Torka mat (igen?!:-), "lagom fukthalt"?

Det har skrivits mycket om att torka mat, en sak som jag undrar över är om nån vet vilken fukthalt som "räcker" för att förhindra mögel och bakterietillväxt?

Tittar man på färdigköpt torkad frukt, russin och liknande så är de ju inte alls "frastorra", de är ju tvärtom ganska mjuka.

Jag vet att jag läste ett inlägg från nån amerikansk tjej som varit på kurs och lärt sig att väga det som skall torkas och slå upp vatteninnehållet och på så vis få reda på hur mycket det skall minska i vikt för att nå rätt fukthalt. Problemet är att jag inte vet vilken fukthalt jag behöver nå.

Jag är medveten om att det antagligen är olika för olika typer av livsmedel, frukter klarar sig säkert med högre fukthalt om de är söta t.ex., men det borde ju finnas några tumregler i alla fall?
 
Hur torrt man upplever en vara genom att känna på konsistensen är inte objektivt. Russin och andra frukter känns nog fuktigare än vad de egentligen är pga sockerhalten i dem, sockerhalten skyddar också i viss mån mot bakterie/svamp tillväxt. Man skall generellt ner under 20% fukthalt i alla fall. Men att hålla på och väga och göra torrhaltsbestämningar genom att värma bort allt vatten (i princip bränna provet i ugn) och väga igen, är inte realistiskt för hemmabruk. Det fungerar bra på lab, med känsliga vågar och annat.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
I Antia Forsells bok, liten utgiven av stf om att torka mat, kommer tyvärr inte ihåg vad den heter, står det att man kan stoppa det torkade i en plastpåse och försluta. efter några timmar ser man om det bildats kondens på insidan, då kan det vara läge att torka lite till... För övrigt tycker jag att det är en mycket bra bok om man vill ge sig in i torkardjungeln...

mvh Anna
 
KLAGER; sa:
Men att hålla på och väga och göra torrhaltsbestämningar genom att värma bort allt vatten (i princip bränna provet i ugn) och väga igen, är inte realistiskt för hemmabruk. Det fungerar bra på lab, med känsliga vågar och annat.

Jag har väl inte snackat om att göra torrhaltsbestämmning? Den sa jag ju att man SLÅR UPP. Sen väger man det man torkat för att se att man fått det tillräckligt torrt.

Jag har en våg hemma med upplösningen 1 mg, den borde duga ganska bra.
 
Mer än du tror

Jag har som tumregel att när jag tycker att en vara är torr ska den ligga kvar på torkollan minst tre dagar ytterliggare.
 
Någon som vet var man kan köpa boken Friluftsmat? Kollade på STFs hemsida och där stod det inget om boken (vad jag kunde se).
 
RabenPrisma

M3tess; sa:
Någon som vet var man kan köpa boken Friluftsmat? Kollade på STFs hemsida och där stod det inget om boken (vad jag kunde se).

Du kan prova att kontakta förlaget som gett ut boken:

Bokförlaget RabenPrisma
Kungstensgatan 49
Box 450 22
104 30 Stockholm

E-post: raben.prisma@raben.se

ISBN 91-518-3417-0

//Göran
 
Hej!
Jag försökte maila till den där adressen men
då får jag tillbaka ett DELIVERY FAILURE.
Säker på att det är rätt adress?
Tack ändå :)
 
Jodå..

den adressen står i mitt exemplar av boken. Boken är tryckt 1998,så adressen är inte helt färsk.

Det blir till att kolla telefonkatalogen. Annars kan troligen dom flesta bokhandlare ta hem boken om du anger ISBN koden.

//Göran
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips