Jaså OK. Det förklarar sakenHaha, jag har helt enkelt för många! Och för er skull kan jag säga att jag inte försöker sälja mina bästa verk, tvärtom dem jag med viss enkelhet kan skiljas från. Så dessa kan ni avstå från![]()
De är fina trots allt!
~Paul~
Jaså OK. Det förklarar sakenHaha, jag har helt enkelt för många! Och för er skull kan jag säga att jag inte försöker sälja mina bästa verk, tvärtom dem jag med viss enkelhet kan skiljas från. Så dessa kan ni avstå från![]()
Kniven som vi diskuterar är inte utrustad med en traditionell "finger choil" utan en ansats. En finger choil är rund i formen för att ge ett någorlunda bekvämt stöd för fingret. Dess kanter är avfasade. Man bör dessutom skilja på en sharpening choil och en finger choil. Den aktuella SOG-kniven har eventuellt en sharpening choil åtföljd av en ansats.
Bara för att ansatsen befinner sig på samma plats där man i vanliga fall finner en finger choil betyder således inte att den också är en finger choil. En finger choil hittar man ibland antingen före- eller efter en ansats.
Jag kan acceptera finger choils på större knivar/huggare men på en mindre kniv ser jag inte poängen med en sådan.
~Paul~
1. Nejdå, men samma grad av positivt intryck får man om greppet tillsammans med den övergripande designen är korrekt utformat och saknar ansats/finger choil.1. Är det bara en illusion att "ansatsen", om den nu används som en finger choil, ger intryck av en viss ökad exakthet i handhavandet?
2. En sharpening choil borde rimligen vara mindre
3. I den aktuella choilen på SOG Pillar (också på bilden) får även ett ganska tjockt finger plats. Således: en finger choil som givetvis även utgör en sharpening choil.
4. Den ideala kniven finns inte
1. Grattis, mycket charmig!1. väldigt fin kniv från Eskilstuna. Märket är EKA
2. Tog en bild på exempelvis en sån där detalj som gör kniven extra åtråvärd för mig. Uttag för nagel i skaftet vid sylen.
3. Väldigt tunn och fin .... Helt felfri mitt i spektrat för motstånd.
4. konservöppnaren...gåta för mig hur man får upp en burk med den där.
5. Rätt så klumpig syl får man väl säga.
6. spännande och se om rostfritt stål från Eskilstuna på femtiotalet är hårt nog för att passa min smak. Oroväckande lätt att bryna är den
1. Ja, det är nog enklast.1. starthålet gör de enklast med sylen.
2. Vi ville åt gåslevern och kom runt.
3. Du har missförstått mig. På Pillar-kniven finns en liten sharpening choil och en efterföljande ansats. Bladet är inte utrustat med en finger choil. Och som jag redan skrev i mitt förra inlägg. En finger choil är rund i formen, samt försedd med avfasade kanter för ergonomins skull.
~Paul~
Jag påstår inte att man inte kan använda ansatsen på samma sätt som en finger choil men den korrekta termen när det gäller den aktuella kniven är inte finger choil utan ANSATS.Jag finner det högst otroligt att det skulle ha undgått SOG att "ansatsen" mycket väl kan fungera som en "finger-choil". Det kan ju vara så att det inte fanns en nomenklatura på SOG som dikterade att "finger-choil" måste vara rund etc. Så knivdesignern hittade på något. En rund choil på denna kniv hade kanske stört formspråket (detta kan man ha åsikter om, givetvis). Jimpingen på knivryggen går dessutom en bra bit ut, vilket talar för att SOG såg "ansatsen" som en "finger- choil" eller en "finger-choil-liknande ansats" kanske. Det finns annars ingen funktionell poäng med jimpingen så långt ut.
Väl i handen funkar ansatsen bra som finger-choil, om man inte har alltför tjocka fingrar.