Torka mat (igen?!:-), "lagom fukthalt"?

friluftsmat

Beställ direkt av Anita Forsell. Det gjorde jag och det fungerade utan mankemang. Adress: flygandehuset@ebrevet.nu
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Re: Mer än du tror

MTB; sa:
Jag har som tumregel att när jag tycker att en vara är torr ska den ligga kvar på torkollan minst tre dagar ytterliggare.

Nu är det ju så att för hård torkning dels gör återfuktningen av maten svårare, men det kan också förstöra många näringsämnen.

Det jag var ute efter med min inledande fråga var: Vid vilken fukthalt är tillväxten av mikroorganismer tillräckligt låg för att maten skall vara hållbar?

Optimal torkning handlar alltså inte om att få maten så torr som möjligt. I Puhonys bok finns det t.ex. ganska många "torkcykler" för olika typer av frukter och bär som är ganska avancerade. 10-15 timmar i 30-40 grader, följt av 6-8 timmar i 60-70 grader och sen sluttorkning 8-10 timmar i 30-35 grader och liknande.

Det är inte alltid lätt att göra rätt.

Minns en kompis som berättade om en kompis som nyss hade flyttat hemifrån. Hemma hade han aldrig kokat nåt annat än ägg (till frukosten) och nu skulle han för första gången koka potatis. När han efter 20 minuter kände på potatisen så kändes den för lös så han lät den koka en kvart till...
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips