Tips för utomhusbakning

Jag har testat att baka i reflektorugn, en suverän pryl för dig som gillar att laga mat utomhus! Med den kan du göra allt man vanligtvis gör i ugn.Baka bröd, muffins, göra potatisgratänger (och få dem riktigt fina) mm. Tillverka gärna egna runda (så kan du vrida dem) "fat"/korgar att ställa ev formar på, sedan riktar du bara öppningen av reflektorugnen mot elden och väntar :)
Jag tyckte detta var en riktigt bra investering!

Finns att köpa på http://friluften.se/ugnen.shtml
 
Jag har använt en sån ugn flera gånger, och även om jag inte gett mig på potatisgratäng ute i skogen så gjorde kompisarna och jag pizza. Inga problem, det vara bara att vrida på dem då och då...
 
Det fungerar alldeles utmärkt med ett trangia modell 25 om man vill baka ex. sockerkaka :) Bra resultat utlovas om man har mindre form att baka i
 
Klockren ugn!

Om man inte har en ugn så kan man ju baka sitt bröd i stekpannan. Här är ett recept på filkakor som är grymt goda. Blanda i fil alt eftersom vi har tyvärr ingen mängd angiven i receptet men 1 liter är för mycket till de torrvaror som står angivna.

Laga mat naturen är det bästa som finns.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.
Kastrullugn

Man kan även baka genom att ställa en liten form i en stekpanna med en passande kastrull över.
Jag har tesstat att baka sockerkaka med denna metod med ganska gott resultat;)
 
Dutch owen

...kallas tekniken att använda stekpannor mot varandra. Och vill man ha mer effekt går det alltid att elda lite på ovansidan också...

Jag har med viss framgång använt denna teknik och tillverkat äppelpaj på Trangiat också... Uppskattas speciellt långt från allfartsvägarna ;-)

Vänligen/Dag
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips