Världens bästa klätterförare?

Helt frikopplat från favoritklätterställe - vilken är din bästa guidebok?

Själv är jag väldigt förtjust i "Dancing on the devils dance floor" - Narvik och Stedtind. Vacker och inspirerande. Och Mt Arapiles - humoristiskt och med lika målande beskrivningar av fina grad 4-leder som av de riktigt hårda.

Ge mig tips på böcker som kommer att inspirera mig att åka till något nytt ställe, och som ger mig mer än en lista på leder!
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Mauro Bernardi har skrivit tre urvalsförare över några klassiska områden i Dolomiterna ( kring Sellapasset, Cortinaområdet o Rosengarten ). Topona är suveräna o kompletteras med fina bilder på berget/väggen/kanten där turen går. Lite historik oxå i form av kortbiografier om klättrare som varit framträdande genom åren.
"Kletterführer Alpen, 5 bis 8" av Nicole Luzar o Volker Roth, urvalsförare i två band, tredje på gång.
Förutom bilder o topos en hel del kringinformation, bl a utförliga omdömen om hur välsäkrade/-säkringsbara turerna är. Är inte heller rädda att ändra gamla graderingar om de tycker annorlunda.
Sist, men överst bland favoriterna: "Bavedda , Aiguilles entre ciel et torrents". Bavedda är korsikanska, området är mera känt som Bavella.
Här beskrivs 200 "långturer", 140 sportleder i passet, 26 vandringar o 4 canyoningturer. Topona är inte informativa, men mycket vackra. Det handlar egentligen mer om att linjeföringen i berget visas, inlagda på akvareller. Till det kommer vackra o inspirerande bilder, små anekdoter o ett halvdussin kartor ( oxå akvareller ). Nackdelarna är att man bör/måste komplettera topoinfon samt att boken enbart finns på franska o dessutom är svår att få tag på
 
Vad har man en klätterförare till och vad är en "bra" klätterförare.? Läsvärdheten är viktig då den kan fungera som en inspirationskälla för ett besök i det klätterområde som föraren täcker, men viktigare är sådant som man inte kan avgöra innan föraren använts "skarpt".

För mig är följande viktigt i en förare som är inriktad på sportklättring.

1. Hittar man till den klippa man vill klättra på.
2. Är parkeringsplatser tydligt angivna och lätta att hitta.
3. Är anmarschen till klippan så beskriven att det går att hitta från bilen till klippan.
4. Hittar man dom leder man vill göra utifrån beskrivningen i föraren.
5. Är "säkringsnivån" tydligt beskriven (hur är bultningen? modern eller gammal, tätt eller glest mellan bultarna, högt till första bult etc.)
6. Är graderingen "hård" eller "soft"? dvs. vilken är graderingskulturen i det aktuella området.
7. Hur långa är lederna och då hur långt rep behövs?
8. Är klippan lös eller fast, är det bra friktion eller har klippan hunnit bli polerad?

Sedan är det bra med tips om camping, vandrarhem och hotell liksom om mataffärer, restauranger och aktiviteter passande för vilodagar eller vid dåligt väder men det är av andrahandsvikt.

Beträffande fjäll- och alpklätterförare så tillkommer:

9. Beskrivning av nedstigningsled. (nästan det allra viktigaste)
10. Antal replängder och deras längd, samt bedömd tid för turen.
11. Gradering av turen som helhet samt gradering av de enskilda replängderna.
12. Vilken utrustning som behövs för en viss tur.
13. Varifrån startar man turen? (Hytta? och hur tar man sig dit?)

Som sagt läsvärdheten är kul men inte avgörande för kvalitén hos en klätterförare.

Egna favoriter bland förare är Mauro Benardis urvalsförare över ett antal olika områden i Dolomiterna.
 
Jag har inte läst så många förare ännu, men en som definitivt lockade till köp var den nya Patagonienföraren, och nej, jag har ingen avsikt att åka till Patagonien och klättra.
 
Den här om dolomiterna, vilket språk är den på? Blir sugen. Dolomiterna är ju så vackert, har dock inte gjort några långturer.

Vad gäller seons påpekande om vad som är en bra förare så är jag helt med. Men optimalt så lyckas ju författaren både med att vara informativ och inspirerande. Inspirationsbiten tror jag blir allt viktigare allteftersom nätförarna växer.

Vem kan förresten rekommendera en riktigt bra förare för chamonix (klippa) och yosemite?
 
Benardi har givit ut fyra förare som finns på tyska och italienska. Bilder och figurer är så tydliga att dom går att förstå även ifall man inte kan språket.
Områdena är: Cortina med omgivningar. Rosengarten samt Sella (2 böcker).
Dom finns inte på Adlibris men går att näthandla bl.a på www.pizbube.ch (dyrt + ev. tull och moms).
De borde gå att hitta på en nätbutik även inom EU.

Jag är själv förtjust i klipporna runt Falzaregopasset (Cortinaföraren). Kort anmarsch till klipporna, relativt korta turer, fast och fin klippa och, för Dolomiterförhållanden, korta och okomplicerade nedstigningar.

Benardi beskriver även den rikhaltiga sportklättringen som finns i Dolomiterna. För den som behärskar fransk grad 7 så är säkert Traumpfeiler vid Gardenapasset ett häftigt ställe.

Beträffande Chamonix så finns en uppsjö av förare, gamla som nya. Kolla på Vieux Campeurs hemsida så hittr du säkert något som passar. (liksom hos Pizbube ovan)
 
johnliungman;631901. Vem kan förresten rekommendera en riktigt bra förare för yosemite?[/QUOTE sa:
Jag gillar Don Reids förare över Yosemite Big Walls. Har använt mig av den väldigt ofta trots att den nyare versionen som kallas för SuperTopo också funnits tillgänglig. SuperTopos är "för" detaljerade och precisa, vilket leder till frustration och förvirring då de är fel ( och det händer rätt ofta då de är så detaljerade...) Don Reids Big Walls är grym, 80% av alla leder finns med i boken och ledbeskrivningarna är "lagom" precisa...

Dessutom så inspirerade omslagsbilden (Pete Takeda på Sunkist) mig så mycket att jag till slut klättrade den leden. Vi gjorde runt nionde/tionde repetitionen av Sunkist för tio år sedan - en riktigt fin tur!

peace
 
För allmän läsbarhet tycker jag rockfaxförarna vinner. Lagom beskrivningar, riktigt bra bilder för det mesta och lättlästa när man är halvvägs upp för nånting och är lite förvirrad.
 
100 finest routes/Gaston Rebuffat

Den är ju inte särskilt aktuellt, går inte att ta med upp, innehåller en massa otäcka traverser och har ffa inte räknat med avsmältningen. Men en mer inspirerande guidebok till Chamonix tror inte jag att det finns. Coffetable och förare i ett :)
Selected climbs 1 o 2 och Neige, glace et mixte (eller nåt sånt) täcker tillsammans in rätt mycket.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips