Vandrings/reseryggsäck, hjälp mig!

Hej!

Fråga 1: Jag behöver verkligen en ryggsäck. Jag vet att man borde prova olika ryggsäckar, men jag bor långt bort från alla butiker som säljer ryggsäckar jag blivit intresserad av och butikerna här har antingen bara svindyra säckar eller väldigt små... Så min fråga är: har ni tips på ryggsäckar och hur många liter behövs egentligen om man ska vara borta från civilisationen ungefär tio dagar och ska ha med mat, stormkök, kläder, tält, sovsäck och liggunderlag? Har tänkt på Lundhags V8 75+10 , den är billig och verkar bra, men räcker 75 (85 med dagstursäcken) liter? Och, hur mycket är det egentligen? Många frågor här :) Kommer inte att vandra så mycket den här gången, typ mer som en "station" så själva säcken kommer jag inte att bära med mig, däremot kommer jag resa länge.

Fråga 2: Tips på vandringskängor? Cellgummikängor är tydligen bäst för "svenska förhållanden" har jag hört. Men tipsa på bara!
 
När det kommer till ryggsäckar så gäller det att prova de säckar man är intresserade av. Alla är vi skapta olika och lika så är ryggsäckar. Själv åkte jag och testade mer eller mindre alla säckar de hade efter att ha laddat dem med ca 20 kilo saker. Jag valde bort bl a Lundhags och Haglöfs för att jag inte gillade hur de satt. Så det gäller att prova sig fram. Och hur mycket du behöver, ja det beror på hur mycket saker du ska ha med. Själv använder jag en Fjällräven Abisko 75L. Med den klarar jag mig ca en vecka iaf. Har "modifierat" den lite med två st vattentäta packpåsar som jag fäster på sidan om jag ska dra med mig extra saker av någon anledning. Så 75L är nog i minsta laget om man ska vara ute i mer än en vecka.

Kängor är samma sak som gäller, Prova! Jag skulle inte byta ut mina Lundhags med höga skaft för nånting, men då kostar de rätt mycket, men de håller i en evighet om du sköter dem. Tycker dock att t.ex Meindl har sköna och stabila skor som är medelhöga.

Lycka till!
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Jag håller verkligen med eae om att det inte finns några genvägar förbi att prova ryggsäckar. Däremot skulle jag ta alla tumregler om volym med en stor nypa salt, för det beror ju på vilken utrustning du äger och hur mycket "lättpackare" du vill vara. Det kan ju skilja enormt på volymerna av tält, sovsäck, kök etc som du råkar ha, hur mycket/tunga/bylsiga extrakläder du väljer att ta med, hur "näringstät" mat du vill proviantera med etc. En syntetsovsäck blir ju t ex dramatiskt större nerpackad, än en lika varm dunsäck. Till en tiodagarstur fyller vissa en 100-literssäck, medan jag själv fick byta ner mig från min Osprey Exos 58, eftersom jag inte lyckades fylla den till ens tvåveckorsturer. Numera är min huvudsäck Exos 34, men då hänger tält, liggunderlag och lite småkrafs utanpå.

Så det finns inga genvägar här heller, utan det bästa du kan göra är att förpacka allt du tänker ta med i tilltänkta pack/komprimeringspåsar, grovuppskatta den sammanlagda volymen, ta hem ett par-tre ryggsäckar i ungefär rätt storleksordning och provpacka.
 
1: Vill också understryka vikten av att prova sig fram till en lämplig ryggsäck. Världens bästa ryggsäck behöver inte sitta bra på dig och då spelar det ingen roll hur världsbäst den är.


2: Hur kommer du använda kängorna?
För många dagar i sträck i väglös terräng är det skalkängor med cellgummi som gäller för mig, man slipper torkproblemet, blir kängorna blöta byter man bara strumpor. Jag använder dem till och med vid vad, jag tar ur sulorna och går barfota i kängorna, sedan är det bara att hälla ut vattnet.

För kortare turer med blandad terräng, grusväg, skog, berg, asfalt, använder jag lätta kängor med stoppning, just nu Salomon Cosmic. De är lätta med mycket dämpning, skonsamma mot knän på hårt underlag på ett helt annat sätt än mina skalkängor. Så länge turerna är på 1-3 övernattningar eller jag har torkmöjligheter så gör det inte så mycket om de blir lite blöta.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips