Stort knivintresse - välj din favoritkniv

Fodral/knivslidor

Kniven som sådan är visserligen det primära i denna tråd - men vad anser ni om fodral/knivslidor? En ändamålsenlig knivslida som tillika är ett vackert hantverk hör onekligen till kniven.

EKA, Fällkniven och Morakniv är företag som inte gjort någon större poäng av detta. Morakniv har urtrista plastfodral till det absoluta flertalet av sina knivar, troligtvis med en helt obefintlig tillverkningskostnad. EKA är kanske inte riktigt lika under isen med sina kydexfodral och enstaka läderslidor (i enkelt utförande), men även här synes lågprislinjen och ointresset dominera. Fällkniven har i huvudsak ganska enkla läderslidor som alternativ till zytelslidor och oftast ingen synbar större ambition utöver materialaspekten. Undantaget är kanske A1el, till A1, se https://www.fallkniven.com/kniv/a1el/

Jämfört med de föregående producenterna framstår Karesuandokniven och Kerokniven som motsatsen. Hantverket i knivslidorna är en del av knivkonceptet och kännetecknas av en ganska hög ambition. Sannolikt är knivslidorna i dessa fall en mer betydande del av produktionskostnaderna.

Denna reflektion kom sig av att jag letade efter en snygg och ändamålsenlig läderslida till Morakniv 120, en av Moraknivs slöjdknivar. Plastslidan som medföljer är som sagt urtrist. Läderslidor till några av Moraknivs sljldknivar finns hos hantverkare i USA och England.
Se t.ex. http://www.thebushcraftstore.co.uk/six-magpies-mora-wood-carver-knife-sheath-34051-p.asp

Det verkar dock omöjligt att hitta en läderslida till Morakniv 105.
 
Någon som vet vart man kan köpa knivar utan handtag? Vill kunna linda paracord själv runt handtaget. Vet att de finns färdiga att köpa, men har mycket paracord hemma och simpelt att göra själv.
 
Är det någon sorts karbinhake som syns på bilden? [emoji848]



Det är den D-Karbinen som Camp David länkar till. Kanon bra lösning dom jag antagligen kommer att använda till alla lite större knivar. Hur smidigt som helst att bara knäppa loss kniven när man inte vill ha den i bältet. Köpte dom lösa och har sytt enkla danglers själv.

33f4b5f6b798ce7a44c94a397e38f489.jpg


Fredrik
 
TBS boar och Spyderco Delica 4 pimpade med paracord och kopior av glaspärlor från vikingatiden.
 

Bilagor

  • IMG_0526.jpg
    IMG_0526.jpg
    36.5 KB · Visningar: 680
Det verkar dock omöjligt att hitta en läderslida till Morakniv 105.

Det är nog för att den kniven är tänkt som ett verktyg och inget smycke i likhet med de flesta Moraknivarna. Plast är praktiskt men tråkigt. (Slidan i plast till 105 är egentligen inte riktigt praktiskt heller att ha med sig ut. Kniven sitter inte så fast som man kunde önska.)

Om du vill ha en slida till den är det väl ett lagom projekt för att pyssla med läderhantverk själv. Kan man hantera en täljkniv har man tillräcklig känsla för att jobba i läder...

/A
 
Om du vill ha en slida till den är det väl ett lagom projekt för att pyssla med läderhantverk själv. Kan man hantera en täljkniv har man tillräcklig känsla för att jobba i läder...

/A

Ja, jag har funderat på att ge mig på det projektet. Det motiverar ju en del inköp av nya verktyg också...
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.