Torka mat

Har en Evermat temperatur? 16 timmar är mer OK än 29, i vilket fall...

De är torra på utsidan, men som härliga, ugnsstekta tomater inuti. Måste bli torrare. Föreslog manualen fel temperatur, så att de fick ett skyddande "läderlager"? Det var bara knappt 500 g på fyra brickor, så överfull var den inte direkt. Snarare ganska tom, eftersom det är ett test.

Klart den har! Har inte skrivit upp det, men skulle tro max 50 °.

Med inte helt torra menar jag som russin ungefär.

Har du förresten tänkt på att flytta runt tomaterna, vända på dem o.s.v. under torkningen? Det gör ganske stor skillnad.
 
"In the lactic acid fermented vegetable products, depending on the correct
manufacturing practice, 20 to 70% of the initial vitamin C content is retained (KOPEC, 2000). At the end of fermentation, the juices contained more than 80% of L-ascorbic acid present in raw materials"

https://doi.org/10.1556/AAlim.34.2005.3.5

Hur menar de där? Om max 70 % bevaras, hur kan 80% finnas någonstans? Eller syftar 20-70 % på själva grönsaksbitarna bara?
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Alea iacta est. Efter att ha torkat bananskivor utan särskilt stor skillnad mellan 10-18, så ökade jag temperaturen 10 grader och de var fina vid 22:30.

Min Excalibur fluktuerar inte normalt i temperatur, utan den är helt enkelt trasig/felinställd. Den är konstant runt 10 grader under rätt temperatur. Jag har upprättat ett reklamationsärende, och håller nu alla tummar för att det ska gå snabbt och smidigt.
 
Hur har det gått med reklamationen?

Har en fråga till er som torkar kött. Om man vill lägga upp ett lager i god tid är ju rekommendationen att frysa det torkade köttet. Nåt tips om hur man bäst förpackar det för att undvika att fukt kommer åt det om man saknar vakuumapparat? Räcker det med en tillknuten fryspåse?

En idé jag fick är att för säkerhets skull torka om det man ska ta med sig ut lite snabbt för att driva ut eventuell fukt som letat sig in. Rätt tänkt eller dumt?
 
Hur har det gått med reklamationen?

Har en fråga till er som torkar kött. Om man vill lägga upp ett lager i god tid är ju rekommendationen att frysa det torkade köttet. Nåt tips om hur man bäst förpackar det för att undvika att fukt kommer åt det om man saknar vakuumapparat? Räcker det med en tillknuten fryspåse?

En idé jag fick är att för säkerhets skull torka om det man ska ta med sig ut lite snabbt för att driva ut eventuell fukt som letat sig in. Rätt tänkt eller dumt?

Latmansvakuum finns det många lösningar på:
*Suga ur påsen med mun eller dammsugare (lägsta effekt) och snabbt försluta.
*Sänka ner påse och allt i vatten och sedan försluta. Vattnet trycker ut luften.
Tips från coachen när det kommer till vakuumpackning av hemmatorkad mat - Även om du har riktiga vakuumpåsar så kommer den vassa maten att punktera påsen om du har undertryck i påsen. Nöj dig därför med att bara suga ut överskottsluften.



Problemet med frysen är att plastpåsar tenderar att gå sönder.
Skiftande temperatur kan leda till kondensering av luftfukten, och då får du droppar med vatten på ytan. Beroende på livsmedlets förmåga att jämna ut denna punkt-fukt kan det eventuellt bli problem med mögel.

Ditt förslag är därför inte dumt.
Lägg det i torken igen innan du ska ut. Låt det ligga tills maten har uppnått rumstemperatur.


Har du på allvar tänkt lagra torkad mat så är det inte så stora investeringar som behövs.
En vakuumpackare kostar under tusenlappen. Förutom att vakuumpacka är den bra till att svetsa igen dina förpackningar i köket (inga fler olyckor med pyttipannan i frysen). Med rätt tillbehör kan man även vakkumpacka glasburkar.

Syreabsorbenter kostar ungefär 1 kr/st (du behöver dock en vakuumpackare för att återförsluta påsen med absorbenter) .

Fina aluminiumpåsar kan beställas från utlandet för ungefär samma pris som du betalar för vanliga vakuumpåsar i Sverige.


Men testa först vad du tycker.
Torkad mat håller länge, även om den tappar kvalitet snabbare om man lagrar "fel".
 
Jag skulle tro att det är ungefär lika "riskabelt" att frysa torkad mat med tanke på kondens och fukt som det är att bara låta den ligga i skafferiet.
Det borde räcka att skydda maten från syre och ljus.
Undantaget är kanske om man har en frysbox, och lägger den torkade maten långt ner, samt inte använder frysboxen för infrysning av några större grejer under tiden. Men risken för fuktproblem vid upptining kvarstår.. så OM du fryser maten är det nog en jättebra idé att torka ur den försiktigt!
 
Hur har det gått med reklamationen?

Har en fråga till er som torkar kött. Om man vill lägga upp ett lager i god tid är ju rekommendationen att frysa det torkade köttet. Nåt tips om hur man bäst förpackar det för att undvika att fukt kommer åt det om man saknar vakuumapparat? Räcker det med en tillknuten fryspåse?

En idé jag fick är att för säkerhets skull torka om det man ska ta med sig ut lite snabbt för att driva ut eventuell fukt som letat sig in. Rätt tänkt eller dumt?

Endast teoretisk erfarenhet, men ja, alla skriver att man bör torka torkad mat igen, om den har varit fryst, eftersom kondensen kan ge blöta "fläckar" som förstör maten. Vill minnas att det varit uppe även i denna långa tråd tidigare.

Och tack, angående min reklamation så accepterades den med vändande post, men eftersom de inte hade någon tork i lager, så har det tagit en stund att få hem den nya. Den har just anlänt, och jag står redo för att starta upp och testa igen. Hoppas att denna håller temperaturen. :)
 
Tack för svaren!

Aha, man bör alltså torka igen! Tänk att lilla jag kunde komma på nåt alldeles själv. Nåja, jag är inte oerfaren som torkare, bara vad gäller proteinbiten.

Jag har en sån här manuell vakuumsug. Det blir bra, men inte lika bra som om man gör det riktigt förstås. Kanske om man lägger påsen i ett konserveringglas (burk med bygel och gummitätning) och sen ändå kör en snabbortkning när man ska använda.

Har du på allvar tänkt lagra torkad mat så är det inte så stora investeringar som behövs.
En vakuumpackare kostar under tusenlappen. Förutom att vakuumpacka är den bra till att svetsa igen dina förpackningar i köket (inga fler olyckor med pyttipannan i frysen). Med rätt tillbehör kan man även vakkumpacka glasburkar.

Jodå, jag menar allvar. Jag tänkte börja med att göra ett lager köttfärs, för det verkar enkelt och för att lära mig. Och eventuellt skinka, för det har jag överlager av i frysen, både kokt och rökt. Och vegetabilier förstås.

Jag har haft en billig vakuummaskin. Den var så dålig att jag gav bort den. Plus att det var ett elände att få tag i påsar till den. Så känner mig inte jättepepp på det.

Tror planen blir att förvara i större påsar, suga ur luften med min lilla pump och eventuellt frysa påsarna i glasburkar. Sen när jag ska använda torkar jag om och packar i portionspåsar och suger ur luften.
 
Då jag inte har lust att gå igenom hela tråden tänkte jag bidra med halloumi

Spännande! Jag har försökt torka halloumi med dåligt resultat tidigare men är nu sugen på att ge mig på ett försök igen när du skriver att du torkat det med bra resultat.

Hur har du gjort när du torkat den och hur har du sedan tillagat den?
 
Även om du har riktiga vakuumpåsar så kommer den vassa maten att punktera påsen om du har undertryck i påsen. Nöj dig därför med att bara suga ut överskottsluften.

Det är inget olösbart problem. Några "knep":

- Försök gör mat som inte har vassa kanter
- Förpacka maten i papper innan den läggs i plastpåsen
- Använd tjockare plastpåsar
- Använd dubbla plastpåsar
 
Det är inget olösbart problem. Några "knep":

- Försök gör mat som inte har vassa kanter
- Förpacka maten i papper innan den läggs i plastpåsen
- Använd tjockare plastpåsar
- Använd dubbla plastpåsar

Olösbart är det inte, men jag tycker inte att det är värt omvägen. Även vanliga saker som lök, paprika, och tomat blir vassa när de torkar. Man kan visserligen torka skivor istället för bitar, men då tar återfuktningen längre tid.
Vakuumpåsar är ändå så pass dyra att man inte vill dubbla.

Hållbarheten ökar knappast mer än försumbart om jag går från mycket lätt till ordentligt undertryck. Förpackningen är i stort sett syrefri, och något nytt syre kan inte komma in.
Den enda fördelen med rejält undertryck (hårt paket) är att man definitivt märker om man har läckage =)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips