Totalt idiotsäkert tält som kan sättas upp av totala nybörjare?

Det är när det är dåligt väder som skillnaden märks. Det är trots allt ofta relativt hyggligt väder även i fjällen.

Under sommartiden brukar det finnas marginaler även med sämre utrustning. Det är ovanligt med dödsfall p.g.a. utrustning i fjällen under sommaren.

Ska du upp på sen höst eller vinter är rätt utrustning viktigare. Då kan det röra sig om bokstavligt en fråga på liv och död. I och för sig räcker det inte med bra utrustning. Du ska kunna använda den också.

Det finns ur mitt perspektiv flera val. Om budgeten är obegränsad -- gå på Hilleberg. Jag hade köpt något mellanklasstält från Bergans, Helsport eller dylikt. Det är för det mesta mer än tillräckligt bra, men kostar betydligt mindre. Modell är i min värld mindre viktigt -- gå på något som för tillfället reas ut...
 
För minimalt slitage på grejerna så är väl en tältkåta att föredra? Inget golv som kan gå sönder (ni kan ju skicka med en billig presenning som golv) och bara en mittstång att hålla reda på. För fjällturer kan ni plocka fram ett innertält så ni får dubbelduk i kåtan.
En kåta är ju dessutom lätt att torka. Är vädret fint så behövs inget torkrum, enklare att ställa upp tältet på en gräsmatta för vädring. Då kan man även enkelt besiktiga tältet innan det lämnas tillbaka. Har det slitits onaturligt hårt behålls depositionen. Sånt skrämmer alltid.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Även ungdomar behöver lära sig ansvar. På kalfjället om några år vill de inte stå med knäckt tältduk. Så jag funderar på själva utlåningskonceptet? Depositionsavgift? Eller bara enkla tarpar, då lär de sig flexibilitet och anpassning. Kräver ju dock att de har basal respekt för naturen, så de inte tar fram yxan. Regelbundna tältkurser för att få hyra/låna skulle också kunna fungera.
 
Helsports kåtor är extremt lätta att sätta upp faktiskt. Står som berget. Enklare att hålla ordning på allt annat också när man har lite extra plats.
 
Måste tältkonceptet funka i både skog och fjäll? Eller kan det vara en variant för skyddat lågland och nybörjare, och sedan en variant för fjäll/ utsatt terräng och större säkerhetsrisker, som de med mer kunskap och erfarenhet kan använda?

Att bli av med utrustning i skogen är ju inte bra oavsett pris och vilken utrustning det är, så det behövs nog lösas på annat sätt än med val av utrustning.

För fjällturerna: Lättare tält anpassad för fjällmiljö. Kommer kräva ansvarstagande och respekt för utrustning och fjällmiljön.
För skyddade aktiviteter: Antingen billigaste varianterna som ses som förbrukningsartiklar, "slit och släng".

Eller tält med kraftigare väv av delvis bomull. Dessa tål det mesta och kan lätt lagas och lappas (kanske som en del av undervisningen?). Håller i decennier, vilket gör att det kanske är värt ett lite högre pris. Annars borde det gå att hitta bra begagnat i din prisklass. Som flera nämnt kan kåta vara en form att titta på om du väljer denna typ av material. Vikten är givetvis högre än lättviktstälten men längden på turerna kan ju anpassas efter förutsättningarna.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips