Slipa/Vässa kniv utan kunskaper?

hejsan paul
nähäru nu ska vi vara ordentliga..;)
en kniv är ett verktyg som skall användas till det den är till för dvs skära.
alltså skall den vara vass. den skall alltså ha ett bett.
men INTE vara ubervass ute i bushen.
go tur
vänligen nils
En kniv kan enligt min åsikt inte vara för vass oavsett var den används ;). Bettet i eggen har att göra med ett samspel mellan eggens struktiur (t ex mikrosågtandning kontra polerad egg) , dess geometri, samt graden av skärpa. Dessa attribut väljs med hänsyn till materialet man planerar att skära i.

Men vad vet jag :).

~Paul~
 
Jag gjorde ett test att endast köra med de grövre slippinnarna på Sharpmakern. De blev kanske lite väl serraterade men sjukt bra brett i tomater osv. Ska nog köra lite på kerampinnarna nästa gång. Väldigt rolig pryl den där och att kunna slipa saxar är en väldigt trevlig bonus. Aldrig mer en slö köks eller textilsax!
 
Jag gjorde ett test att endast köra med de grövre slippinnarna på Sharpmakern. De blev kanske lite väl serraterade men sjukt bra brett i tomater osv. Ska nog köra lite på kerampinnarna nästa gång. Väldigt rolig pryl den där och att kunna slipa saxar är en väldigt trevlig bonus. Aldrig mer en slö köks eller textilsax!
Ett vanligt knep är att gå hela vägen från 240 upp till 3-5 tusen med åtföljande strigling i flera steg. Den sista på submicronnivå.

Därefter kör man ett antal svep på en något trubbigare vinkel på ett grovt diamantbryne som avslutning. T ex 400-strävhet.

På Sharpmakern kan man göra så genom att dra svepet i omvänd riktning, med andra ord nerifrån upp. Eggen blir helt rak samtidigt som den får en aggressiv sågtandning. Som det absolut sista steget bör man dock dra eggen ca två gånger i korrekt riktning (uppifrån ner) för att bli av med råeggen.

~Paul~
 

Aktuellt

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.
Tyvärr är det lite besvärligt från amazon.com då dom vägrar skicka till Sverige. Går att fuska men är ganska mycket bök (krävs fiktiv adress och ett fraktbolag som skickar hit).

Är det samma med Norge också?
Bor ju här så. :)

Ja tydligen är det så... Prövade lägga en beställning nu men det gick inte så bra..


Nån annan som har koll på vart man kan beställa Sharpmakern till bra pris?



Mvh Sven
 
hejsan paul
du vet tveklöst mer än jag.;)
själv nöjer jag mej med att försöka återställa skärpan till fabriksskärpan på min mora 731..:cool:
ha de
vänligen nils
 
själv nöjer jag mej med att försöka återställa skärpan till fabriksskärpan på min mora 731
Det är inte så bara. Lyckas du med det så lär du vara riktigt duktig på slipning ;).

En fin kniv är det dessutom. Jag har den ännu något längre modellen, dvs 749. Greppet på dessa modeller är fantastiskt. Synd att inte fler moror tillverkades med detta handtag. I och för sig existerar ju många nya och fina grepp men dessa finner man oftast på köksknivar.

~Paul~
 
Är det samma med Norge också?
Bor ju här så. :)

Ja tydligen är det så... Prövade lägga en beställning nu men det gick inte så bra..


Nån annan som har koll på vart man kan beställa Sharpmakern till bra pris?



Mvh Sven



Vet inte exakt vad den kostar på andra ställen men om du prenumererar på nyhetsbrevet från knivhuset.se får du en rabattkod som ger 75 kr billigare eller nåt liknande. Dessutom är det fraktfritt så då borde priset bli ca 700 för en sharpmaker. Jag hade min hemma efter två dagar dessutom, hatar att vänta på saker jag beställt :)
 
hejsan paul
med betoning på försöker..;)
vi är helt överens om handtaget på 731-riktigt bra, mycket bättre än de nyare. iallafall för min hand.
har även 4 tum rf, 6tum kol, ännu längre rf samt blad som kort 2000 fast utan färgklick på handtagsändan..
vet ej beteckning på den sista.. alla med samma typ av handtag.
ha de
vänligen nils
 
Jag klickade hem ett stycke "New Professional Kitchen Knife Sharpener System Sharpening Frame Version II" ifrån Ebay under gårdagen som mitt första riktiga system för att slipa knivar (förutom IKEA's knivmördar-grunka). Har sett ett antal videos på youtube där man använt sig utav detta system, med folk som visat på riktigt bra resultat är som är riktigt nöjda .

Här är ett Svenskt klipp där version 1 är i bruk; http://www.youtube.com/watch?v=WN_LWO1rB4A

Ska bli kul att se om jag lyckas uppnå några fina resultat på såväl köksknivar som frilufsknivar.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips