[TR] - Alpin superklassiker

God afton,

En kortare rapport från några riktigt minnesvärda dagar denna sommaren för mig, min klätterkompanjon och innehåller en av alpernas klassiska kammar som man nog bör har gjort minst en gång i sin alpina klätterkarriär?

En kam och ett berg som nog inte går någon obemärkt förbi när man antigen sitter nere vid Courmayer och dricker en kopp kaffe, eller tar liften upp till Torino hyttan. Själv så blir jag helt fascinerad av den vid varje anblick, och har tidigare drömt mig bort till toppen många gånger i ett första steg för hela integralen. Den kommer med stor säkerhet att tickas av i framtiden och har nu redan fått tag på en lämplig klätterkompanjon för nästa säsong. Om vi båda arbetar hårt nu under vintern och fintränar under våren så får framtiden utvisa vad som händer....

Klätterlinjen vi pratar om är sydkammen på Aiguille Noire de Peuterey och involverar i princip 1200 höjdmeter av klättring i klassisk still med maximalt replängder av femmor. Nedstigningen är lika lång och går över östkammen, vilket även innebär ett litet projekt i sig själv.

Dagen till äran var Alexei redo för sitt stora äventyr, liksom jag själv, och en helgeftermiddag i juli tog vi riktning mot Courmayeur. Vi hade dagarna innan studerat alla möjliga väderrapporter, och hade nu i princip tre dagar med stabilt väder framför oss.

Det första man har framför sig är en trevlig promenad upp till Borelli hyttan som ligger vid foten av Mont Noir de Peuterey. Man följer en perfekt utstakad led utmed berget just bredvid ett svalkande vattenfall.

petferrata.jpg


Promenaden tar uppåt två timmar, och väl framme möts man oftast av alpernas trevligaste personal och mat. Stannar man inte till där så tycker jag verkligen att man är ute och cyklar! Priset för en trerättersmiddag, obegränsade mängder vin, sovplats och en pastarätt efter att man kommer ned ligger på totalt 45 euro för två.....

Kvällsutsikten från hyttan brukar vara rätt trevlig vid bra väderförhållanden, och kvällen spenderas i vanlig ordninga med att lyfta fram sina egna klätterbedrifter.....

pet01.jpg


Sydkammen går över ett par torn i följande ordning, Pic Gamba, Punta Bifida, Punta Welzenbach, Punta Brendel, Punta Ottoz, Punta Bich för att sedan komma upp till huvudtoppen. Grundkonceptet för hela kammen är rätt enkel - Var snabb och hitta den enklaste vägen upp! Nedstigningen över östkammen säger jag ingenting om, då det är ett väldigt trevligt kapitel för sig själv.

Tidsmässigt om man är duktig så hinner man göra allt på en dag, men annars får man räkna med att spendera en natt någonstans utmed kammen, och därav se till att det är stabilt väder!

Efter några få timmars sömn så satte vi igång från hyttan vid 03.00 snåret och tog oss till starten av klättring. Möjligheten finns att gå upp till insteget dagen innan, reka läget en anings för att vara snabbare på morgonen, då all klättring sker med hjälp av skenet från pannlamporna.

Som grädde på moset så får man dock en obeskrivlig utsikt av området när solens strålar börjar att värma upp klipporna och bergen i din närhet....

pet02.jpg


Första delen upp till Punta Bifida gjorde vi i kortrep, med någon enstaka replängd, i storskor. Vi var faktiskt inte helt ensamma. Ett franskt par hade satt igång lite tidigare under morgonen, då de hade som plan att forsätta upp mot Mt. Blanc. En skymt av dem just innan Bifida vid kammen i mitten horisonten i mitten.

pet03.jpg


Själva var vi dock helt upptagna med vår egen del utmed kammen, där första delen går över lite smutsig terräng, för att sedan bara bli bättre och bättre ju högre upp man kommer.

Här kan man skymta platån nere vid Borelli hyttan och dalen mot Courmayeur och även en av många intressanta passager under dagen.

pet04.jpg


pet05.jpg


Istället för att klättra ända tills det blev mörkt, för att riskera att hamna på någon skum hylla utmed kammen, så stannade vi till vid nattens femstjärninga mänskliga bivack påse kring Punta Ottoz.

pet06.jpg


Kvällen blev magisk! Innehållet till kvällens show var som sagt:

Två pojkar sittandes på en hylla med varsin bivackpåse, två salami, en påse mini babybel ostar, en termos te och några energybars.... Vi diskuterade livets stora frågar och förundrades över den otroligt romantiska utsikten mot Mt. Blanc innan molnen kom in.

pet07.jpg


Vi fick dock väldigt många timmars sömn innan vi satte igång återigen dagen eftger, fast denna gången inväntade vi solen en anings, då nattens temperaturer inte hade varit alltför behagliga. Dock så hade jag haft en otroligt upplevelse när jag vaknade mitt i natten och skulle uträtta mina behov. En stjärnklar himmel, en fullmåne och blicken mot föregående bild! Jag ryser än idag när jag tänker på det! Helt enkelt obeskrivligt!

Här skymtar man sista delen innan avslutet mot toppen med en väldigt trevlig exponering. Återigen har vi platån vid Borelli hyttan och nu kan man även skymta Courmayeur en anings.

pet08.jpg


Sedan tar man sig upp mot toppen, involverar lite firningar och ett av kammens cruxpassager enligt mig själv (treaklättring?). Sist men inte minst så skakar man hand med statyn, eller åskledaren, på toppen.

pet10.jpg


En snabb blick mot nästa projekt och sedan sätter man fart mot östkammen för att ta sig ned.

pet09.jpg


Nedstigningen säger jag inte så mycket om, men involverar ganska trevlig *routefinding* och kombinerar man det med ett snöoväder så har man direkt en trevlig mix. För oss innebar det att vi tog skydd under en klippa halvägs ned och spenderade ännu en natt i våra bivacksäckar. Bästa upplevelsen på länge och solen värmde upp oss fint på morgonen. Vi har några trevliga videoklipp av oss själva.

På återseende, Christian
 
Senast ändrad:
Inspirerande reportage, längtar från plattumeå till riktiga berg!

Har några funderingar kring halvrep, såg att du använde både enkelt och dubbelt rep. Misstänker det är halvrep som ju ska va fint på alpina turer, är trött på repdrag m.m och funderar på att skaffa en uppsättning till våren men hur gör man vid löpande säkring?
På lätta snökamar och glaciär går det ju fint att använda halvrep enkelt men hur går det till på klippa? Tänker mig att belastningen blir mycket stor om andremannen fallar och i värsta fall drar med sig förstemannen så att de båda faller sammtidigt i samma säkring... aj.
Har förstått att det är en teknik som mest håller replaget kvar på berget och inget som tillåter några chanstagningar a la sportklättring.

God tur!
/ Erik
 
Inspirerande reportage, längtar från plattumeå till riktiga berg!

Tack så mycket Erik!

Om jag klättrar alpint som inte involverar alltför teknisk klättring, dvs att jag kan klättra det med storskor (med eller utan stegjärn), så använder jag oftast bara ett rep. Vi klättrar då oftast med löpande säkringar, eftersom man är snabbast då, och hanteringering av repet blir enklast så. Finns som sagt inte någon specifik regel?

Kortrepsteknik är ju som sagt lite annorlunda mot sportklättring och kan nog vara lite skumt i början när man använder det? Självklart är det en annan typ av säkerhetssystem och kräver ganska mycket praktik för att bli riktigt duktig på det. Man behöver ju bara titta på alla äldre guider som oftast dansar upp i rasande fart utmed kammarna, utan för delen behöva tumma alltför mycket på den kalkylerande risken. Ena studen så klättrar man bara två meter från varandra för att sedan stanna upp och en löper linan ut vid en svårar del, kanske hittar en enklare och snabb stand, och tar upp den bakomvarande för att sedan forsätta? Finns tusen varianter och knep man kan använda! Enklast att lära sig är helt enkelt att vara ute och klättra och inte läsa alltför många teoretiska böcker ;) Fullärd blir man nog aldrig!

Angående rep, så finns det ju många olika system man kan använda, olika typer av rep, hel- eller halvrep, kevlar för att rappelera, etc..... Det överlåter jag till andra användare på utsidan att bena ut ;) I slutändan tycker jag att det inte finns något bästa sätt utan man måste hela tiden anpassa sig till vad man tänker klättra och vad som kan tänkas hända? Men, med två av de kanske inte tunnaste halvrepen kommer man nog långt med tror jag....
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
iceman123 Alpin klättring i Norden Alpin / Bigwall 1
robert.karlstrom.77 Vill lära mig alpin klättring! Alpin / Bigwall 3
mBengtson Svensk till G2 i alpin stil. Alpin / Bigwall 5
orren86 Alpin kurs? Alpin / Bigwall 27
zardoz Alpin klättring - inknytning? Alpin / Bigwall 5
Edvin m Alpin förare över Chamonix området? Alpin / Bigwall 2
seon Alpin stil, vad är det, och vilka har gjort det i Himalaya? Alpin / Bigwall 7
E9climbing Nyhetsrapporter om alpin klättring Alpin / Bigwall 539
Edvin m Lätt alpin isyxa Alpin / Bigwall 16
Nedar Alpin grundkurs sökes Alpin / Bigwall 6
simonthegraf alpin rock climbing in sweden? Alpin / Bigwall 1
GrpCAndersson Alpin klættring 2008 Alpin / Bigwall 0
owahlund Alpin klättring i chamonix Alpin / Bigwall 5
langby Vill börja med alpin klättring Alpin / Bigwall 11
Carlarmfelt Traditionell 2:nd tool för alpin klättring Alpin / Bigwall 7
chem alpin stil Alpin / Bigwall 41
realout Börja med alpin klättring? Alpin / Bigwall 2
owahlund Alpin utbildning Alpin / Bigwall 8
Ix Alpin ryggsäck Alpin / Bigwall 12
LRF Alpin klättring och vandring i Iran? Alpin / Bigwall 6
mattias_tornudd Alpin klättring St Anton Alpin / Bigwall 0
Jervhed Alpin sele Alpin / Bigwall 17
Pask Ny alpin hemsida! Alpin / Bigwall 2
0399 Hög alpin kurs Alpin / Bigwall 7
grawin Alpin kurs Alpin / Bigwall 3

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.