torkad fisk

Får du enkelt tag på fisk? Lufttorka denna, men se upp för fluglarver genom att salta i ordentligt, och blanda i pulversoppa med havsanknytning (norsk fisksopppa eller västkustsoppan) eller använd som salt tilltugg när du tycker vaden blir för enahanda. Blötlägg före användning i soppa och du får riktigt god fisksmak på annars tråkiga och smaklösa pulversoppor.
 
Trevligt förslag

Men tänk på att koka upp fisken ordentligt.

Vissa parasiter (som kan överföras på människa) fiskar bär på, avdödas inte av varken insaltning eller torkning.
Parasiterna kapslar in sig och överlever länge.

Frysning 2 dygn i minst minus 15 grader, eller ordentlig uppkokning/stekning.

Däremot ättikan, (som vid strömmingsinläggning) klarar biffen.

/Björn
 

Aktuellt

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!
Fiskparasiter

Tex binnikemask (främst i sötvattensfisk) och nematoder av släktet anisakis. Men de flesta fiskparasiter (nästan alla fiskar (individer) har parasiter) har inte människan som värd. Fisk bör alltså värmas till minst 70°C, eller frysas (gravad, saltad) vid -18°C i minst 2 dygn.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips