker länge känns det otryggt att under en längre period göra sig beroende av batterier för att få dricksvatten. Men för kortare perioder är det säkert ett fullgott alternativ.

min vän Lina använda Steripen delvis under vår cykling till Sydafrika. Batterierna laddade hon med solceller under dagen. Räckte väl till dagens användning. Så du klarar dig på en steripen, en solpanel och ett par uppladdningsbara batterier. Voila! :)

Vad gäller att genomlysa allt vatten så handlar det bara om att du måste filtrera vattnet först om det ser grumligt eller smutsigt ut. Dock slipper du fortfarande använda klor för att döda de virus som ett keramiskt filter inte kan rå på. Samt att det mesta vatten du kan få tag på – från brunnar samt vattenkranar – faktiskt är rent nog att lysa med UV.
 
Ang. vattenrening!

Måste nog styra upp debatten lite! Steripen, MSR MIOX Purifier mfl. samt alla kemiska renings preparat dödar bara virus och bakterier men renar inte vattnet! Tvärt emot vad många tror kan faktiskt resterna från virus och bakterierna vara giftigare och påverka kroppen mer än när de lever!

Ett keramiskt filter däremot tar bort alla partiklar, bakterier och även vissa kemiska föroreningar och ger därför ett klart, rent vatten som smakar bra!

Tillsammans med mitt MSR Miniworks har jag använt Xinix Aquacare eller Aquamira för att döda ev. rester av virus samt desinficera vattnet och behållare så ingen tillväxt sker över tid. Den aktiva substansen är klordioxid som efter reaktionen, till skillnad mot klor och jod, bryts ned och försvinner samt är fritt från smak! Går även att använda för sig i de fall filtrering inte behövs eller till att desinficera ytor som frukt, vattenbehållare, händer osv.

http://www.msrgear.com/support/watertreatment.asp
http://www.xinix.itreklam.se/svensk/svensk.html
http://www.aquamira.com/consumer/aquamira-water-treatment-drops/product-technology
 
... Tvärt emot vad många tror kan faktiskt resterna från virus och bakterierna vara giftigare och påverka kroppen mer än när de lever! ...

Intressant. Låter vettigt men kan du styrka det?

Jag sökte genom boken "Toxikologi" av Ulf Lidman (272 sidor) och där nämndes ingenting om detta. Nu är det ju en tunn bok om grunderna i toxikologi men detta nämns om bakterier:

"För undvikande av matförgiftning från bakterier och mögel finns två
huvudregler. Den ena att hindra organismerna från att infektera livsmedlet
alternativt värmeavdöda dem
".
 
Från vad du skriver kan man nog sluta sig till att den diskussion du söker är varken du eller jag tillräckligt kvalificerad att föra. Har själv helt missat att göra liknande källhänvisning från mitt mer än tjugo åriga yrkesliv som kock. Vet jag bara vad jag lärt mig under min utbildning, läst och den info vi regelbundet får från Miljö och hälsoskydds nämndens livsmedelskontrollanter. Men som exempel kan jag nämna att om du lagar till mat som är för gammal och med upphettning dödar ev. bakterier, svampar, virus osv., som finns i alla livsmedel inkl. vatten, hjälper detta inte mycket. Denna mat är fortfarande otjänlig. Orsaken är just de gifter som många av dessa organismer bildar som en biprodukt under sin levnad samt från de av-dödade och delvis nedbrutna organismerna. Skulle du ändå serverar denna mat kan det ge upphov till maginfluensa osv.
Ett helt annat men välkänt exempel är att de rester som blir från odlad och av-dödad penicillin svamp används i kontrollerade doser för att aktivera kroppens immunförsvar och bygga upp ett skydd.
Så nog kan det finnas toxiner kvar i vattnet om man inte filtrerar det, och som kan påverka kroppens funktioner. Men som sagt går det, till skillnad från mat, att rena vatten. Detta görs dock inte med kemikalier vilket är vad jag ville få fram i mitt tidigare inlägg! ;)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips