Val av paddel.

Hej, jag har nyligen införskaffat en Aquilo Explore K2 och är nu på jakt efter 2 paddlar. Vi kommer mest paddla i relativt lugnt tempo och under 2-3 dagars turer ute i Stockholms skärgård men även inne i Mälaren. Det finns många paddlar på marknaden, är det någon som kan rekommendera en paddel för två icke-proffs som ska ut och njuta av skärgården. Tack!
 
Min erfarenhet är att Aquabound ger mycket för pengarna. Deras gula för ca 1300 är bra, jag har flera av dom vita, lite dyrare.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Werner paddlar är bra och finns i massor av modeller och material. Köp så dyrt ni klarar men inte värstingmaterialet för de är mer ömtåliga. Sikta också på "low angle" dvs att ni har händerna ganska lågt. Det finns en hel del information på:
http://www.wernerpaddles.com

Säljs på Svima, Connos, Mest Ute mfl.
 
Angående Werner paddlarna, se till att känna på exemplaret ni köper i butik och så får du själv göra bedömningen om det glappet är godkänt.

Nu snuddar du vid något som inte riktigt har tagits upp i tråden. Delbart eller inte delbart.
Jag vet inte själv vad som gäller här. Men jag har inga problem med att ordinarie paddel inte är delbar.

thomas
 
Nu snuddar du vid något som inte riktigt har tagits upp i tråden. Delbart eller inte delbart.
Jag vet inte själv vad som gäller här. Men jag har inga problem med att ordinarie paddel inte är delbar.

thomas

Har själv ägt två st Werner paddlar, en av dom har jag fortfarande kvar då den inte glappar. Den andra efter mycket klagande fick jag lämna tillbaka den. Sen dess har jag tagit för vana att känna på alla Werner paddlar när jag får chansen till det, och alla har ett litet glapp (som enligt min mening inte ska finnas på sådana dyra paddlar).

Just nu sitter jag paddellös, den jag lämnade tillbaka var en Werner Kalliste 240 cm bent shaft, otroligt skön paddel förutom glappet. Har haft mycket svårt att hitta nån som kan erbjuda paddlar liknande detta, OCH ha det i lagret. De flesta verkar endast lagerföra paddlar som har en max längd på 220 cm.

Jag har inte heller något emot att ordinarie paddel är ett helt stycke, men har inte hittat någon som erbjuder detta? (med krav på längd och att den är lätt + gärna bent shaft)
 
Werner paddlar är bra och finns i massor av modeller och material. Köp så dyrt ni klarar men inte värstingmaterialet för de är mer ömtåliga. Sikta också på "low angle" dvs att ni har händerna ganska lågt. Det finns en hel del information på:
http://www.wernerpaddles.com

Säljs på Svima, Connos, Mest Ute mfl.

Efter att man kommit över chocken orsakad av Werners Performance Core prissättning och börjat hantera paddlarna utan silkeshandskar blir man överraskad över hur tåliga de är... jag trodde de var ömtåliga tills jag vågade ta i lite och konstaterade motsatsen. Tycker kanterna på Core-modellerna tål mer än Premium-modellerna. En liten lättfixad skada fick jag på min Ikelos då jag i misstag dängde den i bassängbottnet under en träningssession.

Och det lilla glappet (utan praktisk betydelse) som vissa Werners paddlar lider av fixar man med en tunn liten gummisnodd som man trär runt skaftet närmast "roten" av delningsstycket.
 
Tack för den initierade kunskap och erfarenhet ni delat angående Werner-paddeln. Blir det en sådan har jag verkligen kött på benen. Personligen måste jag säga att minsta känning av ett glapp går total-bort, men om en gummisnodd motsvarande kan råda bot på detta är jag inte den som är den och överger en paddel av kvalité. Ska bli intressant att känna på Werner-paddeln.
 
Vingpaddel

får min rekommendation. Värt att lägga pengar på. Finns många bra på marknaden att välja bland alla modeller är nog svårt. Prova t ex hos kajakspecialisten som brukar ha några att välja mellan.

Thure
 
Jag är väldigt förtjust i min Religion Bestla paddel (ex: http://webshop.aterra.se/paddlar/havskajak/religion-bestla.html)

Jag turpaddlar o gillar att surfa o leka i vågor då o då. Denna paddeln tycker jag är lätt att manövrera kajaken m o den känns väldigt skonsam vid turpaddling (jag har vanliga sitta vid skrivbordet för mycket problem m rygg o axlar). Det bästa m den är att den går så mjukt o fint i vattnet samt är otroligt lätt.

Jag har tidigare haft en Aquabound Sting Ray i kolfiber, m efter att ha paddlat m Bestla paddlen känns den som ett mjukt järnspett m räfflor.
 
Vingpaddel får min rekommendation. Värt att lägga pengar på. Finns många bra på marknaden att välja bland alla modeller är nog svårt. Prova t ex hos kajakspecialisten som brukar ha några att välja mellan.

Thure

Med all respekt för ditt kunnande Thure men jag käftar emot :)

Fördelen med en vingpaddel är att den hjälper till att upprätthålla en effektiv teknik. Men - och det är ett stort men - en vingpaddel kräver en skolad teknik där man i huvudsak arbetar med axlar, rygg och bål och inte med armmusklerna, armarna skall vara i stort sett raka utom vid upptaget. Utan bra teknik får man inga fördelar med en vingpaddel, tvärtom. Och glöm det att man kan lära sig en bra teknik på egen hand. 99,9% procent av alla jag instruerat har behövt instruktion och uppföljning för att dra nytta av vingpaddelns fördelar.

Några nackdelar med en vinge för en oskolad paddlare:
Drar man för nära skrovet vill de flesta vingar in under skrovet i slutet av draget,
Vid lågt stöd tippar många vingar framåt och drar ner bladet i vattnet.

En konventionell paddel (kallas ibland europaddel) är mer allsidig och lätt att förutsäga hur den beter sig i vattnet. Dessutom är den är mer förlåtande mot dålig paddelteknik.

Vid träning använder jag själv en vinge (en Bracsa 6) och kan jag inte tänka mig något annat men vid långfärd är det 50% vinge/50% konventionell paddel. I grov sjö föredrar jag en konventionell paddel.

Vänligen, Klas
 
Senast ändrad:

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips