Sprit till Trangia sprit kök

Av sprit bränner 96% varmast och bäst, saluvarianterna är alla utspädda med vatten. Men bruksområdena blir en smula begränsade.
go tur

Metanol har ju ett lägre energiinnehåll än etanol, men sotar mindre, det är väl därför Tenol finns, en kompromiss mellan minimalt med sot och till maximal energi.
Vanlig T-röd innehåller ju 95% etanol, jag tror inte det är tillsatt vatten där, bara smakämnen och färg, kanske något av det dock är löst i någon droppe vatten?
Dock inget rent vatten tillsatt där.
Detta gäller Kemetyl T-röd, kan inte ställa mig till svars för andra märken.
 
Uppföljning av Spritköksbränsle

Året är nu 2013, 10 år sedan denna tråd skapades och Tenol finns att köpa fortfarande samt Origonol.
Bägge är likvärdiga anser jag - Origonol säljs lite billigare tycker jag.
Ca 200:- för 4 liter på t ex Hjertmans.
Metanolinblandningen gör att sotning är närmst noll.
Vattenblandad rödsprit - är för låg energi i tycker jag - och dessutom sotar det likaväl som ren rödsprit.
Rödspriten är mitt 3e val.
Trangia bränsleflaskor med kran är toppen. Lätta billiga rena och lättdoserar.

2014 gjorde jag en test av en massa olika spritköksmodeller vi har med olika bränslekombinationer. Mätte tider och temperaturer för uppvärmning av vatten.
Rödsprit med en skvätt vatten visade sig vara absolut bäst i effektivitet samt sotar ju nästan inget tack vare den lilla lilla skvätt vatten hälld via en kork. Så rödsprit gäller framöver.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
I denna 12 år gamla tråd advokeras det friskt för rödsprit och metanol.

Båda är lågenergibränslen d v s det går åt dubbelt så mycket som bensin/fotogen för samma effekt.
Du bär och väljer.

Den varma årstiden är gas vida överlägset, snabbt och bekvämt, energitätt.
Vintertid är ett vätsketryckkök snabbrt och funktionellt, bensin förvärms med bensin, fotogen kräver förvärmningsbränsle, oftast sprit.

Se till vad som är funktionellt och bekvämt.
go tur
 
2014 gjorde jag en test av en massa olika spritköksmodeller vi har med olika bränslekombinationer. Mätte tider och temperaturer för uppvärmning av vatten.
Rödsprit med en skvätt vatten visade sig vara absolut bäst i effektivitet samt sotar ju nästan inget tack vare den lilla lilla skvätt vatten hälld via en kork. Så rödsprit gäller framöver.

Halaj!

Jag tror att du bröt mot en och annan naturlag där.
Jag tänker främst på vattens höga ångbildningsentalpi (2260 kJ/kg) jämfört med metanol (1100 kJ/kg). Vattnet bidrar inte heller på nåt sätt till förbränningen, vilket metanol gör.

Min egen erfarenhet är att tillsatt vatten till T-röd har en ganska marginell effekt vad gäller sotbildning, medan tillsatt metanol minskar den markant.
Varför det är så vet jag inte.
En tanke är att när etanol förbränns bildas en del koldioxid och en del vatten. Likaså när man förbränner metanol. Men vid metanolförbränning bildas en större andel vatten och en mindre andel koldioxid.

Egentligen är det puckat att vatten skulle minska sotbildning öht. För jag tänker att ju högre temp på förbränningen, desto fullständigare förbränning=>mindre sotbildning.
Vatten sänker rimligtvis förbränningstempen.

//T
 
Det är mindre med bränsle per volym bränsleånga när man har lite vatten i T-spriten vilket gör att luft-syret räcker till bättre i förbränningszonen och det blir en renare och fullständigare förbränning - det ser man att ju tyngre bränsle är (fotogen, diesel) med allt fler kolatomer i varje molekyl, desto mer ryker och sotar det det om det inte görs som i förgasarköken att det blandas ut ganska duktigt med luft innan förbränningsområdet.

Metanol har så lite kolatomer (1 st per molekyl) och så mycket väte och OH-grupp(er) att det skulle krävas ganska grav syrebrist innan det brinner med sotande låga, men redan med etanol och två kolatomer är syreförbrukningen så hög att att det blir brist i förbränningen och det syns som gula lågtoppar. och går man till tre, fyra och fem så måste man förblanda med luft i allt högre grad om det skall brinna rent.

det är därför som 10-20% metanol i etanolen som tenol räcker för att komma under gränsen för sotande låga och till skillnad från vatten så bidrar metanol med en del värme också.
 
Halaj!

Ja det där verkar ju logiskt. Åtminstone kan jag inte komma på nåt bättre ;-)

Angående metanolinblanding vill jag berätta vad som hände mig förra året.
Jag kokade spaghetti med T-röd med 25 % metanolinblanding. När koket färdigt tar jag av kastrullen. Jag ser brännarlågan klart. Jag slänger på simmerringen för att släcka lågan och börjar att greja med maten. Så bara råkar jag se att luften dallrar ovan brännaren där den ligger kvar i trangiatriangeln. Jädrar vilken eftervärme tänker jag. Jag lägger handen ovanpå för att känna. Det brinner!
Jag stirrar och stirrar, men kan bara inte se lågan! Medan jag glor pluppar det till och en liten, liten gul låga sticker upp ur nithålet i simmerringen. Jag fuktar pekfingret och släcker den. Det fortsätter att brinna utan synlig låga. Vad gör jag nu? Men jag har ju kvar vattnet i spagettikastrullen. Så jag häller det på brännaren. Då slocknar det.

Jag har använt mitt kök hundratals gånger med metanolinblanding, och det här är första och enda gången detta har hänt mig. Varför? Jag vet inte, men gissar att det har med metanolen att göra. Kanske låg brännartempen mellan metanols och etanols kokpunkt och därför kom det mest bara metanol ur brännaren? Men varför gick det inte att släcka med simmerringen? Jag vet inte.
Jag vet bara att: flickor och pojkar, om ni labbar med metanolinblanding, verkligen säkra att brännaren verkligen är släckt!

//T
 

Halaj!

Jag är skeptisk. Enligt xxargs, ju fler kolatomer, desto mer sot. Sotet är ju kol.

Det där spisbränslet innehåller ju etanol/butanon/propan-2-ol
etan har två kolpluppar, butan tre och propan har fyra.

Det borde ju alltså sota mer än ren etanol.
Visst står det att den inte sotar. Men jag tror att om du ställer en trangiabrännare ensam, bar på en diskbänk t.ex så sotar den nog inte heller, synligt i luften. Det är ju bara på den kalla kastrullbotten som det bildas sot.

//T
 
Den typen av bränsle är avsedd för att ge synlig gul låga i tex. dekorations-spisar/brasa och därav inblandning med tyngre alkoholer som isopropanol och ligger på den smala gränsen med lysande låga men ändå inte lämnar märkbart med sot. en kylande yta som en trangiagryta med kallvatten mot låga avbryter reaktionen halvvägs mha. avkylning och förbränningen blir inte fullbordad - vart fall inte det som är i gula lågspetsarna och redan har frilagd sot som lyser gult, och som annars hade brunnit upp.
 
Den typen av bränsle är avsedd för att ge synlig gul låga i tex. dekorations-spisar/brasa och därav inblandning med tyngre alkoholer som isopropanol och ligger på den smala gränsen med lysande låga men ändå inte lämnar märkbart med sot. en kylande yta som en trangiagryta med kallvatten mot låga avbryter reaktionen halvvägs mha. avkylning och förbränningen blir inte fullbordad - vart fall inte det som är i gula lågspetsarna och redan har frilagd sot som lyser gult, och som annars hade brunnit upp.

Om jag förstår dej rätt så har Spisbränsle lägre värmetal än tex tenol och blir ändå lägre med nedkylning.
 
Det tror jag inte - spisbränslen har tyngre alkoholer för att få en smula lokal syrebrist i lågan nog för att det skall bli en snygg gul låga i dekorationsbrännarna men ändå inte för mycket att det börja sota märkbart - i dekorationsspisar vill man inte ha en blå låga... eftersom det är mer kol i de tyngre alkoholerna så har den en smula högre värmevärde än tenol tex.

Provar man att tända lite ren isopropanol så ser man att den brinner ganska oljigt, och även isopropanolen känns en smula fet i tex jämförelse med ren etanol som nog kan beskrivas som 'torr'
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips