Torkad köttfärs

Ska man steka/koka köttfärsen innan torkning? Vilken temperatur och tid torkar ni andra i?
Köttfärsen ska ju inte tillagas utan torkas. Därför ska den endast brynas lite hastigt(utan fett) i tex. en belagd stekpanna bara för att få färg.
Torka därefter i max 50°C i ugn eller torkapparat till dess att köttfärskornen är torra, liknande som fint grus. Detta tar i en vanlig ugn ca 1 dygn. I min varmluftsugn tog det ca 12 timmar. Antagligen kan ju detta variera hur mycket som helst beroende på olika faktorer.

/Lars Östlin
 
Färdig köttfärssås

Själv brukar jag göra färdig köttfärssås, krydda lite extra och torka i ca 50 grader. Jag brukar sen blötlägga den lite i förväg och blanda i den i pastan när den är färdigkokt.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Modifierad tilllagning.

Ni som har kört mycket med egen torkad köttfärs, hur tillagar ni?
Blötlägger ni färsen först eller kör ni "real" stuket dvs varmt vatten och vänta.

Jag brukar tillaga den nästan som vanligt, med den skillnaden att jag inte tillsätter någon vätska över huvud taget. Steker den i teflonpanna, utan tillsatt fett. använder inte Ketchupp, men tomatpuré. För övrigt har jag i ingredianser som lök, svamp och kryddor. Har någonstans läst att kryddsmaken mattas vid torkning, så jag kryddar något mer än annars.
När den är färdig brer jag ut den på ett bakplåtspapper och ställer in den i ugnen på ca 50°C, med luckan på glänt. Jag klämmer in en grilltång eller liknande för att reglera springan. Luckan måste stå på glänt, dels för att underlätta luftombytet så det torkar bättre, men ochså för att det annars är svårt att undvika att temperaturen skenar iväg för högt. Lägger en stektermometer mitt på plåten för att ha koll på temperaturen. Sedan låter jag det ligga så över natten och eventuellt lite till. Vänder runt färsen några gånger och smular ner den till mindre beståndsdelar.
När den känns helt torr och hård som grus är den klar.
Sedan brukar jag förvara den i frysen tills det är dags att gå hemifrån.
Tänk på att hemmatorkad mat ofta behöver mer tid att dra åt sig vatten, så man kan behöva tillsätta en del vatten någon/några timmar i förväg innan det är dags att koka upp den.
Lycka till. Ubbe
 
Jag frågar igen om förvaring och packning. Jag har 2 kg färs som är torrt ikväll och ska packas. Kommer att sticka om en vecka och sedan vara i fjällen en månad.

Förpackar ni enstaka portioner i varsin plastpåse? = många plastpåsar om en port är ca 1 dl.
 
Ska köttfärsen tillagas som vanligt, dvs genomstekas, eller enbart brynas lätt innan torkning?
Det verkar råda skilda bud i tråden.
 
Tillaga den, köttfärs är bland det mest känsliga livsmedel som finns. Får bakterier växa där så kan de bilda värmestabila toxiner
 
Jag körde helt klart och ca 25 timmar i 45-50 grader. Sista 6 med varmluftsblås vilket jg kommer att köra hela tiden nästa gång. 2 kg köttfärs, 4 gula lökar och 400 gram tomatpuré blev 775 gram torkad vara. Jag körde 1 kg per ugnsplåt och rörde om då och då. På slutet hällde jag även över till en skål och pulvriserade och åter till plåten.
 

Bilagor

  • image.jpg
    image.jpg
    62.7 KB · Visningar: 734

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips