Tips Kebne och drakryggen

Hej
Jag och min flickvän ska upp till kebne nästa vecka. Så nu hoppas jag på lite sista minuten tips om leden vi hade tänkt gå. Som min fina paint bild visar är tanken att vi skall gå från nikkaloukta direkt mot Tarfala och sedan följa drakryggen mot kouperjåkka. Efter det rundar vi koupertjåkka och går mot sydtoppen för att sedan gå ner västra leden mot fjällstation. Exakt hur dags etapperna ser ut for ork och väder avgöra, det får dock högst ta 7 dagar att ta sig tillbaka till nikka.

Själv har jag en del fjällvana och har koll på hur min kropp funkar under vandrig. Någon glaciärvana har jag dock inte, men det ska väll inte vara nödvändigt under denna tur??? Min flickvän har inte alls vandrat mycket men är ändå som en bergsget.

a href="http://fazzel.fa.funpic.org/files/tur.JPG">Download</a>
http://fazzel.fa.funpic.org/files/tur.JPG

Det jag främst vill ha info om är drakryggen. Jag har aldrig vandrat detta parti och vill ha så mycket info som möjligt. Har funderat på tre pedagogiskt färgkodade leder. Den Rosa leden mot kuopervagge verkar vara den mest lättvandrade. Men om jag har förstått det hela så ska det gå ganska bra att gå den Gröna leden över kammen vid bra väder. Fast det kanske är tufft i full packning?? Den blå leden vet jag inte alls mycket om, vet bara att den gå att gå. Alla info och hänvisning är uppskattat? (bör man packa med stegjärn??

Självklart är även info eller åsikter som inte rör just drakryggen uppskattat.
 
Kolla med fjällstationen om de har någon information angående kebnepakteglaciären. Den kan vara lättgången (trappsteg i bra snö) eller ren is. Stegjärn kan kanske vara bra redan här. Ibland måste man ta vägen över klipporna norrom. Vet inte så mycket om det vägvalet. Den glaciären är nog att betrakta som relativt ofarlig, i den mån glaciärer kan anses det. När man går på den går man alldeles i kanten, mindre än 10 meter in på den finns sprickor i vart fall.

Uppstigningen från Tarfalasjön är för övrigt mest bara seg, moränryggen framförallt.

Hur glaciären öster om Drakryggen ser ut vet jag ej. Det är inget vanligt vägval du gör där (grön och blå) vad jag vet. Har du någon information om den glaciären?

Ett MYCKET trevligare vägval fram till Tarfala är att ni gå av stigen från Nikkaluokta vid bron ca 3 km från N och får upp på högplatån. Sikta sedan på renvaktarstugan. Därifrån går ni över bergsryggen söder om Tarfalatjåkka. Ni kan hitta tältplatser däruppe i stort sett helva vägen fram tills en bit efter renvaktarstugan. Sen blir det lite stenigt. Det är lättgånget och passet är inte någon större kraftutmaning. Utsikten från passet över Kebnekaisemassivet i klart väder obetalbar.

Lycka till
Peter P.
 
Var några år sedan nu men mitt minne av Kuopervagge är att den enbart består av sten och klippblock. Marschfarten blir låg och tältning säkerligen mycket svår i den dalen. Drakryggen har jag inte gått men som du skriver så är det nog inget man gör med full packning.

Spontant skulle jag säga att turen känns väl tuff för den som har liten erfarenhet av vandring. Inget jag skulle dra med min sambo på i alla fall.

Instämmer med pal2 angående vägen fram till Tarfalavagge. Leden Nikka-Kebne är fruktansvärd. Ett alternativ kan ju vara helikopter till/från fjällstationen.
 
Jag var uppe på Passglaciären vid den här tiden förra året. Följde då ungefär din gröna led. Det var ganska barsmält och stegjärnen hade jag inte velat vara utan. Jag hade tänkt att ta mej upp mot /på Drakryggen, men i gränsen mellan snökammen (syns inte på din karta, men det finns en snö/iskam i V-O riktning strax norr om Firnpasset) och Drakryggen låg lösare snö, samtidigt som det var några synbara sprickor under snötäcket. Jag gick ensam och ville inte ge mej ut i det området. Med ett replag hade det varit en annan sak. Den gröna kan alltså vara svår just i övergång mellan glaciär och Drakryggen.
Den blå leden är jag osäker på, jag har för mej att det låg en del snö på glaciären nedanför (NV) Kebnepakte. Det finns också en del glaciärsprickor i området norr om Kebnepaktes västkam där den blå leden ser ut att gå. Nära Kebnepakte var det rätt brant samtidigt som det rasade sten emellanåt.
Att följa den rosa leden förbi Drakryggen bör ju inte vara något problem, fast det är nog roligare med någon av de andra vägarna. Har dock inte själv varit på varken Drakryggen eller Rabots glaciär så de delarna kan jag inte säga något om.
 
Tillägg

Kan passa på att rekommendera Kaskasatjåkka också när ni ändå är i Tarfalaområdet. Tar nog 4-6 timmar ToR (från Tarfalastugan) beroende på tempo. Utsikten är i klass med Kebnekaises om vädret är bra. Tycker ni att ni har tiden och vädret är bra så är det bara att passa på. Det är nog också en lättare tur än att ta sej upp på Drakryggen. Ett par glaciärer passeras, men ger normalt inga problem. Stavar kan möjligen vara bra på glaciären innan toppen (kan vara hal om det är barsmält).
 
Kuopervagge

Det går att tälta längst in i östra ändan i Kuopervagge, alldeles vid sjöändan - plats för ett par tält.
Annars är det mycket sten i den dalen:)

Vi gick ungefär samma sträckning som ni tänkt för nått (5-10) år sedan i riktigt dåligt väder - regnade 6 dagar i sträck.
Dag1: Nikka - tält mellan Tarfalabron/Keb Fjällstation
Dag2: Lunch Tarfala, upp i passet (skoj om man är höjdrädd) med Svarta sjön och ned i Kuopervagge, tält vid sjöändan.
Dag3: Kuopervagge västerut , tält alldeles i ingången till Singivagge. Mycket rutten snö i Kuopervagge då vi gick.
Dag4: In i Singivagge, tält vid Ö ända sjö 953.
Dag5: Topptursförsök Keb via jokkravinen V Tuolpagorni - brant. Vände vid toppstugorna pga obefintlig sikt. Ned via Durlings led till tältet i Singivagge.
Dag6: Less på allt regn sträckgick vi till Nikka. Passet ut ur Singivagge (Silverfallet) är utsatt/brant, undvik vid hård vind. Vi kröp i princip genom passet...

Det ä en del upp&ner så banta packningarna & lycka till!

edit: Om ni inte absolut VILL fram till Kungsleden när ni kommer ut ur Kuopervagge så rekommenderar jag att gå på höjd runt Kuopertjåkkå in mot Singivagge, fina gräsängar och lättvandrat.
 
Senast ändrad:
Passglaciären

Dina blåa och gröna varianter förutsätter passage av Passglaciären. Med full packning är nog stegjärn att rekommendera. Passglaciären var barsmält till stora delar 2006. Att passera den utan repsäkring är nog inte att rekommendera. Bifogar en bild tagen augusti 2006, där din blåa led startar från den rosa.
Att ta sig upp på Drakryggen enligt den gröna leden är nog inte möjligt. Det är nog för brant den vägen. Jag skulle sikta mot ryggen från Firnpasset.
Att fortsätta ner till Koupervagge och tälta där erbjuder inga större svårigheter. Underlaget är hårt (småsten) men relativt plant i Kuopervagge.

/Janne
 

Bilagor

  • PICT0342.jpg
    PICT0342.jpg
    52.5 KB · Visningar: 1,855
PAL2 , är inte riktigt med på kartan hur du menar att man ska gå mot Tarfala den alternativa väg du beskriver, kan du förklara lite mer ? Tack
 
PAL2 , är inte riktigt med på kartan hur du menar att man ska gå mot Tarfala den alternativa väg du beskriver, kan du förklara lite mer ? Tack

Kolla på min profil, hoppa vidare till min hemsida/Vandring/Dagböcker/Kebnekaise runt. Då hittar du en kartbild med vandringsväg inritad, där ser du.

Mvh
Peter P.
 

avslutad210712

Gäst
Gick Kupoervagge till Tarfala i veckan. Har koordinaterna på några tältplatser efter vägen som några vänliga själar rensat upp.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
xaret Tips på 5-6 dagar kring Kebne Fjällvandring 10
nilshansson Tips om sträckan Kebne runt via...... Fjällvandring 8
Keep_walking Marsfjället - tips på rutt Fjällvandring 3
stormfrog Tips på hur jag tar båda Sytertopparna bäst i följd? Fjällvandring 1
Get1 Första Sarekturen! tips och åsikter på planerad rutt. Fjällvandring 47
JohannaO Tips på tältplats Vallbo-Anarisstugan-Lunndörren-Vallbo Fjällvandring 8
sanoj89 Tips på vandring 3-4 dagar som nås med bil från Göteborg? Fjällvandring 2
ybe Tips på turer kring Abisko slutet av juni? Fjällvandring 4
Elvah Vad bräcker Rapadalen The Dark Side? Ge mig tips på ställen folk inte vill till Fjällvandring 26
sebsts Tips på vandringsrutter 7-14 dagar i Norge, Juni/Augusti Fjällvandring 9
mrty tips på 2-4 nätters fjällvandring med fiske? NORGE Fjällvandring 4
HanSolo Tips på 3-4 nätters fjällvandring med barn? Fjällvandring 10
GezaX Abisko i slutet på september TIPS? Fjällvandring 1
Jockan Tips på en 3-4 dagars vandring kring Abisko, Riksgränsen osv Fjällvandring 1
Hefigu Unna Allakas, men sen? Tips på rutt... Fjällvandring 8
Sewen Lofsdalen - tips på dagsturer med barn Fjällvandring 2
coverman Önska tips på dagsturer kring Abisko för nybörjare. Fjällvandring 8
Wwiddan Tips på rundvandring i Jämtlandsfjället Fjällvandring 9
sauln tips på 2-3 dagar vandring från grövelsjön Fjällvandring 6
Töre Söker tips på rutt nära Helags Fjällvandring 12
pal2 Tips på fjällsemester - Vart? Fjällvandring 14
jojjebros Har gått Abisko-Nikkaluokta två ggr. Vart ska jag nu? [Råd och tips] Fjällvandring 21
berekson Hösthelg Skäckerfjällen (eller andra tips?) Fjällvandring 0
Tobias.H Padjelantaleden - Tips på alternativa rutter Fjällvandring 3
Terhol Tips på en rundtur i Norrbotten Fjällvandring 1
ut_och_njut Två nätter på fulufjället. Tips sökes Fjällvandring 0
Jojosurf Tips vandring under vecka 44 år 2021 (okt/nov)? Fjällvandring 2
GåMotKrysset Sarek tips Fjällvandring 6
stormfrog Tips på vandringsleder i/runt Laponia UTANFÖR nationalparkerna? Fjällvandring 9
Struensee Tips på bekväm fjällresa med 10-månaders barn Fjällvandring 9
Framskr_ida Tips fjällvandring 5-10 dagar stugor, ev Padjelanta Fjällvandring 4
Östregård Tips och råd kebnekaise? Fjällvandring 24
Lunkan90 Tips på förstavandring Fjällvandring 7
Sl96 Fjällvandring alternativa rutter Abisko - Nikkaloukta eller tips på andra rutter Fjällvandring 21
Rudholm Tälta i Arjeplogtrakten, tips? Fjällvandring 7
Groberg Tips på vandring, ev. sällskap. Fjällvandring 4
Claes_H Tips på fyrdagarstur runt Fulufjället? Fjällvandring 2
Moga Fjällvandring varierad natur, tips på sträcka/led? Fjällvandring 5
mojson Tips! Kvikkjokk eller Abisko Fjällvandring 2
Christoffer_123 Tips på 4-5 dgr laponia Fjällvandring 3
sweculpepper Kort fjälltur , 2 dagar, 1 tältnatt, tips Fjällvandring 12
Ekan94 Tips på fjällvandring Fjällvandring 21
Tarekfb Tips på område för fjällvandring i augusti, tält & folktomt? Fjällvandring 3
ABergstrom Vandring kring Kiruna 4nätter. Tips! Fjällvandring 6
stormfrog Tips på kortare vandring i Lappland med hund? Fjällvandring 5
Helena Bergman Tips på rutt Åre - Gäddede m FÅ VÄGAR Fjällvandring 6
tinyvaldemar Tips på fint hus för vandring Fjällvandring 3
Karolina86 Tips! Fjällvandring 8
CeciliaHG vålådalen-gåsen-helags-vålådalen. tips? Fjällvandring 9
tinab66 Tips på "Stugvadnring" norr &/eller väster om Abisko/Riksgränsen Fjällvandring 6

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.