Torka mat

Hej

har börjat exprimentera lite med att torka mat själv hemma, har tagit till hjälp boken 'Torka mat' och försökt mig på en kycklingrätt. Men det vill sig inte riktigt eller så är det jag som har för höga förväntningar, kycklingen blir torr och seg efter tillagning vad gör jag för fel?
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Försökte förra året att torka lite, men tyckte det var meckigt att göra det i ugnen, lyckades aldrig få en jämn temperatur.

Ser nu denna http://www.netonnet.se/art/hem-och-...oksgerad-ovrigt/centurion-svk120/169693.4929/

och undar således om den kommer göra jobbet?

Jag kör OBH Nordicas motsvarighet.
http://www.obhnordica.se/svamp-och-frukttorkar-58.aspx?ProductID=PROD607&AreaID=

Har inte hunnit testa den fullt ut, men jag har torkat diverse frukter med bra resultat.
Den arbetar mellan 50-70C genom att man justerar en ventil i toppen (öppen = 50C, stängd = 70C), och det fungerar faktiskt.

Det som är en irriterande nackdel är att torkollorna har ett ganska grovt "nät". Små saker som ris, köttfärs, etc. går inte att torka. Man kan lösa det lätt genom att köpa ett finmaskigt nät och klippa till, men man kan ju tycka att det borde medfölja.
Däremot medföljer ett litet fat som man ska lägga i botten som fett-uppsamlare när man - hör och häpna - torkar t.ex. köttfärs, vilket som sagt inte går =)
 
hejsan jonafaj
istället för att klippa ett nät så kan man ta stänkskydd i rostfritt avsedda för stekpannor, eftersom handtaget är ivägen så äre bara att demontera detta...;)

antingen så torkar du i ugnen, bygger en egen torkapparat med tex en kupe'värmare eller så köper du en riktig torkapparat.

en billig men fullt duglig torkapparat är från OBH NORDICA-beställs tex från elgiganten-har en sån själv.

problemet är att maskorna i "brickorna" för grova för köttfärs . så köp stänkskydd och lägg dit..
http://www.clasohlson.com/se/Stänkskydd/Pr341440000 passar ganska bra i OBH NORDICAn.


vänligen nils
 
hejsan jonafaj
istället för att klippa ett nät så kan man ta stänkskydd i rostfritt avsedda för stekpannor, eftersom handtaget är ivägen så äre bara att demontera detta...;)

Ja jag har köpt två billiga såna (uöver det som vi använder till det de är avsedda för). Fast sen jag köpte dem har jag aldrig använt dem:) (Eftersom jag inte har nån bra torkapparat, vår ugn funkade inget bra så jag har tänkt bygga en torklåda om jag hittar nåt bra att bygga av, vill gärna hitta ett lite lagom stor plåtskåp på loppis.)
 
Torka kyckling

Hej

har börjat exprimentera lite med att torka mat själv hemma, har tagit till hjälp boken 'Torka mat' och försökt mig på en kycklingrätt. Men det vill sig inte riktigt eller så är det jag som har för höga förväntningar, kycklingen blir torr och seg efter tillagning vad gör jag för fel?

Jag ska prova att torka kycklingfärs som det rekommenderas på den här sidan:
http://user1.netatonce.com/~u12202/maten/torka.htm
 
Jag torkar köttfärs i mängder nu innan fjälltur om två veckor.
Kör med en tork med timer, och lägger i myggnät på ollorna så att köttfärsen inte skall rinna ner.
Funkar kalas med 7 lager på varandra, och sen övertorkar under natten.

Rotfrukter går också bra, bara man förväller dem dvs kokar dem en stund, innan torkningen.
Net on net torken för 399 var ju ett bra pris, lika bra att köpa och testa eftersom det frystorkade i butiken är så himla dyrt. Egentorkat blir godare och man vet vad man stoppar i sig :)
 
hejsan jonafaj
istället för att klippa ett nät så kan man ta stänkskydd i rostfritt avsedda för stekpannor, eftersom handtaget är ivägen så äre bara att demontera detta...;)

antingen så torkar du i ugnen, bygger en egen torkapparat med tex en kupe'värmare eller så köper du en riktig torkapparat.

en billig men fullt duglig torkapparat är från OBH NORDICA-beställs tex från elgiganten-har en sån själv.

problemet är att maskorna i "brickorna" för grova för köttfärs . så köp stänkskydd och lägg dit..
http://www.clasohlson.com/se/Stänkskydd/Pr341440000 passar ganska bra i OBH NORDICAn.


vänligen nils


Kör också med en OBH-Nordica. Jag bruka klippa upp kaffefilter som jag lägger på torkollorna. Har man de minder kaffefilterna så passar det perfekt, de större normala får man en lite bit omlott men det passar perfekt!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips