Stor kniv till vad?

avslutad210712

Gäst
Egentligen är det rätt lustigt att bland de människor i min närhet som jag anser ha störst erfarenhet av skogsliv och troligen störst möjlighet att överleva i en "överlevnadssituation" så är det ingen som springer omkring med en stor och/eller dyr kniv i skogen. Däremot så är det rätt vanligt med fina/dyra/stora knivar bland de som inte skulle få upp en brasa ens med hjälp av bensin, diesel eller gummidäck.

Bara en liten reflektion från min sida.
 
Det var en snygg kniv!Precis i min smak! För min del handlar det mycket om att det är roligt och häftigt med stora knivar.Jag är ett stort fan av stora knivar. Jag använder för all del små knivar också. Till vardags har jag en liten fällkniv i fickan som är diskret när man befinner sig på allmän plats,men när jag lämnar stan så tar jag med mig någon stor kniv.

Bild048.jpg

Detta är en Cold Steel Gurka Kuktri som jag bruka ta med mig när jag vandrar och till övriga aktiviteter.Det är en suddig bild,men det beror på att den är tagen med en dålig digital kamera.

Den här kniven är visserligen större än vad en Fällkniven A1 eller Cold Steel SRK som diskussionen handlade om från början är,men jag vill gärna visa upp den som exempel på att stora knivar är allsidiga. Med denna kniv så kan man hugga sly och rensa upp igen vuxna stigar,samtidigt som man kan tälja med den och hugga med.

Den är förståss för stor och klumpig för att rensa fisk och mindre jobb,men till det använder jag små knivar.Att använda stora knivar är en del av min hobby för att jag samlar just på knivar.

Gillar man inte stora knivar så kan man hålla sig till mini knivar och använda en liten såg istället,allt efter tycke och smak.

/David
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
avslutad210712; sa:
Strykarräven; sa:
Är det bara jag som klyver min kaffeved med kniven (en liten, vass, oöm kniv), genom att slå på kniven med annan vedbit? Jag tog upp detta i en tråd tidigare, men fick inget svar.

När jag växte upp var det vanligt med vedeldning i köket hos folk och jag tror att alla som spintade stickor använde sig av den metoden. Och så har vi alltid gjort ute i stugorna när det skall eldas. Så jag skulle vilja vända på frågan och undrar om det finns någon som använder någon annan metod?????
Ja, jag använder hellre baksidan på min lilla Fiskars yxa när tändved och mindre klabbar till eldens uppbyggnadsskede i kåtan ska matas fram. Mer effektivt än att slå med en annan vedbit, även om det ju också funkar. Graderna som bildas med tiden får jag fila bort.

Raskesven
 
avslutad210712; sa:
När jag växte upp var det vanligt med vedeldning i köket hos folk och jag tror att alla som spintade stickor använde sig av den metoden. Och så har vi alltid gjort ute i stugorna när det skall eldas. Så jag skulle vilja vända på frågan och undrar om det finns någon som använder någon annan metod?????
Nä, anledningen till att jag frågar var att jag fick höra i ett annat forum, från en kille som gjort lumpen med ett antal knivspäntare, att "de enda som gör så är sörlänningar som inte kan hantera en kniv och förstör dylika på löpande band". Emedan jag varken är sörlänning eller någonsin förstört en kniv (trots _mycket användande), så förstod jag inte riktigt grejen. Ungefär som med stora knivar.
 
Fehrman Final Judgment
24 cm långt, flatslipat blad
4,3 cm brett
6,4 mm tjockt
Gjort i CPM3V härdat till 57-59 RC

Gôtt mos!!
:D

Go´ helg på er, oavsett om ni ska ut och röjja undervegetation, eller ägna er åt andra friluftsaktiviteter!!

/Per
 
Detta måste vara Utsidans värsta "standardtråd", och som vanligt växer den med flera sidor om dan... ;-)

När nu ursprungsfrågan om "stora knivars användningsområde " svängt till "passar stor kniv i Svensk natur" kände jag att det finns ett geografiskt intressant sätt att se på valet av kniv.

I härligt sansade lagomlandet Sverige har vi morakniven. Denna får väl anses utgöra "Svensk standard" mot vilket allt annat mäts? Den är vass, lättanvänd och mycket mycket billig.

I allt annat än sansade USA verkar man tänka i tre banor.
1: Nybyggarandans knivar stammar från bowiekniven. Stora huggare för stora jobb. Bigger is better, typ.
2. Millitära knivar. Mattsvarta saker i exklusiva material tänkta att skära halsen av rikets fiender med. Gärna med spejsade tandmönster på eggen.
3. "Överlevnadsknivar", odödliggjorda i "Rambo" mfl. En blandning av de två tidigare och som de flesta kompromisser inte särskilt lyckad i något avseende. ;-)

I Frankrike har man Opinel som "standard". En i mitt tycke rätt bra kniv. Den är vass, lättskärpt, kompakt (ihopfälld iaf) och då den inte är direkt kraftig måste man använda den med ett visst mått av finess och eftertanke.

Den Schweiziska armekniven behöver väl inget större förtydligande? :)

I länderna runt ekvatorn växer bruksknivarna till sig lite. I Sydamerika har man macheten med sig ut i djungeln, på den afrikanska kontinenten en panga och i sydostasien tar man med sig en parang. Alla dessa ser ju mest ut som små svärd i jämförelse med morakniven men används med stor finess av sina ägare, vare sig det skall täljas, huggas eller grävas.

Exemplen kan säkert göras fler, men för att försöka få till en avslutning på det här sidosteget i tråden så vill jag peka på att det finns lika många olika knivar och förhållingssätt till dessa som det finns människor, och i takt med att "Jorden krympt" så dyker det upp stilar och smakriktningar vi tidigare inte mött. Istället för att bara kritisera varandras favoriter så kan vi även glädja oss åt förmånen att få ta till oss nyheter. Vad vi i slutänden sen väljer är upp till var och en, men håll med om att det är skönt att ha ett stort urval?
/Richard
 
dePaul; sa:
fson; sa:
Kanske vore det också på sin plats att påminna om att allemansrätten knappast omfattar varken upparbetning av stormfälld skog, eller att "rensa täta buskage, snår och undervegetation"?
/Per
Men nu tar du väl i lite eller? Jag pratar inte om industriell upparbetning, utan om en stackars kubbe (som pga sina skador inte inbringar någon ekonomisk vinning) som man spläntar upp för att fixa en brasa.

När det gäller rensning av buskage så tror jag inte att någon skulle protestera om man högg ner lite sly och kanske några brännässlor ;)

Men som det har påpekats tidigare; diskussionen skall ju handla om ifall det finns användning för stora knivar eller ej. Och när det gäller den frågan så finns det de som har stålsatt sig på att inga argument skall bita på dem och då är vidare diskussion överflödig.

~Paul~

Varför hugga sly?
Vindskydd? Jo, det kan jag köpa i en nödsituation.
Ved? Pinnarna på marken brinner bättre.
Ta sig fram? Varför inte gå runt, mindre ansträngande.

Om man nu ska röja sly, och har markägarens tillstånd är nog en röjsög bättre än en kniv eller yxa.

Varför ta stora vindfälda träd? Duger inte de mindre kvistar som ligger överallt i skogen?
 
avslutad210712; sa:
Egentligen är det rätt lustigt att bland de människor i min närhet som jag anser ha störst erfarenhet av skogsliv och troligen störst möjlighet att överleva i en "överlevnadssituation" så är det ingen som springer omkring med en stor och/eller dyr kniv i skogen. Däremot så är det rätt vanligt med fina/dyra/stora knivar bland de som inte skulle få upp en brasa ens med hjälp av bensin, diesel eller gummidäck.

Bara en liten reflektion från min sida.

Värst vad laddat det var med stor kniv och nu menar jag detta som en allmän reflektion och syftar inte på just ditt inlägg.

Vet inte direkt om jag sett så många springa omkring i skogen med stora knivar. Vet inte om de kan göra upp eld heller.

För min egen del kan jag göra eld med tändstål i regn om så krävs men tycker ändå att min samehuggare är ett fantastiskt verktyg i många situationer. Tycker inte heller att andras lösningar är fel eller sämre för det.

Och med detta lämnar jag denna diskussion åt sitt öde.

//J
 
dePaul; sa:
.....
Du har ganska fel i att påstå att man aldrig behöver klyva ved. Jag har varit tvungen att göra det ett antal gånger, i de flesta fallen har det handlat om att alla kvistar och mindre grenar har varit genomsura efter regn.

Den enda torra ved är kärnved. Med andra ord, man är tvungen att klyva sig till den om man vill göra upp eld. Ett ganska svettigt arbete kan jag försäkra. Det underlättar kanske om man har en sådan här :)
.......

~Paul~

Jag har kortat ner det en del.

Men var befann du dig när du inte hittade torr ved? Om det rör sig om en enstaka pinne du hittat på kalfjället kan jag förstå.
Men i skogen brukar det alltid finnas torr ved att starta med om man letar på rätt ställen, tex under granar. När det väl brinner kan man fortsätta med sur ved.
 
fson; sa:
Go´ helg på er, oavsett om ni ska ut och röjja undervegetation, eller ägna er åt andra friluftsaktiviteter!!

/Per
Detsamma!

Kan inte motstå att skicka en bild till på en av favoriterna:

BusseBattleMistress.jpg


Busse Battle Mistress
- 26,5 cm långt fullt flatslipat blad av Infi-stål härdat till runt RC 60 (den exakta siffran är hemlig)
- Bladet är 4,6 cm brett och 7 mm tjockt
- Kniven väger 660 g
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips