Vad motiverar överlevnadskniv eller annan kniv i fjällen?

Jag har ganska ofta läst eller hört antagandet att överlevnadskniv eller annan större kniv inte behövs i fjällen. Detta antagande synes bottna i en rad olika utgångspunkter, som t.ex:

1. Fjälltur innebär övernattning i fjällstuga med kök.
2. Det finns ingen skog i fjällen (i vart fall ovanför trädgränsen) och man eldar med gas eller Trangia.

Detta argument kan jag köpa.

Men båda dessa påståenden faller emellertid om:
1. Man sover i tält och följer inte stugrutterna (som t.ex. i Sarek).
2. Man använder vare sig gas eller Trangia utan en s.k. "Woodstove" som kan eldas med pinnar etc. (men även med en trangiabrännare om det kniper). T.ex. denna: https://www.naturkompaniet.se/wild-stoves-woodgas-camp-stove (det finns givetvis andra fabrikat).

Således: knatas det mellan stugor och gaskök/Trangia medförs så behövs knappast en överlevnadskniv eller annan större kniv. En Victorinox eller ett multifunktionsverktyg (typ Leatherman) är sannolikt tillräckligt.

Min inte särskilt originella uppfattning är emellertid att fjällturen får en extra upplevelsedimension av "vildmark" och uteliv om man i större eller mindre utsträckning inte utnyttjar fjällstugor och inte använder gaskök. Dessutom motiverar detta en större kniv - en poäng i sig.

Woodstove innebär en helt annan uppfattning om bärbart bränsle och tillgång på bränsle - i fjäll såväl som i skog. Uppfattningen involverar även en rad trivsamma verktyg (kniv, såg, yxa).
 
En liten fällkniv av någon typ är fullt tillräcklig. Användsområden är främst skära något vid matlagning, bre macka, kapa något ex en lina eller snöre, rensa fisk mm. Någon större kniv har jag aldrig saknat eller behövt på fjällvandring.
 
Du behöver ingen kniv av någon sort i någon av dessa scenarier!

Kanske missade du köksfrågan och bränsleaspekten?

Visserligen kan man bryta av mindre pinnar för hand att elda men det är inte fel att kunna tälja spån, skära itu och spjälka större saker med kniv - givet att man använder en "Woodstove". Vikbar såg är inte heller fel (sådan finns på vissa Victorinox och Leatherman).

Knivar kan även skiva medhavd lök, morot, kålrot eller annan grönsak, om detta är aktuellt, samt även skiva svamp om sådan finnes. De kan även användas för fiskrens - givet detta slags aktivitet i fjällvärlden.
 
Senast ändrad:
En liten fällkniv av någon typ är fullt tillräcklig. Användsområden är främst skära något vid matlagning, bre macka, kapa något ex en lina eller snöre, rensa fisk mm. Någon större kniv har jag aldrig saknat eller behövt på fjällvandring.

Som sagt, bränslefrågan...
Flytande bränsle till Trangia, gas till Primus. OK!
Men om det gäller att elda med pinnar och mindre bitar ved i ett "Vedkök" (visserligen kan man medföra pellets, men varför?) - kniv av större modell anbefalles.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.
En smörkniv används till att breda smör på smörgåsen.
En överlevnadskniv används till att överleva.
Fast frågan är vad man ska överleva. Tristess kanske?
🦊🥃😎
 
varför skulle man inte ta med sig en kniv? Så mycket väger den ju inte... och kan vara bra att ha. Däremot räcker ju fick-kniv eller "morakniv" långt. Större än det känns absolut inte nödvändigt för min del iallafall.

och jag har också ett "vedkök" av liknande modell, det är perfekt att ha ett multiverktyg med såg eller en annan liten lätt såg (jag tar oftast Fiskars lilla som man skjuter in i handtaget) för att få korta grova pinnar i botten av köket.

yxa och motorsåg lämnar jag hemma ;)
 
Collin Fletcher, extrem vandrare, SBS etc skrev. Jag tar alltid med min slidkniv av romantiska skäl, den vilar i ryggsäcken och är skarp nog för att breda smör med en varm dag.

Liten vass sax och liten fickkniv har du nog större praktisk nytta av, åtminstone har jag haft det. Även ett litet knivblad kan karva lövtunna skivor av din rökta torkade renbit.

Ovan trädgränsen har du inget bränsle till ditt vedkök, så vad har du där att göra då?

Nej bland fjällen behöver man ingen slidkniv, men på vintern är det en annan femma då ryggsidan är bra att skrapa snö av skidorna eller sickla av fel glidvalla.

go tur

PS Läs gärna någon av Collins många böcker de är riktigt läsvärda.
 
Senast ändrad:
På fjällvandringar har jag alltid en Leatherman Wave i ena benfickan på Fjällräven-byxorna. Den räcker för oförutsedda behov.

Kompletterad med en liten skarp kniv för att skära salami etc.
 
Kanske missade du köksfrågan och bränsleaspekten?

Visserligen kan man bryta av mindre pinnar för hand att elda men det är inte fel att kunna tälja spån, skära itu och spjälka större saker med kniv - givet att man använder en "Woodstove". Vikbar såg är inte heller fel (sådan finns på vissa Victorinox och Leatherman).

Knivar kan även skiva medhavd lök, morot, kålrot eller annan grönsak, om detta är aktuellt, samt även skiva svamp om sådan finnes. De kan även användas för fiskrens - givet detta slags aktivitet i fjällvärlden.

Du kanske är rädd om nagelmanikyren?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips