vatten och tillsatser

Ska man blir trött på att de besprutas med vatten eller det faktum att det alltid ska tas upp i medierna när det sker?
 
hej
själv blir jag trött på att det får förekomma överhuvudtaget, köper jag fisk vill jag ha fisk och inte vatten. köper jag "färsk" juice vill jag inte ha 11 månader gammal köper jag pålägg vill jag inte ha en kemikalielista etc etc ;)
vänligen nils
 
Oftast kan man väl läsa innantill på förpackningen för att undvika att bli "lurad", som i fallet med juice. I andra fall kan det, rent praktiskt, kvitta. Som in fallet med den ommärkta köttfärsen. Köttfärs som är en eller två dagar gammal går finfint att äta. Att vi slänger ätbara livsmedel bara för att det står fel siffra på dem är en långt större skandal.

Men man får såklart inte ljuga för konsumenterna. Det ska stå på fisken vad som är fisk och vad som är vatten. Annars förstör man ju den upplysta konsumentens möjlighet att välja själv om köttfärsen, fisken eller juicen är värd att köpa.
 

avslutad210712

Gäst
Brukar ibland kolla på kyckling och jag har för mig att jag sett mellan 5-30% "marinad", dvs mest vatten, i fileerna. Så den skenbart billigaste kycklingen är definitivt inte den billigaste om man räknar på hur mycket kyckling man får. Fast å andra sidan minskar den mest vattenfyllda mest i vikt när jag torkar den så den kanske är bäst ändå............
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
Brukar ibland kolla på kyckling och jag har för mig att jag sett mellan 5-30% "marinad", dvs mest vatten...

Jag har inte exakt siffra men "lagen" tillåter 17% vatten i kycklingfiléer och de som i tester brukar få bäst resultat (även på smak) ligger på 17%. De övriga på upp till 40%.

Själv ogillar jag filéer, tycker låren är bäst.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips