Sovsäck runt 0:an

Letar efter en sovsäck med komforttemp runt nollan, vill kunna tälta på våren innan det blir för mycket fästingar. Kommer att främst att cykla men även paddla&vandra med grejerna.
Tänkt att användas med ett gammalt cellplastunderlag.
Verkar som att det går att hitta syntetsäckar som väger 1200-1800 och kostar runt tusenlappen.
Väljer just nu mellan
helsport scouter alta fiber
och helsport trollheimen superlight

verkar de som ok sovsäckar, eller skulle ni rekommendera något annat?


Öppen för förslag på quiltar eller billiga dunsäckar. Lite rädd för ev kemikalier från naturehike/kinagrejer.
Jag har även en lara croft tomb raider syntetsäck med bomullsfoder som väger 1300g och har halvdan passform, men detta kanske redan duger med kläder?
 
Helsport scouter alta fiber ser ut att finnas för 999:- just nu. Inte för att jag vet något om just den säcken, men den fungerar säkert alldeles utmärkt om vikten på 1,8kg inte är något problem. Och det priset kan man nog inte klaga på.

Skall man ha en märkbart lättare säck så är det ju dun som gäller och då skjuter priset raskt i höjden.

Man gör som man vill efter tycke och smak och efter ekonomiska förutsättningar.

Som lite pilt knatade jag i fjällen i gummistövlar, jeans och bomullsanorak. Orange galonställ när det regnade. Fungerade det också. Även om ryggsäcken vägde lika många kg som jag var år gammal :)
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Jag börjar få lite ont om plats i cykelväskorna så jag är nästan mer inne på trollheimen superlight, i princip samma pris, bara 2 grader varmare komforttemp (om man ska lita på den?) men väger 1,25kg. Med kläder lär man väl kunna sova vid nån minusgrad då också?
Kollade även dunsäckar, hittade stoic nijakst och mammut Nordic down spring för ca 2000, Stoic har bättre specs men mammuten ser skönare ut.

Det är väldigt svårt att göra ett beslut!
 
Med kläder lär man väl kunna sova vid nån minusgrad då också?

Tänk på att temperatur "comfort" enligt både EN och ISO (typ samma standard) är den temperatur där en genomsnittlig kvinna iklädd helt underställ (ben och långärmat) inte skall frysa.

På individnivå är det stora variationer i hur frusen man är och man vet inte riktigt förrän man testat.
 
Och just det. Liggunderlaget är minst lika viktigt som sovsäcken.

Här finns en ganska komplett genomgång av R-värden och temperaturer:
Här gäller det att komma ihåg att det är markens temperatur och värmeledningsförmåga, som är relevant - inte luftens. Vilket artikeln inte är särskilt glasklar med.

På våren kan det vara varmt i luften medan marken ännu är frusen en bit ner, med ett tunt lager mättat med nollgradigt vatten längst upp. Temperaturgradienten ner till isen är alltså stor, och vattenmättad mark har betydligt högre värmekonduktivitet än torr - så värmen från kroppen strömmar snabbt och stadigt ner till de iskalla marklagren - det inträder ju ingen temperaturutjämning med tanke på "ismagasinets" i praktiken "oändliga" storlek.

På hösten, med exakt samma lufttemperatur, kan marken vara upptorkad och lika varm som luften - faktiskt oftast varmare, här finns en fasförskjutning. Temperaturgradienten kropp-mark är mindre, och markens värmeledningsförmåga lägre.*

Jag är varm på en 8 mm Multimat in på höstkanten, men långt in på försommaren (och uppe i höga kalla berg) vill jag ha min tjocka "äggkartong".

* Det spelar såklart också roll vilken sorts mark man slår läger på. Fluffig snö och tät markvegetation isolerar bättre än genomfrusen granitklippa. Eller den glaciärtunga, gömd under ett tunt lager av grus och smuts, som jag aningslöst slog läger på som nybörjare i fjällen :p
 
Håller helt med joanna, marken kan vara rejält kall på vår och försommar (även mitt i högsommaren i fjällen där det kanske tom döljer sig permafrost i lägre marklager på många ställen), så ett välisolerande liggunderlag är en nödvändig start.
När det kommer till sovsäckar, skulle jag utgå ifrån TComfort som kvinna och TLimit som man (förutsatt att man vet att man är varm när man sover). Själv som man tycker jag Tcomfort är mer representativt för vad jag söker erfarenhetsmässigt, men jag vet att jag gärna blir frusen när jag sover och kroppen går in på sparlåga.

Är det en fibersovsäck lägg gärna på 5 grader upp från angivna temperaturer då fiberfyllningen snabbt kommer tappa loft pga komprimering och därmed även isolering, medan en välskött dunsovsäck klarar sig bättre.
Det finns inget märkligt i en matta av spunnen polyesterfiber, oavsett vilka fantasirika marknadsföringsnamn olika tillverkare ger dem, så titta på fyllnadsvikten när du jämför sovsäckar (förutsatt lika mått i övrigt). Min erfarenhet är att du behöver upp i de vikter som Helsport Alta fiber har för att hålla dig varm riktigt kyliga nätter kring nollan. Jag tror inte på att den andra säcken du räknar upp, Helsport Trollheimen Superlight, är lika varm. Som sagt en sovsäck med en matta av polyesterfiber insydd mellan två tyglager är inte "rocket science", allt kommer till hur mycket luft som kan bindas i loftet då vare sig tyg eller fiber som sådant har någon egentlig isolerande förmåga. Och när det kommer till att att återta loft efter frekvent komprimering är naturligt dun oslagbart, och här spelar även sk fillpower (dvs dunets kvalitet) in, men till ett högre pris.
Jag har själv gjort det misstaget i yngre dagar och köpt en fibersovsäck från Ajungilak som marknadsfördes med ny fiberteknik och fina egenskaper till låg vikt. Efter att ha frusit mig genom en fjällvandring med den sovsäcken blev det ögonblicklig retur vid hemkomsten.
 
Tack för tipsen o information!

Blev en stoic nijakst -2 med dun till slut o passade även på att köpa ett robens zigzag pro liggunderlag, kostade totalt 2200. Hoppas det blir bra.
Hittade inget tjockare slätt cellplastliggunderlag, annars skulle jag hellre köpt nåt sånt. Eller nåt liknande thermarest ridgerest solar som inte verkar säljas längre.

Jag är oftast varm av mig men efter långa träningspass kan jag bli riktigt kall om kvällen... Får se om jag behöver förstärka liggunderlaget i framtiden.
 
Hittade inget tjockare slätt cellplastliggunderlag, annars skulle jag hellre köpt nåt sånt. Eller nåt liknande thermarest ridgerest solar som inte verkar säljas längre.
Vanliga Thermarest Ridgerest finns kvar vad jag kan se, ett annat alternativ på lite tjockare slätt liggunderlag med slutna celler är Bergans Sleeping Mat Extreme som givetvis går att kapa för den som inte behöver original längden 186cm:
 
Vanliga Thermarest Ridgerest finns kvar vad jag kan se, ett annat alternativ på lite tjockare slätt liggunderlag med slutna celler är Bergans Sleeping Mat Extreme som givetvis går att kapa för den som inte behöver original längden 186cm:
Solar var lite tjockare, men bredden ser bra ut på ridgrerest.
Jag kollade på Bergans också men hade velat ha det lite längre, bredare, tjockare o gärna billigare. Robens var under halva priset och var aningen större, högre rvärde så det fick bli den
 
Ser nu att Briv också gör ett liggunderlag i eva som är samma tjocklek som Bergans men 190*60 och kostar 150
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips