Sarek: Bästa vägen mellan Aktse - Ruohtesvágge

Vi är två kamrater som planerar att vandra i Sarek under mitten av juli. För tillfället är planen att börja i Kvikkjokk och avsluta i Ritsem, där emellan har vi tänkt att vandra Kungsleden - Aktse - ? - Ruohtesvágge - Kisurisstugan - Akkastugorna. Vilket är det "bästa" vägvalet mellan Aktse - Ruohtesvágge och hur lång tid bör denna vandring ta?

Henrik
 
Båt från Aktse upp i Rapadeltat. Vandring Rapadalen, över Pielaslätten. Framme! 3 dagar, kanske? 4 om man vill se sig om lite oxå.

/Håkan
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Norr om Låddepakte

Ett trevligt alternativ är att gå norr om Låddepakte och passa på att göra en bestigning av densamma. Lätt topptur och suverän utsikt över "Rovdjurstorget".

// Fredrik
 
Rapadalen är klart snyggast och trevligast att se på uppifrån. Nere i dalen ser man inte mycket mer än björk och vide. Alltså, gå uppe på sluttningen. Från Aktse upp till Skierfe och forsätt förbi på skrå. Mycket fin utsikt över dalen och deltat. Längre fram, vid vassjajokkarna skråar ni ner mot dalen och stigen. Därifrån har man en bra sikt över rapaselet med topparna runt. Räkna med att det tar ungefär en halv dag längre eftersom det blir stigning i början och man inte åker båt.

Det finns mer att läsa om rutten i gamla inlägg och i Grundstens bok.
 
Tack för alla svar.

Vi hade från början tänkt att gå Rapadalen men efter att ha läst vissa foruminlägg blev vi lite tveksamma. Det är svårt att skapa en bild av hur tuff dalen är, åsikterna går isär.
 
Inte särskilt tuff...

Nedre Rapadalen är dock ganska blöt och tråkig. Men den går ju att undvika som tidigare föreslagits med att gå upp bakom Skierfe och sedan ner lite högre upp i dalen. En annan variant är att gå upp mot Skierfe, genom passet mellan Passåive och Tåresåive och sedan på höglandet mellan Passåive och den spetsiga toppen Suorkisjnjurtje, vidare förbi sjön Abmojaure och via Vassjavagges pass ta sig ner i mitten av Rapadalen.
Övre delen av Rapadalen från Alep Vassjajåkkå och upp till Skårki går en alldeles utmärkt stig alldeles nere vid älvstranden, inga björkar och nästan inget vide!!!(kan rekomenderas). Den biten (vid stranden) gick jag på en halv dag i höstas.
Ta en titt på reseberättelserna från Sarek 1989, 2001 och 2003 på min hemsida http://fjallen.nygardh.net så kan du plocka ihop din vandringsled (har inte gått just den sträckan på en vandring men alla delarna har jag gått var för sig. Fina sträckor hela vägen.

Föresten kom jag på en variant till att ta sig från Aktse till Ruohtesvágge. Man kan gå kungsleden till Sitojaure och ta båt till Rinim och därifrån gå genom Pastavagge till Pielavalta.

Lycka till! och hoppas att ni får bättre tur med vädret än jag haft de senaste vandringarna ;)

MVH ///Claes
 
Beror på vattennivån

Rapadalen kan vara allt från en enkel promenad till ett h-vete, framför allt beroende på vattennivån. Vid lågvatten är nedre delan av dalen mycket lättgången (och en väldigt fin skogsvandring), och den övre också, om man går efter älvstranden från strax norr om Vassjajokarna. Har dock råkat ut för att älven steg 1,4 m (jag var tillbaka och mätte) på 18 timmar (har läst någonstans att älven kan stiga 1,8 m på ett dygn, hos Hamberg kanske). I nedre delen av älven (den första kilometern efter gränsen) kunde man inte se var fast mark slutade och älven började. Framför skylten vid gränsen var det 20 cm vatten. Jokkarna högre upp var bröstdjupa men nästan stillastående. Tältplatser efter älven var översvämmade, i skogen knädjupt eller mer ideligen. Enligt Länthe vid Aktse inträffar såna högvatten nån gång om året, varefter han får hämta folk som fått allt nerblött. Alltså - vid lågvatten jättefint - men ta en annan väg vid högvatten. Det tar f.ö. lika kort tid för vattnet att rinna undan som att stiga.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips