torkad Quorn?

Läste någonstans i forumet om att man kunde använda torkad Quorn. Det lät som att det fanns att köpa färdigt. Stämmer det? Jag har letat, men inre funnit det... / Sofia
 
Det finns på ica-maxi i min stad. det förutsatt att jag inte vart där och köpt upp allt. ingår i min huvudsakliga föda :)
finns som färs, strimlor och biffar. det sista alternativet kan du strunta i...
Gröna påsar och heter: "veggi"
 
som ett tillägg.
utvunna sojabönor går att nyttja till det mesta. jag använder detta till allt förutom vid grillning eller långkok dvs olika grytor, då nyttjas älg eller hjort.
finns ingen anledning att äta massproducerad fläsk, kyckling eller nöt.

fler borde köpa och äta detta.
 
Veggi är inte quorn..

Veggi är klassiskt sojakött. Quorn är en svampprodukt som då det görs till konsumentprodukt blandas med bl a äggvita. Det är två helt skilda matvaror.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
Skillnaden är väl att quorn inte innehåller någon näring
Hur kom du fram till denna slutsats?
Skall man jämföra, får man ju jämföra antingen bägge råvarorna i torkat tillstånd, eller bägge i "återuppvattnat" = tillagat.
Jag har inte hittat några värden för torkat quorn, så jag jämför tillagat tillstånd och får fram följande:

Quorn, "färsbitar" : 104 kcal/100g, 13,7 g protein, 2,1 g fett, 5 g kolhydrater.
Sojabönor, kokta: 128 kcal/100g, 11 g protein, 5,7 g fett, 5.8 g kolhydrater.

(sojamjölk och pannkakor har sämre värden än rena sojabönor, så jag har räknat på det "renaste" alternativet, som väl borde motsvara den torra råvaran sojamjöl bäst).

Jämförelsen haltar en del, eftersom det är näringstätheten i torkat tillstånd en vandrare är intresserad av. Vad man ändå kan se, är alltså att quorn innehåller mindre fett, men mer protein, medan kolhydratandelen är i stort sett lika. Proportionerna borde ju stämma även efter torkning, och därmed kan man väl uppskatta torkat quorns energitäthet till ca 80% av sojamjölets, men därifrån till "ingen näring" är ju rätt långt.

http://www.livsmedel.org/
 
Senast ändrad:
Jag har bara sett olika former av torkad soja. Som färs, eller bitar i olika storlekar. De flesta smakar inte så mycket i sig, men passar väldigt bra i grytor. Färsvarianten är perfekt att blanda 50-50 med nötfärs (men det är kanske inte aktuellt på tur)

Det finns en variant av grytbitar som är lite mörkare än vanligt, kommer inte ihåg märket, men den smakar mycket mer. Finns på flera Ica här i Uppsala
 
Passar på att ställa en fråga här: är det någon som känner till något ställe där man kan köpa quorn/soja i storpack?

Skickat från min GT-I9100 via Tapatalk 2
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips