Torkad mat från 1985

smör från Vasa...

När de bärgade Vasa hittade de väl en kruka med smör som de smakade, vad är 30 år mot 300!

Iofs så var det en smaksensation som gav Per Edvin Fälting svinkoppor runt munnen;-)
 
Vid utgrävningen av Mazada påträffades torkade bönor och linser. De kördes genom labb och tillagades samt åts, inga sidoeffekter. Men de var sortskilda och hade förvarats extremt torrt och mörkt. Så vad är 30år?

När FMVs matpåsar lyfts ur sina konservburkar, delats ut , burits och kommit hem skulle de efter manualen brännas om de inte förbrukats. Påsläkage var legio.
Dillkött med svensk luftfuktighet blr definitivt inte lufttätt eller bra, resultatet bör bli obra.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

Månadens fråga: Vandring i Sarek – varifrån utgår du helst?

Har du vandrat i Sveriges största högfjällsområde? Då vill vi veta: vilken plats tycker du är bäst att utgå från?
När jag låg i lumpen så knaprade vi choklad som var tillverkad innan vi soldater var tillverkade...

Jag har gjort sammalunda och har fortfarande inte gjort slut på det gigantiska lager pansarkex, chokladkakor och pulverdryck som jag blev ombedd att "förstöra på lämpligaste sätt". Den förrådsförvaltaren visste med garanti att jag skulle ta hem hela partiet så därför fick jag ordern att länsa förrådet. Hittills har jag inte mått det minsta illa av det jag satt i mig och då är det ändå 32 år sen jag tog hem det.
 
kronans choklad var gjort i en kvalitet som sällan ses idag - där var all fett kommen från kakao-bönan och inte den utblandade skiten som vi käkar i dagens godishyllor.

Att chokladen hade vit, nästan mögelaktigt beläggning allt som oftast var en kvalitetsmarkering då ren kakaofett gör så vid lagring (den kristalliserar om sig sakta) och den behövde inte blandas ut mycket med något annat fett för att sluta att göra det.

sedan har jag för mig att kakaofett/smör inte tenderar att härskna då det inte är fleromättat fett som många andra vegetabiliska fetter är och därför tål lagring väldigt länge.
 
Tack Kroppefjäll det här kommer att vara den tråd man minns mest från Utsidan hehe


:) Ja, misstänkte ju att där skulle bli livlig diskussion efter- och kring denna tråden. Härligt att se folk gå igång på både för- och emot. Någon lite mer onödigt mycket kanske.

Hur som helst, avsikten var ju som sagt att rent allmänt kolla läget - inte att ta med påsarna till skogs eller fjälls. Det skulle jag inte våga, såpass erfarenhet har man. De ligger 10 mil härifrån, hemma hos mor, så jag har inte sett dem ännu. Hon fick dem av sin väninna som städat i källaren. Hur de luktar vet jag inte ännu, men det skall bli intressant att se. Något smakprov blir det inte.

Där var ju några pensionärer som för ett tag sedan öppnade en burk konserverat kött de själva lagt in under andra världskriget . Det var hett stoff i media förra året. Det smakade hur bra som helst sa de, men forskarna tyckte det var vansinne med tanke på just Botulin. Man hör en antydan till att detta gift kanske kan vara smaklöst.
 
Min frystorkade från försvaret var daterad 1987, och den var väldigt god ända tills den tog slut ifjol :(

Så -85 är säkert också en bra årgång än en tid.
 
Har ett parti torkad mat ifrån det militära anno 1985. Är väl bara att slänga eller? Ett par år vet jag är helt ok, men 27 år?????

Är det i parti så är det alltså i intakt jätteplåtburk med skyddsgas i? Mycket möjligt att den maten är ok faktiskt. Jag förstår inte varför flera i tråden anser frågan vara så löjeväckande.

Off-topic: Själv tyckte jag militärmaten var riktigt bra när det begav sig. Kanske inte alltid kulinariska sensationer men närande och mättande. Mycket av dagens frystork i butikerna är däremot fattig mat och riktigt dyrt (ska man äta dubbla portioner eller?) Jag köper bara REAL turmat efter att ha provat det mesta. Deras mat är bra tycker jag.

On-T: hellre dumsnål än bara dum. Använd dina sinnen och ditt omdöme. Öppna burken!
 
Jag hittade fryst Mammut i en glaciär, tror ni det är ok att slänga på grillen? ;)


Släng skiten låter som rätt ovärt projekt
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips