Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan.
Om du inte vill slå av annonsblockering kan du istället stödja oss genom att
teckna ett Plusmedlemskap -
då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt. Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Mängden torkad mat ökar i skåpen inför sommarens turer. Några funderingar har jag dock. Kan jag torka mat som innehåller mjölkprodukter och få samma hållbarhet som om jag torkar nåt som inte gör det? känns som att det finns en risk att det härsknar.
Jag har inte testat men håller med dig i ditt antagande.
Dom gånger jag torkat mat, som skall innehålla mjölk, så har jag kört med vatten under tillagningen och sedan tillsatt torrmjölk. Detta har funkat bra, tycker jag.
//Peter
Mjölk innehåller en ganska stor andel korta fettsyror och mättat fett. Teoretiskt så borde det fettet därför ha längre hållbarhet än exempelvis oljor, så varför inte pröva. Vad är det för mat du funderar över mer specifikt?
Fettet blir ju dåligt av kontakt med syre så torkning eller inte spelar nog ingen roll där, det är syrefri förvaring som är det viktiga.
Generellt rekommenderas man ju att torka magra livsmedel just på grund av problematiken med fett som härsknar. Det brukar påstås att torkat mat håller hur länge som helst, bortsett från att eventuellt fett i maten härsknar.
Sen är ju en viss härskenhet i fettet en smaksak om det tillför eller förstör smakupplevelse. Farligt är det inte iaf vid normala fettmängder i maten.
Prova dig fram...men gör det innan turen. Vi hade kallrökt lax (runte 1kg innan torkning!!!) som vi torkade inför en fjälltur och det var skitgott...ända fram tills fjärde dagen.
Hade vi torkat närmre avresa hade det hållit veckan ut skulle jag gissa så det är definitivt nått som ska med fler gånger!
En måndag i mitten av oktober förvandlas den kalla morgonen till en nästan sommarvarm dag. Jag och min kompis Anders åker med våra kikare till ...
4 kommentarer
Inför årets vandring låg som en grundidé att få med en större topptur och att turen som helhet inte skulle vara avhängig av alltför långa ...
3 kommentarer
Gränslandet är en av de största vildmarkerna i södra Skandinavien. Det ligger i hjärtat av vår stora halvö, så långt borta från havskusterna man kan ...
3 kommentarer
Mina fjällvandringar börjar alltid med en idé som mynnar ut i en tänkt rutt. Rutten hänger alltid ihop med en tänkt tidsplan, som innebär att dagarna ...
1 kommentar
I fredags hade vi varit gifta i 10 år. Det ville vi fira. Vi gifte oss i ett naturreservat utanför Uppsala, så ett firande i naturen skulle passa. Vi ...
Det här inlägget handlar om mina första åtta turer i Sarek. Hur allt började och hur vissa vägval kunde göras då men inte idag. Ni får läsa om och se ...
6 kommentarer
68 dagar, 125 000 höjdmeter och ett dagligt slit på 12–20 timmar – det är matematiken bakom en expedition som var lika delar uthållighetsprov som ett ...
1 kommentar
I somras gjorde jag en solovandring genom naturreservatet Kvikkjokk-Kabla fjällurskog. En fin tur i landets mest orörda urskog och vidare upp på det ...
6 kommentarer