Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Torka mat
- Trådstartare Jonik
- Start datum
Lästips
ANNONS
Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro
Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...
Guarkärnmjöl kan du ju testa. Eller xantangummi. Arrowrotpulver finns ju också, men innehåller mer kh än tidigare nämnda alternativÄr det någon som provat att torka philadelphiaost?
Det är ju bra att reda med i vanligafall om man som jag inte använder mjöl och funderar på om det skulle gå att reda med som torkat.
Kokosmjölkpulver? Tahina? Någon sorts nötsmör?
Ja, jag vet att det inte är det du frågat efter, men jag har själv inte lyckats så bra med någon sorts färskost. De går fint att torka och mixa till fint pulver, men de återvattnar inget vidare, åtminstone inte inom rimlig tid. Så inte så funktionellt till just redning.
Kan du däremot komma över arabisk torkad ost ("jameed") i någon invandraraffär, så löser den sig fint till en slät konsistens i vätska. Antagligen för att utgångsråvaran inte är en icke-koagulerad färskostmassa, medan våra europeiska varianter fäller man ut proteinet på (traditionellt med löpe).
Ja, jag vet att det inte är det du frågat efter, men jag har själv inte lyckats så bra med någon sorts färskost. De går fint att torka och mixa till fint pulver, men de återvattnar inget vidare, åtminstone inte inom rimlig tid. Så inte så funktionellt till just redning.
Kan du däremot komma över arabisk torkad ost ("jameed") i någon invandraraffär, så löser den sig fint till en slät konsistens i vätska. Antagligen för att utgångsråvaran inte är en icke-koagulerad färskostmassa, medan våra europeiska varianter fäller man ut proteinet på (traditionellt med löpe).
Fortfarande djupt imponerad över min excalibur. Både vad gäller kapacitet och effekt.
Kring kl 19 i måndags laddade jag den med 1,6 kg köttfärs, två burkar tonfisk, samt en burk musslor. Tonfisken var torr redan vid midnatt.
Tisdag förmiddag tömde jag torken och vakuumpackade tillfälligt i glasburk.
Laddade sedan i 400 g tomatpuré, 8 tomater, en purjolök, 4 stora gula lökar, samt 3 burkar bönor (vita, svarta, kidney).
I morse packade jag klart alla 16 portioner i dygnspåsar.
Tänker tillbaka med ett leende på när två plåtar köttfärssås tog ett dygn att torka i ugnen =D
Kring kl 19 i måndags laddade jag den med 1,6 kg köttfärs, två burkar tonfisk, samt en burk musslor. Tonfisken var torr redan vid midnatt.
Tisdag förmiddag tömde jag torken och vakuumpackade tillfälligt i glasburk.
Laddade sedan i 400 g tomatpuré, 8 tomater, en purjolök, 4 stora gula lökar, samt 3 burkar bönor (vita, svarta, kidney).
I morse packade jag klart alla 16 portioner i dygnspåsar.
Tänker tillbaka med ett leende på när två plåtar köttfärssås tog ett dygn att torka i ugnen =D
Bilagor
Brukar inte torka så hemskt mycket utan mest torka det väsentligaste som man sedan kan blanda med t.ex pasta eller couscous.
Exempel är en lök- och paprikablandning som blir gott att kasta i vattnet. Smaksätter lite som en buljong. Gärna många olika sorters lök. Gul, röd, purjo. Och så lite olika sorters paprika. Kanske chilli med.
Tycker det är riktigt bra att ha att slänga i när man kokar lite pasta.
Exempel är en lök- och paprikablandning som blir gott att kasta i vattnet. Smaksätter lite som en buljong. Gärna många olika sorters lök. Gul, röd, purjo. Och så lite olika sorters paprika. Kanske chilli med.
Tycker det är riktigt bra att ha att slänga i när man kokar lite pasta.
Mixa torkade morötter och hur mycket vatten skall en ha?
Nybörjare på att torka mat som tänkte laga morotssoppa med chili och ingefära i år, en favorit hemma som jag insåg går att ta med ut på vandring också.
Till min fråga, hemma gillar jag att äta soppan slätmixad, kan jag mixa mina torkade morötter?
Har torkat 500g morötter och dessa väger nu ca 50g. Hur mycket vatten skall jag blöter dem i?
Recept som nedan:
1 st gul lök skalad och grovt hackad
5 st morötter skalade och skurna i mindre bitar
1 msk olivolja
2 dl vatten
3 dl kokosmjölk (Pulver ifrån asiatisk matbutik)
1 st grönsaksbuljongtärning
2 tsk färsk ingefära riven
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar grovmalen
Om någon har tips på ett gött bröd till soppan så hit me
Nybörjare på att torka mat som tänkte laga morotssoppa med chili och ingefära i år, en favorit hemma som jag insåg går att ta med ut på vandring också.
Till min fråga, hemma gillar jag att äta soppan slätmixad, kan jag mixa mina torkade morötter?
Har torkat 500g morötter och dessa väger nu ca 50g. Hur mycket vatten skall jag blöter dem i?
Recept som nedan:
1 st gul lök skalad och grovt hackad
5 st morötter skalade och skurna i mindre bitar
1 msk olivolja
2 dl vatten
3 dl kokosmjölk (Pulver ifrån asiatisk matbutik)
1 st grönsaksbuljongtärning
2 tsk färsk ingefära riven
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar grovmalen
Om någon har tips på ett gött bröd till soppan så hit me
Det borde väl gå att göra morotspulver, men det kanske klumpar sig.Till min fråga, hemma gillar jag att äta soppan slätmixad, kan jag mixa mina torkade morötter?
Har torkat 500g morötter och dessa väger nu ca 50g. Hur mycket vatten skall jag blöter dem i?
500-50=450, du ska tillsätta 450 gram vatten för att de ska återfå sin ursprungliga vikt. 4,5 dl alltså. Plus då det vatten som är i receptet.
Låter jättegott med din soppa, tack för inspirationen! Jag tolkar det som att soppan ska kokas en stund, eller ska den mixas i rått tillstånd? Testa norska Sigdals kompakta, sanslöst goda och kaloristinna pumpafröknäcke som tillbehör på vandring; tyvärr rätt dyra, men man vandrar ju inte varje dag 
Därefter är det lätt att blanda med kokosmjölkpulver och andra redan vattenfria ingredienser.
Ingefäran känns det ju lite lockande att ta med en otorkad bit av på vandringen att riva i soppan vid tillagningen
. Jag tar själv gärna med några färska vitlöksklyftor av samma skäl - skillnaden i smak är värd de få extra grammen.
Därför är det bra att inte salta och peppra fullt vid tillagningen hemma - det är lurigt att träffa helt rätt och därmed säkrare att "slutkrydda" vid återvattningen i fält.
Absolut, om du redan torkar morötterna i bitar. Men nästa gång du gör detta kan du också mixa ihop alla vattenhaltiga ingredienser som lök, morötter och (kanske) ingefära, ev. med salt, peppar och som sagt en knivsudd socker, till en slät massa och torka den i ett arbetsmoment efteråt. Bre ut massan jämnt och ganska tunt på bakplåtspapper. Resultatet kan bli torra flagor, som man får mixa om en gång till för att det hela ska bli pulver, men det går ändå snabbare och blir jämnare torkat. Att torka hela morotsbitar ger gärna hårda övertorkade kanter. Häll i en halv tesked socker i vattnet, om du kokar eller förväller morötterna före mixning.(...) kan jag mixa mina torkade morötter?
Därefter är det lätt att blanda med kokosmjölkpulver och andra redan vattenfria ingredienser.
Ingefäran känns det ju lite lockande att ta med en otorkad bit av på vandringen att riva i soppan vid tillagningen
Teoretiskt 450 g om du vill återställa ungefär samma smakintensitet som färska morötter, men i praktiken gärna lite mindre, för just morötter tycker jag tappar en del smak vid torkning. Men ska du ha dem som stomme i din soppa, är det ju helt valfritt beroende på hur tjock soppa du vill ha.Har torkat 500g morötter och dessa väger nu ca 50g. Hur mycket vatten skall jag blöter dem i?
Därför är det bra att inte salta och peppra fullt vid tillagningen hemma - det är lurigt att träffa helt rätt och därmed säkrare att "slutkrydda" vid återvattningen i fält.
Vegetarisk mat
Sedan knappt två år är jag vegetarian och det tycker jag har lyft min torkade mat till nya höjder. Det är mycket prat om kött men min upplevelse är att det är enklare att torka god vegmat. Fisk och kött blir lätt torrt, segt och återfår inte sin rätta konsistens.
Torkad gryta med spenat, salladsost och cachewnötter tillsammans med couscous är en favorit.
Så pröva er fram med kikärtor, soyamjöl osv
Sedan knappt två år är jag vegetarian och det tycker jag har lyft min torkade mat till nya höjder. Det är mycket prat om kött men min upplevelse är att det är enklare att torka god vegmat. Fisk och kött blir lätt torrt, segt och återfår inte sin rätta konsistens.
Torkad gryta med spenat, salladsost och cachewnötter tillsammans med couscous är en favorit.
Så pröva er fram med kikärtor, soyamjöl osv
Liknande trådar
- Svar
- 0
- Visningar
- 879
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg