Tips på bra frukost under fjälltur

Varm nyponsoppa och så släng i en stor portion av den hemmalagade müslin. Varmt, gott och energirikt. Brukar varva med gröt någon morron för att det inte ska bli enformigt.
 
Håller med om att gröt kan kännas eländigt - jag brukar dock pigga upp det hela med en stor hög med russin som hälls i samtidigt som grynen. Kanske inget nytt tips, men enkelt och billigt i alla fall :)
 
Jag ser att vissa av er skrivit om både ägg och bacon på kanotturen. Jag skall vara ute i 3 dagar (2 nätter) och undrar om jag kan ha med bacon i rått format eller om det är förstekt hemma som gäller? Jag funderar på att koka äggen hemma och ha med hela turen, funkar det tro?
 
Jag ser att vissa av er skrivit om både ägg och bacon på kanotturen. Jag skall vara ute i 3 dagar (2 nätter) och undrar om jag kan ha med bacon i rått format eller om det är förstekt hemma som gäller? Jag funderar på att koka äggen hemma och ha med hela turen, funkar det tro?

Bacon håller uppåt en vecka i kajaken (förutsatt att det inte är värmebölja) då det är både rökt och vacumpackat, så det kan du utan problem ta med. Även äggen håller bra om du tar med dom okokta. För 3 dagar så kan du ha med nästa vad som helst som du äter hemma, gäller bara att tänka till lite på hur du packar och förvarar det.
Trevlig tur!
 
Googla på ägg så får du se att de håller många veckor efter bäst före i rumstemp. Jag åt nyligen 3 veckor "gamla" ägg som varit i kylen och det funkade bra. Det är ju såklart dumt att chansa men en vecka i rumstemp är ingen fara.

Jag ser att vissa av er skrivit om både ägg och bacon på kanotturen. Jag skall vara ute i 3 dagar (2 nätter) och undrar om jag kan ha med bacon i rått format eller om det är förstekt hemma som gäller? Jag funderar på att koka äggen hemma och ha med hela turen, funkar det tro?
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
välling och müslie

Välling med müslie och ett grovt rågbröd med mjukost. Välling är typ som gröt fast man bara behöver värma vatten och sedan blanda ut pulvret, i med müslien och ät! Tycker det är skönt på morgonen att bara behöva värma vatten inte låta det koka i 5-10 minuter som gröt. Sparar även bränsle. Helt klart min favorit på fjället. Vill man variera sig kan man ju även köpa 1-2 portioner REAL.
 
Mjukost? Jag antar att du menar smältost, vilket isåfall är rätt mager kost.

Ngt jag saknar här i landet, något som finns i Norge, är diverse nöt- och chokladpålagg (Nøtte, Sjokade) i pappförpackningar. Det är kraftigt närande och hållbart. Det enda jag hittar här i landet är jordnötssmör, tahin och Nutella, i glasaburk - omständligt och kladdigt att packa om.

En annan sak jag saknar är müslistavar, Lü och andra märken.
Praktiskt speciellt på kontinenten där det ofta är svårt att få tag i mjölkpulver. I Frankrike säljs mjölkkoncentrat oftast på tub, därtill sötat!
 
Senast ändrad:
Välling med müslie och ett grovt rågbröd med mjukost. Välling är typ som gröt fast man bara behöver värma vatten och sedan blanda ut pulvret, i med müslien och ät! Tycker det är skönt på morgonen att bara behöva värma vatten inte låta det koka i 5-10 minuter som gröt. Sparar även bränsle. Helt klart min favorit på fjället. Vill man variera sig kan man ju även köpa 1-2 portioner REAL.

Nu vet jag inte vilken sorts gröt du avser men normal gröt behöver definitivt inte kokas 5-10min.
Det räcker med att koka upp vatten och låta gröten bli klar på eftervärmen. Tar ca 20 min. Rör om lite då och då.
En grytmys hjälper till mycket.
Jag äter alltid gröt till frukost på mina turer, mannagryn eller minutris, och har aldrig ätit en misslyckad portion.
//Peter
 
Jag körde med kallt vatten och det smakade kanon. Jag tycker att de är i dyraste laget dock men goda är dom. Jag hade ingen tanke på att ha varmt vatten till REALs frukostar och skulle inte ha det nu heller (låter inte så gott) - står det på påsen?

Annars om man vill ha extra mycket energi så är min rekommendation reals frukostblandning - smakar som mussli med varm mjölk - finns även i grönpåsevariant. Jag brukar kalla den "gundes gegga" - inget man äter med ögat men rejält mättande.

/Patrik
 
Oj, jag skrev lite fel. Ägg håller många veckor efter bäst före i kylskåp menade jag. Från GP:

"Förlorar i hållbarhet
Enligt expertisen kan en dag i rumstemperatur göra att äggen tappar i hållbarhet med fyra till fem dagar jämfört med om de förvarats i kylutrymmen.
...
Och har du förvarat äggen i kylskåp kan de vara ätbara i flera veckor efter bäst-före-datum, enligt Anna Carlström, som menar att det gäller att lita på sitt eget omdöme, precis som vi gör med mjölk.
- Har du ett gammalt ägg - stjälp upp det i en kopp först. Luktar det illa så släng det! Luktar det ingenting så är det heller ingen fara."

Googla på ägg så får du se att de håller många veckor efter bäst före i rumstemp. Jag åt nyligen 3 veckor "gamla" ägg som varit i kylen och det funkade bra. Det är ju såklart dumt att chansa men en vecka i rumstemp är ingen fara.
 
ska det va gott eller göra gott.. kanske båda.. jag har nog provat alla varianter och jag kan nog inte bestämma mig.. man kanske skulle prova att ta med olika saker
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips