Torka mat (igen?!:-), "lagom fukthalt"?

Det har skrivits mycket om att torka mat, en sak som jag undrar över är om nån vet vilken fukthalt som "räcker" för att förhindra mögel och bakterietillväxt?

Tittar man på färdigköpt torkad frukt, russin och liknande så är de ju inte alls "frastorra", de är ju tvärtom ganska mjuka.

Jag vet att jag läste ett inlägg från nån amerikansk tjej som varit på kurs och lärt sig att väga det som skall torkas och slå upp vatteninnehållet och på så vis få reda på hur mycket det skall minska i vikt för att nå rätt fukthalt. Problemet är att jag inte vet vilken fukthalt jag behöver nå.

Jag är medveten om att det antagligen är olika för olika typer av livsmedel, frukter klarar sig säkert med högre fukthalt om de är söta t.ex., men det borde ju finnas några tumregler i alla fall?
 
Hur torrt man upplever en vara genom att känna på konsistensen är inte objektivt. Russin och andra frukter känns nog fuktigare än vad de egentligen är pga sockerhalten i dem, sockerhalten skyddar också i viss mån mot bakterie/svamp tillväxt. Man skall generellt ner under 20% fukthalt i alla fall. Men att hålla på och väga och göra torrhaltsbestämningar genom att värma bort allt vatten (i princip bränna provet i ugn) och väga igen, är inte realistiskt för hemmabruk. Det fungerar bra på lab, med känsliga vågar och annat.
 
I Antia Forsells bok, liten utgiven av stf om att torka mat, kommer tyvärr inte ihåg vad den heter, står det att man kan stoppa det torkade i en plastpåse och försluta. efter några timmar ser man om det bildats kondens på insidan, då kan det vara läge att torka lite till... För övrigt tycker jag att det är en mycket bra bok om man vill ge sig in i torkardjungeln...

mvh Anna
 
KLAGER; sa:
Men att hålla på och väga och göra torrhaltsbestämningar genom att värma bort allt vatten (i princip bränna provet i ugn) och väga igen, är inte realistiskt för hemmabruk. Det fungerar bra på lab, med känsliga vågar och annat.
Jag har väl inte snackat om att göra torrhaltsbestämmning? Den sa jag ju att man SLÅR UPP. Sen väger man det man torkat för att se att man fått det tillräckligt torrt.

Jag har en våg hemma med upplösningen 1 mg, den borde duga ganska bra.
 
Mer än du tror

Jag har som tumregel att när jag tycker att en vara är torr ska den ligga kvar på torkollan minst tre dagar ytterliggare.
 
Någon som vet var man kan köpa boken Friluftsmat? Kollade på STFs hemsida och där stod det inget om boken (vad jag kunde se).
 
RabenPrisma

M3tess; sa:
Någon som vet var man kan köpa boken Friluftsmat? Kollade på STFs hemsida och där stod det inget om boken (vad jag kunde se).
Du kan prova att kontakta förlaget som gett ut boken:

Bokförlaget RabenPrisma
Kungstensgatan 49
Box 450 22
104 30 Stockholm

E-post: [email protected]

ISBN 91-518-3417-0

//Göran
 
Hej!
Jag försökte maila till den där adressen men
då får jag tillbaka ett DELIVERY FAILURE.
Säker på att det är rätt adress?
Tack ändå :)
 
Jodå..

den adressen står i mitt exemplar av boken. Boken är tryckt 1998,så adressen är inte helt färsk.

Det blir till att kolla telefonkatalogen. Annars kan troligen dom flesta bokhandlare ta hem boken om du anger ISBN koden.

//Göran
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
MarcusPantani Torka mat med Evermat Friluftsmat 3
Lasse Åbom Torka mat i varmluftsugn Friluftsmat 3
hannulan Torka mat som innehåller mjölkprodukter Friluftsmat 5
mipert Torka mat i eldriven kylväska? Friluftsmat 7
Jonik Torka mat Friluftsmat 755
vmemam Hur torka och lösa upp mat....? Friluftsmat 1
linus.palm Torka mat Friluftsmat 1
mgaarder Mat att torka Friluftsmat 9
el_duderino Torka stekt korv Friluftsmat 8
magnusk750-2 Torka köttgryta? Friluftsmat 7
Nosse Torka konserverad majs? Friluftsmat 12
statemachine Torka bär/göra bärpulver Friluftsmat 7
skutviken Torka kassler Friluftsmat 9
Skogskungen Går det bra att torka nötfärs ävrn fast den varit frusen? Friluftsmat 3
seasteel Torka hemmalagat potatismos? Friluftsmat 9
Virrhönan Torka fläskfilé Friluftsmat 6
lokatten Torka fetaost, fråga Friluftsmat 3
lokatten Torka kött, fråga Friluftsmat 25
Immo Torka kött temperatur? Friluftsmat 13
danordgren Att torka flera saker samtidigt? Friluftsmat 1
magnusk750-2 Torka sylt? Friluftsmat 25
Gusram Behöver man torka frystorkade ärter? Friluftsmat 10
josia Torka kokt kött Friluftsmat 7
Darkblack Torka djupfrysta kantareller? Friluftsmat 8
Henkes torka vildsvinsfärs? Friluftsmat 16
josia Torka djupfrysta grönsaker Friluftsmat 8
fjallenv34 Torka kött Friluftsmat 10
grodanbolle Torka skinka? Friluftsmat 11
hallonraden torka avocado Friluftsmat 4
Mjateznik Torka hemma "how-to" Friluftsmat 10
Beat it Torka räkor? Friluftsmat 16
Tobias.Åsman Torka kött Friluftsmat 3
macher Torka blodpudding Friluftsmat 9
Rayban Torka lever till hundsnacks Friluftsmat 4
Ewerhof Torka i microvågsugnen? Friluftsmat 13
JenniferS Torka ajvar relish? Friluftsmat 6
Gorica Torka tomatsoppa och dylikt? Friluftsmat 7
Melker63 Torka dina grönsaker Friluftsmat 10
Wolf25 Torka sås? Friluftsmat 9
Trilla Torka renkött Friluftsmat 39
oskarlin Torka spenat? Friluftsmat 12
marcusleyon Torka utan fläkt & värme? Friluftsmat 1
Pialin Torka lax? Friluftsmat 4
Virrhönan Torka quorn?? Friluftsmat 7
tbergman Real-torka Friluftsmat 16
grodanbolle Går det att torka köttfärs i gasugn? Friluftsmat 8
Solstråle torka krossade tomater?? Friluftsmat 4
anton_karlsson_78_yahoo.se Torka creme fresh, bad idea? Friluftsmat 9
affischa Torka tonfisk Friluftsmat 11

Liknande trådar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!