Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Slipa kniv
- Trådstartare Parzz
- Start datum
med motordriven slipsten och bryne
annars finns det bra diamant slip stenar, börja med tex 300 grit och sedan 400 i diamant, sedan med våt slipsten grån 600 - 1000.
ett enkelt system är detta: https://www.youtube.com/watch?v=ZlI5PaXsfOk
har själv ett liknande och tycker det funkar bra för normalstora knivar
ett enkelt system är detta: https://www.youtube.com/watch?v=ZlI5PaXsfOk
har själv ett liknande och tycker det funkar bra för normalstora knivar
Lästips
ANNONS
Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken
STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.
med motordriven slipsten och bryneannars finns det bra diamant slip stenar, börja med tex 300 grit och sedan 400 i diamant, sedan med våt slipsten grån 600 - 1000.
ett enkelt system är detta: https://www.youtube.com/watch?v=ZlI5PaXsfOk
har själv ett liknande och tycker det funkar bra för normalstora knivar![]()
Det verkar grymt. Kommer definitivt testa detta!
Spyderco Sharpmaker är rätt ok...
En länk hade varit bra?
Det finns otaliga artiklar och videor som behandlar ämnet slipning/bryning av knivar. Enklast är därför att söka på nätet och läsa så mycket man kan och titta på otaliga videor.
Om man nu ändå skulle generallisera så blir listan något i stil med den här:
1. Fiskars Roll Sharp och liknande manickar: Enkla, behöver ingen inlärningstid. Lämnar ett någorlunda resultat men saknar möjlighet att applicera fler vinklar än en eller två.
Svårt att nå besvärliga områden på bladet, såsom intill bladroten och spetsen. Snarare river av metall från bladet än slipar bort detsamma. Förstör i längden både egg och finish. Funkar sämre på tjocka och väldigt tunna blad.
Ett typiskt amatörsystem.
2. System som bistår hjälp med vinklarna, såsom Spyderco Sharpmaker, Lansky, Edge Pro och liknande.
Bra på att hålla precisa vinklar, dock kräver en viss inlärningstid, trots allt. Av dessa så är Sharpmakern enligt min mening den mest intuitiva och lättast användbara system som tillsammmans med portabiliteten och prisaspekten ger den ett övertag över de andra.
3. Fria stenar såsom japanska vattenstenar, diamant-mesh stenar och artificiella stenar är valet som många mer avancerade slipare gör. Resultatet blir förstås utmärkt när man lärt sig att hålla koncisa vinklar och begränsningar/tillgångar i materialet i både kniven och stenen. Kräver mycket mer av utövaren än de andra systemen. Bara en sådan sak som vilket tryck man bör applicera kan vara en svår detalj
.
Förutom dessa tre finns förstås diverse maskinell hjälp såsom bandslipar (för grovslipning, formning och reprofilering av blad) som exempelvis Maddo Superschliff - vattenkyld eller "torra bandslipar" i likhet med denna: https://www.netauktion.se/auction/product/pelarbandslip/
Roterande slipstenar som Tormek och Kirunaslipen är till för de mindre aggressiva sliparbetena och används ofta av proffsfirmor.
En sista grupp är de apparater som används i forskningssyfte och minutiös mätning av eggens profil, och som är tämligen avancerade, varför de betingar rejäla priser. Exempel: Anago och Tru Hone.
Sammangattninsvis. Till en total nybörjare brukar jag rekommendera Spyderco Sharpmaker. Den är enligt min mening det mest prisvärda slip-/brynsestemet som finns. Den slipar alla typer av knivar och alla typer av stål. Resultatet brukar bli en egg som med lätthet klarar av att raka armhår
.
~Paul~
Om man nu ändå skulle generallisera så blir listan något i stil med den här:
1. Fiskars Roll Sharp och liknande manickar: Enkla, behöver ingen inlärningstid. Lämnar ett någorlunda resultat men saknar möjlighet att applicera fler vinklar än en eller två.
Svårt att nå besvärliga områden på bladet, såsom intill bladroten och spetsen. Snarare river av metall från bladet än slipar bort detsamma. Förstör i längden både egg och finish. Funkar sämre på tjocka och väldigt tunna blad.
Ett typiskt amatörsystem.
2. System som bistår hjälp med vinklarna, såsom Spyderco Sharpmaker, Lansky, Edge Pro och liknande.
Bra på att hålla precisa vinklar, dock kräver en viss inlärningstid, trots allt. Av dessa så är Sharpmakern enligt min mening den mest intuitiva och lättast användbara system som tillsammmans med portabiliteten och prisaspekten ger den ett övertag över de andra.
3. Fria stenar såsom japanska vattenstenar, diamant-mesh stenar och artificiella stenar är valet som många mer avancerade slipare gör. Resultatet blir förstås utmärkt när man lärt sig att hålla koncisa vinklar och begränsningar/tillgångar i materialet i både kniven och stenen. Kräver mycket mer av utövaren än de andra systemen. Bara en sådan sak som vilket tryck man bör applicera kan vara en svår detalj
Förutom dessa tre finns förstås diverse maskinell hjälp såsom bandslipar (för grovslipning, formning och reprofilering av blad) som exempelvis Maddo Superschliff - vattenkyld eller "torra bandslipar" i likhet med denna: https://www.netauktion.se/auction/product/pelarbandslip/
Roterande slipstenar som Tormek och Kirunaslipen är till för de mindre aggressiva sliparbetena och används ofta av proffsfirmor.
En sista grupp är de apparater som används i forskningssyfte och minutiös mätning av eggens profil, och som är tämligen avancerade, varför de betingar rejäla priser. Exempel: Anago och Tru Hone.
Sammangattninsvis. Till en total nybörjare brukar jag rekommendera Spyderco Sharpmaker. Den är enligt min mening det mest prisvärda slip-/brynsestemet som finns. Den slipar alla typer av knivar och alla typer av stål. Resultatet brukar bli en egg som med lätthet klarar av att raka armhår
~Paul~
Spyderco Sharpmaker är rätt ok...
Halaj!
Den där har jag också. Jag är väldigt nöjd. En stor fördel är att det går så fort att knåpa ihop prylen. Därför blir det också av att man gör det ofta. Det där lanskysystemet verkar vara mycket mer meck med, och jag gissar att resultatet inte blir tillräckligt mycket bättre för att motivera det.
//T
Begreppen
Knivslipning, slipa om en kniv så att den kan brynas. Alternativt byta slipning på kniven.
Bryning att bryna upp en egg så att den återfår sitt bett.
go tur
Knivslipning, slipa om en kniv så att den kan brynas. Alternativt byta slipning på kniven.
Bryning att bryna upp en egg så att den återfår sitt bett.
go tur
Jag brukar bara använda ett diamantbryne från biltema (när eggen blivit för rund för att man bara ska kunna bryna upp den på ett rimligt enkelt sätt) samt ett litet keramiskt från clasohlsson för att fixa en bra egg.
Kräver lite träning och pillrande, men ger viss tillfredsställelse att få en bra egg med så enkla och billiga medel
.
Kräver lite träning och pillrande, men ger viss tillfredsställelse att få en bra egg med så enkla och billiga medel
Omprofilera konkavt knivblad
Hej!
Ställer frågan här då jag tror det finns en hel del seriös kunskap på detta forumet.
Undrar hur man bäst omprofilerar ett konkavt knivblad, t.ex
http://www.filofiel.com/tiendaonline/images/cudeman.boina-verde-cadete-291m-micarta-negra-1.jpg
Som ni ser buktar bladet inåt varför det inte lär fungera med en vanlig plan slipsten eller bandslip, då man inte får en plan anliggningsyta.
Ett runt handhållet diamantbryne skulle väl kunna fungera men det blir ju inte särskilt professionellt. Jag har tittat lite på slipbits med runda huvud för borrmaskin vilket jag tror borde vara något åt det håll man behöver, men generellt sett är det ganska grov grit på dem. Jag vill inte ha det grovt och repigt så att säga.
Jag tänker att det borde kunna fungera om man slipar kniven på en vanlig rundslip eller en bandslip längs med hjulet, fast då blir det i längsriktningen och det är ju inte riktigt rätt.
Nån som har några tips hur man gör det bäst? Jag vill ha det snyggt och gärna så finpolerat det går. Vinklar har jag bra koll på och jag är stadig på hand och är ganska uppfinningsrik så det där med att fixera i bra vinkel är inget problem. Men det är verktygen jag inte lyckas hitta.
Många knivar är ju plana eller raka i knivbladet och då är det inte alls lika svårt.
För skärpning av eggen tänker jag mig att Lanskys masters edge (stavar) kan fungera rätt bra på denna typen av egg. Men det är just om man behöver omprofilera jag inte vet riktigt hur man gör med denna typen av blad.
Experterna, jag behöver er!
Hej!
Ställer frågan här då jag tror det finns en hel del seriös kunskap på detta forumet.
Undrar hur man bäst omprofilerar ett konkavt knivblad, t.ex
http://www.filofiel.com/tiendaonline/images/cudeman.boina-verde-cadete-291m-micarta-negra-1.jpg
Som ni ser buktar bladet inåt varför det inte lär fungera med en vanlig plan slipsten eller bandslip, då man inte får en plan anliggningsyta.
Ett runt handhållet diamantbryne skulle väl kunna fungera men det blir ju inte särskilt professionellt. Jag har tittat lite på slipbits med runda huvud för borrmaskin vilket jag tror borde vara något åt det håll man behöver, men generellt sett är det ganska grov grit på dem. Jag vill inte ha det grovt och repigt så att säga.
Jag tänker att det borde kunna fungera om man slipar kniven på en vanlig rundslip eller en bandslip längs med hjulet, fast då blir det i längsriktningen och det är ju inte riktigt rätt.
Nån som har några tips hur man gör det bäst? Jag vill ha det snyggt och gärna så finpolerat det går. Vinklar har jag bra koll på och jag är stadig på hand och är ganska uppfinningsrik så det där med att fixera i bra vinkel är inget problem. Men det är verktygen jag inte lyckas hitta.
Många knivar är ju plana eller raka i knivbladet och då är det inte alls lika svårt.
För skärpning av eggen tänker jag mig att Lanskys masters edge (stavar) kan fungera rätt bra på denna typen av egg. Men det är just om man behöver omprofilera jag inte vet riktigt hur man gör med denna typen av blad.
Experterna, jag behöver er!
Liknande trådar
- Svar
- 6
- Visningar
- 1 K
- Svar
- 0
- Visningar
- 184
- Svar
- 7
- Visningar
- 2 K
- Svar
- 1
- Visningar
- 1 K
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg