Sealskinz håller inte måttet

Ang Neoprenesockar

Korrekt: Sko och strumpa räcker för att foten ska vara varm även då hela paketet är vått.
Då det gäller neopren, så tror jag att du har rätt: då det är riktigt kallt vill man vara helt torr. Jag har dock inte testat neopren-sockor, så jag ska inte uttala mig alltför tvärsäkert.
Helt rätt! Sealskinz brister i att vara vattentäta. Vattentäthet framstår fortfarande som lösningen på problemet, finnes bara en socka/strumpa med den egenskapen som tål att vandras i.

Hojar ibland med Gators 1,5mm neoprene sockar (www.gator-sports.com/) som är funkis ner till ca +7grader. Väldigt hållbara men trånga vid tårna. Såg att de hade en låg modell som borde intressera er i "weigh-watchers maffian". 3mm funkar vid lägre temperaturer, men jag tror inte de är så kul att vandra i under nollan: http://www.fishline.se/guideline-ne...d/309?SESSID=af564dbf0ef465d1ab996e6dfcef17e4

Blev för en massa år sedan, innan Sealskin fanns, sponsrad med en annan socka som heter Porelle Dry. Ännu trängre vid tårna och inte så lätta och flexibla som Sealskin, men tydligen med samma membran:
http://www.outdoorsmagic.com/review...-Sock/RCN/0/rgn//sp/626169378554334594294/v/1
Har undvikit GTX-sockar då alla recensenter på webben ansett att de inte är så elastiska och därför har dålig passform. En del ansåg även att de slits ut snabbt men kanske är det någon här som provat och kan uttala sig?
 
För ca 10 år sedan fanns det (kanske fortfarande finns?) Goretexsockor i handeln. Jag hade ett par av märket Berghaus. Fungerade ypperligt till militärens kängor (som inte är speciellt vattentäta). Använde dem i flera år utan att de läckte, så de var slittåliga.

Kanske kan vara något?

Det är nog många år sedan Berghaus GoreTexsockor försvann från marknaden. Jag har 2 par och betecknar dom numera som hårdvaluta, eftersom dom är bra och nog inte går att uppbringa längre.

Jag kan bara spekulera varför man slutar sälja en bra produkt.

En teori jag har är att sockorna sålde dåligt p.g.a. för högt pris.
Den andra teorin jag har är att det är för liten krökningsradie på tejpningarna så tejpen släpper vid flitlig användning, vilket ledde till många reklamationer.
Men det är mina gissningar.

Jag använder mina Berghaus GoreTexsockor när det regnar och jag cyklar (Tevasandaler) och när det är myggrikt när jag tältar. GoreTexsockorna är inte bara vattentäta dom är myggtäta. Vid sommarens segling i Medelhavet tar jag nog med GoreTexsockorna i stället för stövlar.

OT jag har även 2 par Sealskinz.

Per
 
Martin Fjäderlätt;369865 sa:
Frågan är om man ens behöver något membran på fötterna. Kan man leva med att gå i gummistövlar flera veckor så kan man nog leva med att ha plastpåsar som fuktspärr när det behövs.
Ny fråga: vilka plastpåsar är bäst för detta? Systemets?
Tack för uppdateringen; Fjäderlätt har så klart redan berört ämnet. Givet Jörgens djupa kunskap är det emellertid tråkigt att notera att han endast finner två (halvdåliga) alternativ på marknaden.

Då det gäller membran är det så klart alltid önskvärt, men om det leder till att sockan inte fullgör sin funktion (och dessutom kostar en del) kan kanske rent av en plastpåse fungera bäst. Någon med erfarenheter av detta? Jag vet att den lösningen diskuterats tidigare i samband med vinterturer.

Strykarräven;369876 sa:
Jo jo, kom och orientera lite myr med mig på hösten så ska vi höra om fossingarna håller sig varma!
Precis, ibland räcker inte tunn strumpa plus sko för att hålla foten varm. Vad ska jag ha på foten då? Hela denna tråd är liksom vikt till det problemet.

Tack för tipsen! Neopren-sockarna har, som du noterar, tyvärr för hög temperaturgräns.

En sammanfattning: Förutom neopren-sockar har vi nu tre olika modeller (som återfinns i detaljistledet): Fler erfarenheter efterlyses! Givet erfarenheterna som hittills luftats, verkar alla tala om dålig hållbarhet.

Det är nog många år sedan Berghaus GoreTexsockor försvann från marknaden.
Trist! Men stämmer en av dina teorier led även dessa sockar av dålig hållbarhet.

Kanske blir det systemet-kassar till höstens vandring.
 
Senast ändrad:
Har samma erfarenhet som övriga av Sealskinz. De är inte prisvärda, börjar läcka ganska fort och är inte så slitstarka i textilen heller. Neoprensockor vill man väl inte ha på sig mer än tillfälligt. Kan inte tänka mig att det blir behagligt i kängor/skor under långa dagsvandringar. Men då har jag iofs bara neopren-erfarenhet från kajakpaddling och dykning. Nu har jag ett par såna här:

cvbs.jpg


http://www.integraldesigns.com/prod...D=399731&CFTOKEN=79243497&mainproducttypeid=1

Vattenbarriär-sockar från Integral Designs. De är inte använda ännu, premiär om några dagar. Hoppas att de mest ska ligga nedpackade, men vid behov ska de dras på utanpå en socka & innanför cykelskon.

Det är väl "Systembolagspåse Delux" kan man säga. Ultralätta gummistövlar...
 
när det gäller goretexsockor hoppas jag verkligen att det skett framsteg sen 1989 när jag
använde ett par i Schweiz. De var mycket obehagliga att ha på, speciellt i varmt väder.
 
Nyss hemkommen från en tiodagarsvandring då jag använde Sealskinz nästan varje dag från morgon till kväll, kan jag berätta om lite mer positiva erfarenheter om sockorna. De läckte inte in vatten. Mitt "system" bestod av damstrumpor innerst, därefter sealskinz, och ytterst ett par tunna "vanliga" strumpor. Sealskinz är ju rätt dyra, så jag ville ha ett extra skyddande ytterlager. Varma dagar hade jag enbart damstrumporna.
 
när det gäller goretexsockor hoppas jag verkligen att det skett framsteg sen 1989 när jag
använde ett par i Schweiz. De var mycket obehagliga att ha på, speciellt i varmt väder.

I varmt väder är väl gore tex obehagligt vare sig man har det i sockorna, i kängorna eller i jacka/byxor.
 
En sammanfattning: Förutom neopren-sockar har vi nu tre olika modeller (som återfinns i detaljistledet): Fler erfarenheter efterlyses! Givet erfarenheterna som hittills luftats, verkar alla tala om dålig hållbarhet.

Efter samma erfarenhet som andra rörande Sealskinz hållbarhet (< 1 dag, för min del), så
beställde jag häromdagen dessa:
http://www.surplusandoutdoors.com/ishop/877/shopscr3105.html
http://www.surplusandoutdoors.com/s...hing/new-british-army-issue-short-324591.html

De har ännu inte anlänt så jag kan inte yttra mig om kvaliteten, men priset är ju attraktivt. Enkla att beställa via telefon, och med rimliga fraktkostnader.

- Erik
 
Blir det verkligen inte obehag på något vis? Jag kan tänka mig att man håller värmen så länge man trampar på men hur gör man på raster på och kring glaciärer eller i terräng där det fortfarande finns kvar snö? Undviker man sådan terräng med lättviktsskodon (map på att stegjärn krävs)?

Jag chansade i Kiruna en gång och tog inte GTex-jacka utan körde på med en "nästan vattentät" Halti softshell-jacka. Missade själv att sömmen från undersida armhåla till handled inte var tejpad och blev blöt om underarmarna. Löjlig sak men det sög verkligen all energi ur mig efter att ha varit blöt i flera timmar.

Slutligen ett ord på vägen (leden) till en (förhoppningsvis) blivande lågsko-vandrare: allt handlar om att acceptera att i princip alltid vara blöt om fötterna. När du väl insett att det är legio under vandringen och samtidigt noterat att det faktiskt inte är något problem, kommer du att trivas bra med din skolösning. Fördelarna är otaliga. Förutom att din fot blir lättare att förflytta så slipper du byta skor vid vad. Ytterligare en fördel som jag upptäckt är att du aldrig behöver lufta fötterna. Då dina medvandrare pustar sina fötter under rasten kan du ägna den tiden åt annat än att knyta upp och knyta igen kängor.
 
Nu har jag ett par såna här:
Det är väl "Systembolagspåse Delux" kan man säga. Ultralätta gummistövlar...

På pappret verkar de ju som en bra lösning - väntar med spänning på din utvärdering!
Instinktivt tror jag som sagt att man kan hoppa över membranlösningar med sina för- och nackdelar.

180 kr och 90 gram kan man nog leva med.
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.