Tältkåta

Då tar jag den här:

5167_11.jpg


Rött blir fint i flammornas sken:)

Närå, jag vill kunna bära på grejen också. Får nog gå UL. En tunnare bommulsduk, typ duffelknappar upptill som fästs i de hålband som sitter runtom på lagom höjd i kåtan. Sedan något grövre tyg nertill som en stormmatta man kan lägga sina grejor på runtom. Sedan upp med duken lite runtom och "go tipi" på vintern.

Raskesven
 
.../ De har tre längre stänger sammabundna på en förbestämd nivå. När dessa har rests lägger man sedan på återstående stänger. Därigenom får man samma storlek på rökhålet varje gång.
Så gjorde jag. Första gången band jag 4 stänger på en höjd av 3.20 m mätte ut radien från mitten. Flyttade stänger vid marken. Lade dit alla andra, kollader radien och det gick bra.

Denna gång band jag tre stänger på 3.20 och reste lade alla andra stänger men dimetern blev mindre på grund av att stängerna är smalare i toppen.

Om jag binder fyra stänger på 3.20 m och reser upp dom, ställer i radien från mitten nere i marken kan jag mäta om diameter uppe är ca 54 cm. Sedan är det bara att resa upp resten av stängerna och kolla radien ner och diametern uppe. På så sätt kan man få rätt diameter.

Stäger med smal topp skall kanske bindas högre upp, 3.25 m eller så mycket som krävs för att få rätt diameter. Skall prova ute på gården när jag är ledig en helg.

Men ringen skall jag göra i alla fall. Det finns andra fördelar med den. Naturligtvis skall jag ha fyra stänger bundna även om jag använder ringen för att då blir lavvun stadigare.

Finns ju även köksfläktslang eller ventilationsslang i aluminium. men det passar inte in i min traditionella image :)

Men en innerduk blir det nog så småningom. Som man binder nere vid golvet och uppe där den slutar. Men jag köper nog min.

<a href="http://picasaweb.google.com/roland.jatko/Lavvuliv/photo#5122022783899964386"><img src="http://lh3.google.com/roland.jatko/RxUUlZXQk-I/AAAAAAAABAI/NB11pL25Roc/s400/daggduk.png" /></a>
 
Innertält eller innerduk !

Tjena !

Tyget till mitt innertält har just kommit och jag skall snart börja sy. Hade länge funderingar kring om jag skulle sy en innerduk som gick 1,5 meter upp eller om jag skulle sy ett innertält som gick hela vägen upp.

Beslutet blev att sy ett innertält för att få mindre kallras uppifrån då elden har slocknat.

Tyget är impregnerad ripstopnylon som väger 36 gram per kvadratmeter. Det kommer gå åt 15 löpmeter till mitt innertält så tygets totala vikt blir ungefär 800 gram.

Här finner du tyget: http://www.extremtextil.de/catalog/product_info.php?cPath=21_25&products_id=463

Skulle vara intressant att höra hur du Rungá har tänkt kring infästningen av innerduken? Hur stor luftspalt hade du tänkt dig mellan inner och yttertält?

Soliga Hälsningar

:)) Bolibaza
 
Senast ändrad:
Tjena !
../ Skulle vara intressant att höra hur du Rungá har tänkt kring infästningen av innerduken? Hur stor luftspalt hade du tänkt dig mellan inner och yttertält?/...
Bara linor man knyter i stängerna, sedan blir spalten vad den blir, beror på stägernas tjocklek och hur mycket tyget hänger. Det viktiga är att få tätt mot riset. Kanske man måste en kappa i syntet nertill som man lägger under riset. Gör man den tät så måste man ordna med tilluft till elden eller kaminen.
 
Nu har jag läst de trådar jag hittat om kåtor. jag har några få frågor kvar. Jag har varit sugen på en kåta från tentipi sen 1993 men inte slagit till ännu. Men nu är det nära.

I) Skillnad mellan Arran och Varrie? Förutom det som står i deras katalog. Kåtan är tänkt att användas som basläger, fiskeläger och en till två veckor på höstfjället. Det är också tänkt att elda i den med kamin/eldspis/eldstad

II) Jag har tänkt elda i kåtan. Jag vill veta hur försiktigt man måste vara om man annväder en lättviktare och/eller innertält? Jag har bara fokuserat på bomull/polyester men vill gärna se för/nackdelar med båda materialen. Jag har förstått att i lättviktsväven så måste man akta glödsprätt och hetta i övre delen av kåtan. Hur försiktigt måste man vara med bomullen? Man kan sy i bomullen men går det med lättviktsväven? (jag är novis på att sy men efter att ha läst raskesvens modifieringar blir man ju sugen på möjligheten i alla fall).

Som det är nu lutar det åt en Arran Bomull/Polysester. Vad tror ni om det?
 
Glödsprätt och hetta i övre delen av kåtan

Hej EmSt !

Här kommer mina tankar kring några av dina frågeställningar. Själv har jag en Nibba från Tentipi i Ripstop-Polyamid och har eldat med såväl kamin, eldspis, pellets och ombyggd grillkolständare utan några som helst problem. Jag har även använt mig av en 9-manna Varrie från Tentipi på läger med barn vid ett antal tillfällen under vintertid och eldat rejäla brasor.

Din första fråga kring skillnaden mellan Arran/ Varrie. Jag tycker att den största fördelen med Varrie/Nibba är ventilationslösningen och hur lätt den är att reglera innifrån. Kanske den inte behövs om man kan elda med samma "styrka" hela tiden, men det är oftast svårt. Sen gillar jag möjligheten att när det ryker in kan man alltid öppna inluftaren och öppna där uppe för fullt. Det plus myggnätet talar för Varrie.

Sen är det min personliga uppfattning att enstångskåtor inte har på ett kalfjäll att göra när höststormarna friskar i. Kompisar som var i Norge för två år sedan fick avbryta sin fjällvandring på grund av att de hade valt att bo i enstångskåta i stället för "vanliga tält". Mittstången gick rakt av med en smäll och sen var det bara att gå ned från fjället. Men visst är jag imponerad över kåtans vindtålighet, men upp på fjället gäller annat för mig och familjen. Här kommer jag säkert att bli emotsagd av andra med annan erfarenhet... :))

Din andra fråga kring eldning och bomull/polyester kontra syntet. Min Nibba är av lättviktstyg och jag eldar i den utan några som helst problem. Men om jag eldar i kaminen och stänger till ventilen i toppen då blir det rejält varmt. Så varmt att man inte bör ha en fotogenlykta hängande där uppe. Därvid tror jag dock inte att det är någon skillnad mot bomullen? Men för allt tyg gäller att man skall hålla det borta från värme för att det skall hålla länge. Men enligt min erfarenhet tror jag nog att bomull/polyester står emot värme bättre än ripstop-polyamid. Jag har dock en tarp från Hilleberg som jag eldar under ofta och länge. Hitintills efter snart 10 års bruk är det inte ett endaste litet hål i duken. Detta trots att jag eldat sprakande gnistregn rakt upp i duken på 2 meters höjd många gånger.

Vad gäller skillnaden mellan bomull/polyester och lättviktvävar i inomhusklimat har jag då inte märkt någon skillnad. Kanske möjligen att det inte kan "dra" igenom lättviktsväven medans bomull/polyester ventilerar genom duken som du faktiskt kan glömma om du kör med lättviktsväv. Har du stängt ventilationen så är det bomtätt med lättvikt medans bomull "andas".

Det går alldelles utmärkt att sy i såväl bomull/polyester som i ripstop-polyamid. Det är dock lättare att sy i bomull/polyester.

Så mitt råd till dig är att satsa på en Arran bomull/polyester. Du kommer alldrig ångra dig att du skaffat en tältkåta.

Soliga Hälsningar

:)) Bolibaza
 
Har beskrivit tidigare hur jag gjort för att få en mer vindtålig kåta, men här kommer en sammanfattning till;-)

Jag tyckte min tältkåta måste modifieras för att lämpa sig för öppen terräng under kontinuerlig användning. Det boende man satsar på används ofta, och då hinner det många gånger utsättas för mer än fin- och halvfinväder.

På min kåta, Tåpp Jakt 5, föregångare till Varrie 5, knäcktes ursprungliga mittstången av vinden. Behövde dock inte avbryta vandringen. Fördelen med en havererad mittstång i alu är att den går att reparera med en i detta fall videplugg. Sökte bättre lä, reparerade och fortsatte vandringen som tänkt. Efter att ha provat olika förstärkningslösningar använder jag idag mittstången som är till 7: ans modell, nerkapad till 230 cm. Större diameter och tjockare gods än i ursprungliga mittstången. Avsevärd skillnad. Nu när jag vant mig vid den nya grövre mittstången och jämför med gamla känns den gamla klen och skranglig. Nyttan med den nya kraftigare stången är värd sin viktökning.

Jag har sytt på ytterligare 8 stormlinefästen runtom kåtan, dryga 30 cm ovanför de befintliga. Ovanför dem smalnar duken så raskt att där inte blir ett vindfång med farlig spinnakereffekt. När mittstången till min kåta knäcktes stod jag utanför och såg i detalj hur det gick till, utan att kunna göra ett skit. Duken ovanför de ursprungliga stormlinefästena, där nu de nya kompletterande ditsydda stormlinefästena sitter, trycktes in när en by inte lade sig utan bara fortsatte och ökade för mycket, magen vek sig på kåtan, som en knytnäve i magen så den vek sig dubbel. Där måste duken hindras att kunna vika in sig, vilket de nya stormlinefästena är till för.

Ytterligare en grej jag fixat som är vindrelaterad, är att förstärka resårsnörena som sitter runt om kåtans ventilmössa och håller nere den när den är stängd. När vinden drar på så regnet kommer närmast horisontellt, piskas vatten upp längs kåtan,.Vinden lättade på ventilmössan så regn skvätte in. Man kan tillfälligt spänna de befintliga resårsnörena så ventilmössan hålls ner hårdare, men det blev än bättre att fördubbla antalet resårsnören runt om i alla hörn.

Lugnare tillvaro efter de åtgärderna:)


EmSt: om du sparat sedan 1993 rekommenderar jag en Varrie i bomull/poly;-)

Raskesven
 
EmSt: om du sparat sedan 1993 rekommenderar jag en Varrie i bomull/poly;-)

Raskesven

Tyvärr har jag inte sparat sen 1993. :( Däremot lutar det åt en nibba just nu. Någon som provat elda med innertält?

Går det att få tätt med enbart golv som raskesven använder? 10mygg på en natt är väl inte hela världen men hur är det med myror och andra kryp?
 
hur är det med myror och andra kryp?


Jodå, de har det lika varmt och gott i kåtan som vi andra ;-) Man får jobba om man vill ha tätt med löst golv. Jag har en Varrie bp med golv. Det kommer in en del kryp, men jag har inteupplevt något större problem med det. Har bott i närheten av myrstackar ett par gånger, men någon invasion har jag inte varit med om. Vill man vara utan insekter så är Nibba med innertält att föredra.

Angående eldningen så går det kanske i en Nibba.Jag har bara varit inne i en Nibba en gång och spontant så kändes det inte som en eld hörde hemma där. Det var mycket sladdrigt tyg i innertältet som hängde. Kändes betydligt mer brandfarligt än Varriens tjockare bp-väv. Ska det eldas i Nibba så kräver det väl att man häktar ner innertältet på något sätt (om jag inte minns fel)? Lite omständligt förfarande i så fall. Hur hanterar man packningen då? I Varrien kan man bara stuva undan sovsäckar och packning efter väggarna, vika upp en glugg i golvet i centrum och tända.

mvh
Håkan Åkesson
 
Jodå, de har det lika varmt och gott i kåtan som vi andra ;-) Man får jobba om man vill ha tätt med löst golv. Jag har en Varrie bp med golv. Det kommer in en del kryp, men jag har inteupplevt något större problem med det.
Lite mygg och myror i all ära men hur blir tätningen mot mördarsniglar odyl äckelpäckelkryp?
 
Lite mygg och myror i all ära men hur blir tätningen mot mördarsniglar odyl äckelpäckelkryp?

Skalbaggar, myror, en och annan snigel, spindlar mm kan man hitta när man städar ur packningen efter några nätter. Det brukar för mig handla om enstaka insekter. Lite beroende av hur mycket jobb man lagt ner på skarven mellan golv och duk. Mördarsniglar borde rimligen också kunna ta sig in, liksom möss, ormar, grävlingar och andra ovälkomna gäster. Ungefär samma gäster som man kan hitta i en absid i ett vanligt tält.

Det är innertält som gäller om man inte klarar lite sällskap i kåtan.

/ Håkan
 

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.