supernybörjare på torkmat önskar tips!!!!!!!!!!

hej!

vet ni, innan jag började kolla på utsidan visste jag inte ens att man kunde torka mat själv! och nu ska jag ut och vandra i 10 dagar och vill förstås ha gott käk på turen!

så... jag har förstått att man kan torka det mesta, men hur länge håller sig sedan det torkade? hur förvaras det torkade? i rumstemperatur? läste om de som gjorde pannkakor t ex när det är ute, det verkar ju fantastiskt! kör man torkade ägg, torrmjölk etc då eller?

har läst om lite olika sätt att torka kött. köttfärs ska man tydligen steka upp först och sedan torka, medan t ex lövbiff ska man bara marinera och sedan torka, stämmer det? väl ute sedan, ska man koka det frystorkade i vatten?

jag är verkligen nybörjare på frystorkat, så vänligen ursäkta min okunnighet! : )

mvh kristin
 
Glöm inte att det finns ganska många alternativ till hemmatorkning, alla målen behöver inte förberedas hemma så att säga.. Det finns en massa vegetariska produkter som är goda och färdiga, gillar man det italienska köket så har dom en massa torkade delikatesser som lufttorkad skinka och en massa goda ostar som lämpar sig för ändamålet.. Rökta produkter kan klara sig bra de första dagarna.. Endast fantasin sätter gränser!!

(Vill du ha rena torkningstips, recept eller?)
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Pannkaks-vaffelmix.jpg


Angående pankisarna så kör man en färdig mix!!

exempelvis: http://www.mixwell.com/svenska/produkter/produkt.cgi?produktid=30
 
Anita Forsell har genom STF gett ut några utmärkta små böcker, t.ex "Laga mat i Fjällen". Hon beskriver torkning och tillagning på ett bra sätt.

Raskesven
 
Det mesta har faktiskt avhandlats i gamla trådar här så jag föreslår i första hand en sökning i forumet.

Att torkmetoderna skiljer sig åt beror på olika faktorer, när det gäller köttfärs så bryner man den främst för att annars skulle bakterietillväxten hinna bli för stor (om man nu inte vakuumtorkar den).

Torkning stoppar inte mognadsprocessen på frukt och grönsaker så de måste ofta förvällas för att ta kål på enzymerna, annars blir de övermogna.

Hållbarheten på torkat är flera år (om det förvaras rätt). Förvaras det rätt handlar det oftast om att fettet i maten härsknar.
 
Raskesven; sa:
Anita Forsell har genom STF gett ut några utmärkta små böcker, t.ex "Laga mat i Fjällen". Hon beskriver torkning och tillagning på ett bra sätt.

Raskesven

Tack för tipset om boken Raskesven ,
jag beställde den på adlibris.se 74:- + 19:- frakt. från order 3/5 två dagar tills den låg i brevlådan igår 5/5.
Den heter numera Friluftsmat isbn:9151839199
Den innehåller massor med information om hur man praktiskt går tillväga vid torkning av olika maträtter och innehåller recept på olika maträtter, vill påstå att man kommer mycket långt med denna lilla skrift som kan tas med i benfickan om så önskas (92gram).
Rekommnederas !!!

/Mattias
 
-Patric-; sa:

Jag provade det för två år sedan och det blev pannkaka av hela projektet. Såsen brände fast och det blev bara en massa oätliga klumpar. Vet de faan vad jag gjorde för fel, ni kanske har teflonpannor? Aldrig mer att jag släppar på det igen. Nästa gång blir det optimerat enkelt. Inga jävla sockerkakor och annat skit. :)
 

avslutad210712

Gäst
Håller på att torka maten till årets första färd. Återkommer senare med uppgifter om hur mycket maten tappar i vikt men man blir lika förvånad varje gång över hur mycket som försvinner.

Har dock hittat en ny favorit. Köpte ananas i sockerlag och det är (tänkte skriva var för det minskade fort) kanongott. Kommer att köpa mer och använda både som godis och i maten *L*
 
Hur gör ni med fett som behövs för stekning etc? Olja eller finns det bättre alternativ som klarar sig 10-12 dagar i rumstemp? Blev sugen på pannkakor nu bara för det...
 
tillsätter inget fett

Om du menar hur man löser fettbiten under förberedelserna så skippar jag helt och kör med teflonpanna. Jag har iofs bara gjort det med bacon* och lök.
Skall jag tillsätta fett på fjället eller i den halländska vildmarken har jag med olivolja.

* Där är problemet snarare att man får ta bort överskottsfettet
 
Jag hinner inte leta själv just nu efter vilka proportioner som var bäst, men i en annan tråd var det en som tipsade om att ha färdighackad vitlök blandad i olivoljan.
Jag tycker vitlökshackandet är oerhört tråkigt så jag kommer fortsättningsvis också att ha det färdigblandat.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips