Välja cykelvagn

Hej,
Är det någon som vet för/nackdelar med enhjulig cykelvagn. Ska man välja sadelstångsfäste eller montering i bakhjulsaxeln? Hur fungerar det på en landsvägsracer?
Tacksam för erfarenheter.
Maria
 
Har en Bob, den dras av bakhjulsaxeln, den är lätt oxså. Som ung lånade jag farfars tvåhjuliga, tunga cykelvagn som drogs av beslag på sadelröret. Den gav cykeln mysko svängegenskaper förutom att den tvingade mig att gå i uppförsbackarna.
Än lättare än Bob är den Polska Extra Wheel. Den har jag ännu inte provat men jag har lust att göra det.
go tur
 
Racer och bakaxelfäste är helt OK. Fäste vid sadelröret är betydligt sämre stabilitetsmässigt. Vilka vikter och volymer på lasten är det fråga om?

Thure
 
Älskar min BOB! Den är dyr men fantastisk. Det finns även billiga kopior, jag hade en tidigare och kan faktiskt rekommendera dem också. Handlar ofta 30 kg mat med den och märker inte ens att den är på. Sekunder att sätta dit och ta bort. Topeak gör tydligen en liknande också.

Varför? För att det funkar så bra! Att bara cykla med väskor har sina fördelar och kärran har sina... Man avlastar hjulen på cykeln och har mindre luftmotstånd
 
Festhandlade hemma vägde det 35 kg, cykel betedde sig som vanligt, härlig med en Bob. Återvinningssoporna med till boden sorteringskontainer och maten med hem, Orginalväskan rymmer 90 l. Finns ingen bättre.
go tur
 
Har provat sadelstolpe och bakaxel för tvåhjuliga, föredrar (och designar) för bakaxel alla gånger. Har inte provat sadelstolpe för enhjulig kärra (har inte sett det, förutom påhängscykel), men gillar min Bob Yak. Fungerar väldigt smidigt upp till 30-35 kg. Kan bli ostadig om packad mer än 30 kg (beror nog på dragfordon också, i detta fall en Brompton) men tror inte det är specifikt för Bob. Möjligen att extrawheel är "bättre" i så motto att faktiskt all vikt av packningen tas av hjulet - inte som på Bob att cykelns bakhjul tar hälften ändå? Gillar dock friheten med Bob-väska att kunna packa skrymmande.
 
Ingen som har gett sig på att tillverka en egen? För/nackdelar?

Jag började på en hopvikbar enhjulig cykelkärra á la BOB yak med 20"-hjul, men hade inte tid, och insåg att BOB går att ta med på tåg utan att fällas ihop. Nu har jag byggt om (cromo-stål, lätt att jobba med) den BOB jag köpte så den klarar 20" bakhjul. (praktiskt att inte behöva ha en däckstorlek till med sig i reserv)

Tror inte det finns några specifika fördelar att bygga eget om du inte har en egen design du vill prova eller har speciella behov (kanske en kombinerad kärra / påhängscykel, vad vet jag). Eller - naturligtvis - om du vill lära dig att bygga, eller har tid, har verktyg och vill spara en liten slant.
 
En begagnad Bob behöver inte kosta skjortan, min kostade mindre än hälften av en ny och min kamrat köpte en för 2000. Det gäller att hålla ögonen öppna.
go tur
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.