Släta till yta i stekpanna

Jag köpte häromdagen en stekpanna på Myrorna. Stekpannan är nog gjord för utomhusbruk då den har ett fällbart handtag som dessutom är som en spiral, så man ska kunna stoppa in en pinne av något slag för att förlänga handtaget.

Men ytan i stekpannan gör mig lite konfunderad. Ytan är nog sandblästrad och utan att ha provat stekpannan än så tror jag att det man steker lätt kommer att bränna fast då jag tror att ytan inte är tillräckigt slät.

Så jag skulle vilja göra ytan slätare. Efter som det gäller ett matredskap vill jag inte använda några giftiga kemikalier. Stekpannan är nog gjord av järn/stål då den är magnetisk.

Jag har funderat på att använda stålull utan tvål. Finns det något bättre alternativ?

Jag har cykelavstånd till bl.a Jula, Clas Ohlson, Biltema, Bauhaus, ICA Maxi, Watski, Plantagen och Granngården

Per
 
Gjutjärn är ju inte helt slätt, ser ytan ut så? Jag skulle definitivt testa den som den är först.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Klagers ide ska du testa först, sen om det inte funkar finns ju putstrissor till borrmaskinen att köpa.
Jag har specialtrissor som kan få vilken yta som helst blank o slät även rostfritt.
 
Jag tycker de flesta gjutjärnspannor och -grytor som jag ägt och sett börjat sina dagar i köket med en relativt grov yta, som undan för undan slipats ned genom åratal av matlagning. Man borde kunna simulera detta med t ex grov stålull, eller en sliprondell.
 
Gjutjärnspannor är skrovliga när de är nya. Har länge undrat varför.

Ska man använda metoden att anväda stekpannan tills den blir slät gäller det att inte använda såna där stekspadar i plast som har blivit så vanliga nuförtin :)

Mormors pankakslaggg var nog lika skrovligt det på 50-talet. Med tiden har det blivit nästan lika slätt som en teflonpanna (och funkar betydligt bättre att steka i).

/OJ
 
Varför fixa om

det funkar som det är?

T ex Skeppshults pannor har ojämn yta från början. Tror att det är gjutformen i sand man ser strukturen av. Fungerar utmärkt från början. Äldre pannor t ex från Husqvarna är helt klart slätare men det skulle också kunna vara ett resultat av kolpålagring och kanske var det beroende på att man putsade av på fabriken innan försäljning?

Funktionen är likvärdig.

Bättre släpp får du när du använt stekpannan mycket med rikligt med fett. Det är kolet och fettet som ger den släppvänliga ytan. Den är också relativt korrosionsresistent.

Thure
 
Senast ändrad:
Fler detaljer om stekpannan

Stekpannan är stålgrå och 1.5 mm tjock. Eftersom det inte finns tillstymmelse till vare sig sot, blåanlöpning eller rost så gissar jag att den är oanvänd. Det kan mycket väl vare ett hemmabygge gjort av en ”vanlig” plåtbit.

732a8ef376cc93a734d6ee50b3126337.jpg


Per
 
Gropfrätning kanske?

Ser ut som nån form av galvanisk korrosion. Kör några varv med en fint slippapper, inte så mycket annat att göra.


peter
 
Med tanke pâ hur "svetsen" ser ut sâ är det garanterat ett hemmabygge.
Bilteme mfl har sliptrissor som borde duga, dels de med en mängs smâ sandpappersblad i en rondell eller de som är som en roterande Scotchbrite
 
ja det där ser ut som stålplåt, alltså inte gjutjärn, jag vet att äldre generationen brukade prata om att "steka in pannorna" inte för jag vet varken hur det gick till eller om det hade någon effekt, men är den blästrad (svårt att se på bilden) ska du nog i alla fall inte snåla med första smörklicken. jag skulle defenitivt prova att ha den som den är

om du ska bearbeta den, bör du nog ha en platt och lite större "sula" på maskien du använder. rullar och borrmaskins tillbehör avverkar för lite och oregelbundet. ingen idé att ens försöka.

att få den där ytan slät med hemma maskiner tar sin tid, frågan är nog om du inte kommer behöva köpa slip produkter och lägga ner energi som vida överstiger kostnaden för en ny.

gör du ändå ett försök skulle jag nog satsa på en stödrondell till vinkelslipen och börja med 120korn papper. om inte kanten på pannan är för hög.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips