Ståddajokka-Pieskehaure

Hej,
Undrar om det behövs tält på etappen från Ståddajokka till Pieskehaure. Det är ju en lång etapp, någonstans har jag läst om att det finns ett rastskydd. Kan man sova i det? Jag vill helst inte släppa med mig ett tält. Från Pieskehaure till Kvikjokk finns det stugor i någorlunda rymligt dagsetapp, eller? Är leden välmarkerat? Svara vad eller annat som kan vara viktig att veta?
Mvh. Veni
 
Hej,

Jag gick den vägen 2011, och längs den markerade leden mellan staddajåkk och pieskehaure finns det inget rastskydd, endast en låst renvaktarstuga.

Från pieskehaure (fantastiskt fin fjällstuga) till kvikkjokk så är det stugor på rimliga avstånd, möjligen kan etappen mellan vaimok och tarrekaise upplevas lite seg, men där finns det en större raststuga ungefär halvvägs, som går bra att sova i om det kniper.

Övergripande gäller att leden är välmarkerad och lätt att följa.
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Sträckan är ca 30 km -- utan rastskydd -- så visst är det lite längre än vad de flesta har för vana att gå, men terrängen är lätt. Det finns ett vad över Hádditjåhkå ungefär halvvägs som inte brukar vålla några problem.

Vad gäller sträckorna mellan Pieskehaure och Kvikkjokk är den längsta (Vaimok–Tarrekaise) ca 22 km. Notera att leden är omdragen i en sydlig krok på Adámvallda, för att passa med ett (enkelt) vad över tillflödet till Varvvekjåhkå. Det finns också ett vad över förgreningen av jokken från Bádurgårsså på östra sidan Tarraälven; denna jokk kan svälla ordentligt vid regn och vara i det närmaste torrlagd annars, men eftersom det rör sig om många armar här nere bör det inte vara några konstigheter.

Passa på att titta till Tarraälvshyddan från 1890! Mer info och bilder från större delen av sträckningen finns här.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips