Torkad mat till barn

Ställde en fråga under Barn och friluftsliv, men den kanske passar bättre här.

Vi ska fjällvandra med vår snart 1-årige son. Innan tiden som föräldrar har vi ofta torkat egen mat och tagit med, men hur bra är det för små barn? Har någon anndra alternativ? Då packningen ändå kommer att bli tung med honom på ryggen, och alla hans tillbehör, kan man ju inte dra runt på för mycket färskvaror.
 
Vad äter han "normalt" för typ av mat?

I många fall ororar sig folk om maten innehåller tillräckligt med vitaminer och proteiner etc. Men under 1-2 v fjällvandring är det ju det fullständigt ointressant. Det är ju bara viktigt att man får i sig tillräckligt med kalorier och att man inte tröttnar på maten. Klarar ett barn att äta välling och potatismos i 1-2 v utan att tröttna så är det helt OK, sedan går det säkert att torka diverse mosade kokta grönsaker.
 
Normalt äter han antingen barnmat på burk eller hemmalagad mat, som mixas/mosas. Det mesta går ner, och jag tror iofs inte att han skulle ha något emot att äta samma sak flera dagar i rad
 
Prova hemma

Vi har torkat all vår barnmat i flera år, eftersom vår älsta vägrar äta halvfabrikat. Åk bara inte iväg utan att ha provat menyn! Sist vi var i fjällen utgick jag ifrån att pannkakor alltid går ner, men tji! Stekta på mix ratades de, med mycket hungriga barn som resultat. Servera gärna någon torkad måltid hemma, då och då, så är nog risken liten att barnet inte äter. God tur! Anna.
 
Gjorde omelett på ölkorv och torkade ägg till vår 1½ åring i sommar, den åts med god aptit. Torkad köttfärssås med makaroner uppskattades också.
Varma koppens fruktsoppor och gravat renkött tycker hon om.

Även våffla med grädde och sylt i Låktatjåkko uppskattades :)

/Ulf
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips