Skillnad på spricka och spricka

Under lördagens skridskotur uppstod nomenklaturbrist. Av oss på turen kunde ingen mha ord skilja spricka från spricka. I vårt fall var det av betydelse. Spricka1: Sprickor i isen som uppstår vid åkning på tunn is. Sprickorna är flikiga och i stort så hålls båda sior av sprickan ihop "på något sätt". Spricka2: Spricka rakt igenom isen vertikalt, rena snittytor, ingen sammanhållning mellan de båda sidorna. På tunn is gör de nämnda spricktyperna en väsentlig skillnad för hållfastheten.

Är det någon som kan hjälpa till med bättre sprickord?
SSSK:s isordbok föreslår tvärpricka för 1.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Intressant

spörsmål.

Den första kanske belastningsspricka? Flera typer finns som kråksparksspricka, stjärnspricka och rundspricka. Spricktyp nummer två kan vara t ex en köldspricka eller en svingspricka från början. När den särar sig blir den en släppspricka eller om den blir lite bredare en slåppråk.

Mailar en fråga till Karin Hedén så kanske hon kan utveckla detta lite i ett senare inlägg här.

Thure
 
Sprickor i isen kan ha många olika utseenden, orsaker och påverkan på isen. Endast ett fåtal har väldefinierade och etablerad namn. Jag skulle nog kalla den första typen för belastningssprickor och den senare för öppen spricka. För den första typen används även tvärsprickor (då de slår ut tvärt från skridskons) eller kråksparkar (av utseendet).

har aldrig varit med om att spricka nr 2 funnits på riktig tunn is.
Öppna sprickor är inte alls ovanliga i tunn is. Särskilt vid varm väderlek då uppkomna sprickor inte fryser ihop så lätt. De brukar påtagligt nedsätta isens bärighet, i synnerhet om flera öppna sprickor finns inom några meters avstånd.

Andra specifika sprickord jag kommer på är köldspricka, mittspricka (kanaler åar och plogande banor), glipande spricka, svingspricka, kompanjonspricka, aktiv spricka. Fler isord finns här: http://www.thinkice.com/glaciology/sv/isordlista.htm
 
Tvärsspricka och släppspricka

Tack för svaren. Jag nappar på förslagen med ett ord för vardera. Det blir mest slagfärdigt så. Tvärsspricka och släppspricka passar mig bäst. Kråksparkarna är illustrativa, men lite för långsökt i flera tillämpningar. Fast jag kan ju variera mig.
 
Isord

De ord och begrepp som finns i Isordboken på SSSK's hemsida, www.sssk.se/ordbok , har tillkommit bl.a. genom att leta igenom årsböcker, skridskolitteratur, färdrapporter, inrapportering av isobservationer, israpportering och att lyssna aktivt på skridskofärder. Det gör att det i isordboken, som mer är en inventering av isord än ett försök att skapa ett enhetligt vokabulär, ofta finns fler begrepp för samma fenomen. Det är naturligt att de som är intresserade av isens fysikaliska egenskaper är mer intresserade av ett enhetligt vokabulär än de som använder isen för existentiella kickar. Det finns alltså olika behov när man vill beskriva isen. Man kan välja ord efter uppkomstsätt (belastningsspricka, köldspricka), utseende (tvärspricka, kråkspark), erfarenhet (tvåskridskois, mobiltelefonis) eller för att varna andra (dödskalleis)... Ja, man kan sortera isorden på alla möjliga olika sätt. Is-språket är rikt. Vilka ord man väljer kan bero på vem man är, vem man kommunicerar med och vad man vill förmedla.
Själv skulle jag välja "kråkspark". Det är målande, ger ett snabbt igenkännande och signalerar "Vänd!"
Karin Hedén
 
PS Isord

Javisst ja! Jag glömde det andra begreppet för den genomgående sprickan på tunn is. Är "släppspricka" bra? Hm. För att något ska släppa bör det finnas något som är fast som släpper ifrån sig. Så är det när isen kalvar mot havet kanske efter svinga då det uppstått en släppråk. Finns det risk för sammanblandning? Kan man kalla det för släppspricka när kanterna fortfarande ligger intill varandra? Ja, kanske - iskanterna har "släppt taget om varandra"... "Värmespricka" är ett alternativ men förutsätter att man har förstått uppkomstsättet. Lättare för isnördar än för genomsnittsåkaren. Så ja, "släppspricka" - kanske.
Vad kallar ni förresten den spricka där iskanterna kan röra sig - som i trappan till lustiga huset - om man står med en fot på vardera sida om sprickan?
Karin
 
Tvärspricka

kommer jag nog inte att använda så länge det inte definieras närmare. Är betydelsen som i tvärgata dvs att den bryter åkarens riktning eller en annan sprickas riktning i ca 90 grader?

Thure
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips