Torka mat (igen?!:-), "lagom fukthalt"?

friluftsmat

Beställ direkt av Anita Forsell. Det gjorde jag och det fungerade utan mankemang. Adress: flygandehuset@ebrevet.nu
 
Re: Mer än du tror

MTB; sa:
Jag har som tumregel att när jag tycker att en vara är torr ska den ligga kvar på torkollan minst tre dagar ytterliggare.

Nu är det ju så att för hård torkning dels gör återfuktningen av maten svårare, men det kan också förstöra många näringsämnen.

Det jag var ute efter med min inledande fråga var: Vid vilken fukthalt är tillväxten av mikroorganismer tillräckligt låg för att maten skall vara hållbar?

Optimal torkning handlar alltså inte om att få maten så torr som möjligt. I Puhonys bok finns det t.ex. ganska många "torkcykler" för olika typer av frukter och bär som är ganska avancerade. 10-15 timmar i 30-40 grader, följt av 6-8 timmar i 60-70 grader och sen sluttorkning 8-10 timmar i 30-35 grader och liknande.

Det är inte alltid lätt att göra rätt.

Minns en kompis som berättade om en kompis som nyss hade flyttat hemifrån. Hemma hade han aldrig kokat nåt annat än ägg (till frukosten) och nu skulle han för första gången koka potatis. När han efter 20 minuter kände på potatisen så kändes den för lös så han lät den koka en kvart till...
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips