Vandringsstavar för lite annorlunda syfte

Har aldrig använt vandringsstavar, bara gåstavar eller vad det heter, för stavgång, Nordic Walking.

Nu är det så att jag har en äldre vän som tyvärr drabbats av Alzheimer och hamnat på ett ädreboende. Kroppen bryts ner också, inte bara p.g.a. sjukdomen, utan för att han som tidigare var en aktiv person numera bara sitter inne. Han har fått problem med balansen och fått rollator. Han har sett mina stavar och börjat fundara på om nåt sånt skulle funka för honom. Alltså till vardags, mest i stan även om nån utflykt i det gröna säkert också kan förekomma. Han ska inte på fjällvandring.

Vad tror ni? Nån som har erfarenhet av vingliga äldre och stavar? Att han inte ska ha gåstavar som jag, det fattar jag. Han ska ju inte ha dem för att få extra fjong i steget utan för att stödja sig på. Tror ni vandringsstavar skulle funka för det? Och är de tillräckligt hållbara om han lägger tyngden på dem, vilket jag tror han kommer att göra.

Jag vet att det inte går att stoppa Alzheimer, men jag vill göra allt jag kan för att bromsa det oundvikliga.
 
Senast ändrad:

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Jag vet att Farmor hade sina vandringsstavar som stöd, dock vägde hon troligen mindre än din vän. Men testa.
 
Kan absolut fungera, så länge han är tillräckligt redig för att använda dem på rätt sätt. Kolla längden med ett par ställbara stavar och köp sedan ett par fasta turstavar, de är tåligare och håller för att trycka ifrån med kraft om det behövs.
 
Jag möter många äldre i jobbet och de kommer ofta till kontoret med antingen, stavar, käpp, krycka eller rollator. Bara att pröva! Men köp aluminium om personen ska lägga sin vikt på dem.
 
Tack, det låter ju lite lovande.

Jo visst, det är bara att prova. Men jag ville höra mig för om det fanns nån med erfarenhet, så min vän slippe lägga pengar på nåt som inte funkar. Stavar är ju inte helt gratis. Att låta honom prova olika varianter i en butik är tyvärr inte görligt.

Det är bara att prova, det skulle man väl för övrigt kunna svara på de flesta prylfrågor här, eller hur? 😀
 
Kan absolut fungera, så länge han är tillräckligt redig för att använda dem på rätt sätt. Kolla längden med ett par ställbara stavar och köp sedan ett par fasta turstavar, de är tåligare och håller för att trycka ifrån med kraft om det behövs.
Bra att veta. Ska man tänka som med skidstavar för längdåkning när det gäller höjden? Får googla det, det finns säkert tabeller och tips.

Jag tror han är tillräckligt redig. Fast jag vet ju inte själv hur man använder dem. Utgår från att det är ungefär som när man går långsamt på skidor. Får googla det också.

Han har ju rollatorn, men jag tror han skulle uppleva stavar som mer motiverande, ta sig ut mer. Och när han nu har visat intresse för det så tycker jag det ska uppmuntras.
 
För höjden använd samma höjd som vid vandring, dvs armarna i 90 graders böj. Stavlängd för längdskidåkning är alldeles för långt.
 
På äldreboenden brukar finnas arbetsterapeuter (så är det där min pappa bodde sin sista tid i livet) och kanske också tillgång till sjukgymnast så mitt tips är att rådfråga den eller dem om vad som kan vara lämpligt för just denne man.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips