Stor kniv till vad?

Hänt mycket här i dag.
Jag såg att definationen av kvalité diskuterades tidigare. På en utbildningsdag på förra jobbet pratade reklambyråkillen lite. Han berättade följande defination på kvalité:

"Att tillgodose kundens uttalade, outtalade och omedvetna krav, behov och förväntningar."


Betsäller du en blå bil och får en röd har säljaren brutit mot dina uttalade krav. Saknar bilen bromsar har säljaren brutit mot dina outtalade krav därför att bromsar är en självklarhet.
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Vitsen med parerstång på en stor kniv är väl att för riktigt finsnickeri så är loppet redan kört, liksom ingen vits att skippa parerstången om hela resten av kniven bara är ett hån mot snideriambitionerna...

Det där partiet mellan eggen och parerstången, är det räfflat av någon anledning? Jag täljer nämligen själv, liksom Patric, mest med centimetrarna närmast skaftet, där man har bäst styrka och precision. Hatar min billiga fällkniv där eggen inte når ända fram till handtaget, jävla fuskbygge.
 
Strykarräven; sa:
Vitsen med parerstång på en stor kniv är väl att för riktigt finsnickeri så är loppet redan kört, liksom ingen vits att skippa parerstången om hela resten av kniven bara är ett hån mot snideriambitionerna...

Det där partiet mellan eggen och parerstången, är det räfflat av någon anledning? Jag täljer nämligen själv, liksom Patric, mest med centimetrarna närmast skaftet, där man har bäst styrka och precision. Hatar min billiga fällkniv där eggen inte når ända fram till handtaget, jävla fuskbygge.

Choil:

Choil
The choil is an unsharpened section of the blade. If a guard is present, the choil will be in front of the guard on the blade itself. The choil is often used as a way to choke up on the blade for close-in work. The index finger is placed in the choil, and this close proximity to the edge allows for greater control. In addition, the choil is just in front of where the blade itself becomes part of the handle, an area often prone to breakage due to the blade-handle juncture. The choil leaves this area at full thickness and thus stronger.

Some knives have a choil, a crack, finger-hole or other space between the edge and the handle. A functional choil is a circular cut-out between the blade and the handle. It's often knurled. A functional choil lets the user grip a knife with the bottom quillion between the index and middle finger. This lets one use the index finger to feel where the edge is cutting. For less-delicate cuts, the index finger is kept safe behind the quillion. Some pocket knives have only a choil, and no quillion, so they can slip easily into a pocket.
 
PK Neelix; sa:
... följande defination på kvalité:

"Att tillgodose kundens uttalade, outtalade och omedvetna krav, behov och förväntningar."

Det är klart intressant just i "stora knivar"-sammanhang!
Naturligtvis är också det kvalitet att möta kundens omedvetna (eller medvetna) behov av att ha en stor, tuff och "fältmässig" kniv i bältet eller i skåpet därhemma. Jag har själv haft det behovet, och en SRK mötte mina krav. Idag har jag inte det behovet (det gick över ganska snabbt) och nu är det andra verktyg som möter mina krav.

En SRK eller kopiorna från Fällkniven är helt enkelt oerhört högkvalitativa när det gäller just dessa metavärden, och jag tror att det är sunt att erkänna hur mycket av knivens kvalitet som faktiskt ligger i dessa egenskaper.

Den "stora kniven" är kanske helt enkelt knivarnas stadsjeep eller terrängcykel - användbar i sitt rätta element, men till vardags är det mest en snoppförlängare/bröstförstorare. Och intet ont i det - det handlar ju om vad vi själva blir glada och nöjda av.
 
Aj dâ, jag missuppfattade rubriken.
Jag trodde det var ett tips att använda en stor kniv som spâng vid vad, eller som stöd kanske.
Det fâr inte vara nâgon större bäck om en Mora ska nâ över.
 
Härlig tråd!

Lite kul att höra alla mer eller mindre krystade förklaringar om varför det är ab-so-lut oundgägligt med ett 13-tums krom-vanadium-kolfiber-titan blad med överliggande kamaxlar och inbyggt diamantbryne för att på ett säkert och bekvämt sätt ta sig genom storskogen. Själv har jag en Victorinox mini för manikyr, en Morakniv för grovarbete, en Leatherman Wave för friluftsliv, en mattsvart Vikingkniv som dykkniv(Ung och dum...) samt en stadig Khukri. Khukrin köptes som souvenir i Nepal och har fungerat främst som dekoration hemma. Dock sägs det att modellen är överlägsen om man behöver hugga sig en väg genom tät djungel eller avverka Rhododendronträd på sluttningarna i Nepal..
Det finns i mitt tycke ett område där ett stadigt, tungt blad är absolut nödvändigt: När man skall imponera med en ståndsmässig sabrering av en Champagneflaska!

MVH

Johanc

PS Det beror nog mest på min dåliga teknik, jag har sett en sommelier sabrera en magnumflaska med en osthyvel....DS
 
Strykarräven; sa:
Det där partiet mellan eggen och parerstången, är det räfflat av någon anledning? Jag täljer nämligen själv, liksom Patric, mest med centimetrarna närmast skaftet, där man har bäst styrka och precision. Hatar min billiga fällkniv där eggen inte når ända fram till handtaget, jävla fuskbygge.

de e du å jag karl-oskar..

;)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips