Teknik med yxa o såg?

Hej !
Någon som har tips o råd om hur jag kan få ut mer av min vildmarksyxa, slöjdkniv o grensåg.

allt från slipteknik, hur man hugger på bästa sätt o tips i skötsel efterlyses!

jag kan redan en del, men vill veta ännu bättre metoder, så inget är för litet.. Kanske har jag just inte hört DEN metoden...

Men icke-seriösa göre sig icke besväret tack!

/Peter :)
 
Kan rekommendera Mors Kochanskis bok Northern Bushcraft. Där tar han upp kniv, yxa och såg.
Jag vet iof inte hur mycket du kan men där står en massa annat kul i den boken också:)

/mattias
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Böckerna

Hugga och såga samt Slöjda kan du säkert finna på biblioteket. I boken The Whole World Catalouge finns en större bibliografi över slöjd och naturfolksslöjdande över hela världen.
Luma har gett ut skötselanvisningar, slipguider, för yxor, sågar och knivar. Lars Fälts utmärkta Uteliv har ett bra avsnitt om knivslipning och bryning mm. Smid själv är läsvärd avseende filning, slipning och bryning.
Förytom en 12" medelfin plan finhuggen fil för yxan, behöver du en triangulär 8" finhuggen fil till sågen en do knivfil samt en skränktång. För att bruka de här verktygen på din yxa och såg rekommenderar jag ett halvstort skruvstycke, 125mm, smitt. som skall sitta fastbultat i arbetsbänken. Använd gummiklädda eller plywoddmellanlägg vid käftarna. Börja med att träna filning på några bitar armerings och plattjärn. Fila armeringsjärnet till en perfekt sexkant och plattjärnet till en snygg vingprofil, när du är nöjd med resultatet är det antagligen dax att ge dig på yxan och sågen....
Till kniven behöver du ett medelgrovt diamantbryne (du kan aldrig få ett för stort bryne, så ett dubbelt fickbryne är väl nummer två på listan, det senare skall du ha läderfodral till) och ett finkornigt Arkansasbryne, med slipolja eller en Japanska vattensten. Brynen med guider är lättare att använda för nybörjare. Till stringlingen behöver du en läderrem, bred och ventilslippasta.
Bäst av allt är givetvis en vattenslipsten, men var förvarar du den? Min 700mm tar 1/2 kvadratmeter av golvet...
Lycka till!
//J
 
Finns en gammal VHS med Wille och Jögge Sundqvist som är småt fantastisk när det gäller användade av kniv och yxa. Mors Kochanski har gjort en del filmer i ämnet som är rätt intressanta att titta. Något som är intressant för Utsidan medlemmar är att båda använder moraknivar. Sne har Ray Mears en del extra material på sina Bushcrafte DVD som innehåller en del om Kniv.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips