Torkad köttfärs

Ungstorkad köttfärs

Hej!

Hur färsk måste köttfärsen vara för att den ska gå att ungstorka?

Hittade 3dagar gammal köttfärs, fungerar den eller måste det vara dagfärskt?
 
Köttfärs är ett känsligt livsmedel. När man mal köttet ökar ytan som eventuella bakterier kan växa på samt ytan som kan komma i kontakt med syre, ökad risk att det kan surna/härskna.
Som alltid är det bäst att det är så färskt som möjligt samt att det är magert. Nöt-, vilt- eller ren-kött är bra att torka!
Personligen använder jag färskmalen, mager nötfärs till torkning. Torka tills det blir knastertorrt det ger en låååång hållbarhet.

Lycka till!
Lars Östlin
 
När det gäller mat så kan det gälla mer än att spara 15:-. Det senaste bakterieutbrottet borde leda till lite mera förståelse till livsmedelshygien och rötmånader.
 
3 dagar gammal rå (packad under vilken atmosfär?) eller 3 dagar efter att den tillagats?

Tack för svaren. =)

Köttfärsen har stått vakuumförpackat i affären i 3 dagar, om man går efter förpackningsdatumet.

Jag har lagt in tre plåtar nu så får vi se hur det blir, ska ju iväg till veckan så jag vet inte om jag hinner vänta tills affärerna får in färskare köttfärs, tog de färskaste jag hittade.
 
Senast ändrad:
Om den ligger inom bäst föredatum, förvarats som kylvara och sen tillagats och därefter torkats borde det inte vara nåt problem. Blev utsatt en gång för rå torkad köttfärs, den luktade f_n men ingen av oss blev sjuk (tur!)
 

Aktuellt

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.
Köttfärs packad under modifierad atmosfär (inte vakuum!) brukar ha en hållbarhet på 8 dagar, det är främst mjölksyrabakterier som växer där. Det bör inte vara något problem alls.
 
Du stekte väl köttfärsen innan du torkar den? Det är ju tiden mellan att den mals och att den steks som är det kritiska.

När den väl är stekt tror jag inte det spelar så stor roll om man torkar den samma dag eller förvarar den i kyl nån dag.
 
Ni som har kört mycket med egen torkad köttfärs, hur tillagar ni?
Blötlägger ni färsen först eller kör ni "real" stuket dvs varmt vatten och vänta.
 
Ni som har kört mycket med egen torkad köttfärs, hur tillagar ni?
Blötlägger ni färsen först eller kör ni "real" stuket dvs varmt vatten och vänta.

Koka upp och låt det stå tills det blir "lagom" varmt. Det har alltid räckt för mig.
Däremot kan man behöva blötlägga kött som är torkad, men inte köttfärs.
Köttfärsen skall ju praktiskt taget pulveriseras när den torkas och då går det fort att tillaga den.
//Peter
 
Ni som har kört mycket med egen torkad köttfärs, hur tillagar ni?
Blötlägger ni färsen först eller kör ni "real" stuket dvs varmt vatten och vänta.

Jag skulle påstå att den tjänar på att blötläggas ett tag (även om den funkar direkt). Torkad mat tar längre tid att blöta upp igen eftersom den krymper med torkningen vilket inte frystorkat gör, vilket gör att porer finns kvar där vatten smiter in och mjukar upp snabbare.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips