Sarek är farligt

Ensamvandring i Sarek och nybörjare

Jag gick ensam Ruotesvagge-Pastavagge nu i somras (andra hälften av Juli) utan nämnvärd fjällerfarenhet, (Jag har gått lite Kungsleden och tillbringat lite tid vid Kebne). Jag är medelålders, något överviktig och tränar överhuvud taget ingenting annat än att jag försöker promenera så mycket som möjligt.

Jag gick med karta, men utan kompass. Jag hade stundtals skitväder och begränsad sikt men upplevde ändå ovanstående tur som lättnavigerad. (Däremot gick jag på oförklarligt sätt vilse då jag kom ifrån den tydliga och markerade led som går mellan Änonjalme och bron över vuojatädno och i stället hamnade bland snårig björkskog och sankmark som fick mig att uppbåda det mesta av mina krafter för att komma på rätt köl igen).

Jag hade en gps med utmärkt färdväg som jag tittade på vid tveksamma tillfällen. En gång gick jag i tankar och passerade med ett par kilometer det ställe där jag tänkt vada. Gps:en redde lätt ut de frågetecken jag då hade. Jag följde ofta en stig som gick åt rätt håll, tappade bort den, gick genom myrmark och hittade sedan en ny (eller samma) stig.

Det enda som var knepigt var som så många andra skriver, alla dess vad. Som jag förstår det räknas denna sträcka som tämligen lättvadad, men det var med stor försiktighet och efter att noga valt mina platser som jag skred till verket. Jag gick med en stav som stöd. Skitläskigt hur som helst! I vissa fall tog jag tämligen långa omvägar upp- eller nerströms vilket medförde att jag ibland kunde hoppa tämligen torrskodd över. Jag såg andra som plöjde rakt på utan några större problem vid platser jag själv ratat, så jag kanske var överdrivet försiktig, men det kändes bra för mig.

Jag gick som kortast ca 1 mil/dag och som längs 2,8. Inga problem att hitta fina tältplatser och det fanns gott om vatten hela sträckan. Jag går inte över och ej heller strax under några glaciärer. Jag sov i ett Hilleberg Akto. Mycket regn, det blåste stundtals hårt, men aldrig storm. Klarar jag av detta har jag svårt att tro att någon annan inte kan göra detsamma.
 
Det enda som var knepigt var som så många andra skriver, alla dess vad. Som jag förstår det räknas denna sträcka som tämligen lättvadad, men det var med stor försiktighet och efter att noga valt mina platser som jag skred till verket....

Gick från Suorva till Pielavalta i juli 2007 utan att ha varit i området tidigare, upplevde också alla vad som problematiska... Det var med stor försiktighet och lång promenad uppströms som vi slutligen kunde passera Njabbejåkkå ovanför Suorva... Ramlade t.o.m. baklänges i ett vad ovanför Pierikjaure... tur att mina vandringskamrater fick tag i mig fort annars kunde det gått illa.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Det enda som var knepigt var som så många andra skriver, alla dess vad. Som jag förstår det räknas denna sträcka som tämligen lättvadad, men det var med stor försiktighet och efter att noga valt mina platser som jag skred till verket.

Jag håller med dig. Basstavágge kan vara lättvadad, men det är om vädret är gynnsamt. Att i största allmänhet påstå att dalgången har lätta vad är vilseledande. De kan ibland vara mycket svåra.

Jag går inte över och ej heller strax under några glaciärer.

Mycket klokt. För några decennier sedan uppmanade man folk att vara försiktiga i närheten av glaciärer. Numera avråder man från att ens vara i närheten (åtminstone gör jag det mer och mer).

Klarar jag av detta har jag svårt att tro att någon annan inte kan göra detsamma.

Bra reklam för Sarek! Med fjällvett och sunt friluftsförnuft är risken för allvarliga missöden faktiskt ganska liten. Tack för dina synpunkter! /Hans
 
En undran från en som aldrig varit sarek men antagligen ska dit någon gång: Alla dessa vad gör att man måste ha kängor/stövlar som är ? - hur höga då? Just nu har jag bara några "vanliga" kängor som är vattentäta 15-20 cm upp. Skulle dessa funka för sarek eller man måste ha höga stövlar eller vadarbyxor?
Mvh/Martin
 
Varken det ena eller det andra. Skulle vara overkill, om man nu inte råkar ha långskaftade kängor typ Lundhags. Men även de skulle vara för låga för riktiga vad.

De allra flesta kör våt-varianten med plastsandaler typ Teva.

Det kommer jag också att göra på mina framtida turer. Tidigare använde jag stora grova soppåsar över tjocka strumpor i Teva-sandaler. Det funkade, men var ganska komplicerat och höll inte särskilt länge tätt.
En annan variant är sådana vadarpåsar av lastbil-presenning. Min f.d. flickvän änvände sådana i Sarek, men de höll inte heller särskilt länge.

Därför rekommenderar jag våt-varianten, dock inte utan sandaler.
 
En undran från en som aldrig varit sarek men antagligen ska dit någon gång: Alla dessa vad gör att man måste ha kängor/stövlar som är ? - hur höga då? Just nu har jag bara några "vanliga" kängor som är vattentäta 15-20 cm upp. Skulle dessa funka för sarek eller man måste ha höga stövlar eller vadarbyxor?
Mvh/Martin

Jag gick i höga Lundhags vilket fungerade väl vid mindre vattendrag, men framför allt så var kändes det tryggt när jag sjönk ner djupt i myrmarkernas gyttja. Det kan vara riktigt djupt ibland... Men oavsett om man föredrar höga el låga kängor lär man få snöra av sig dessa vid "riktiga" vad.

Om man nu inte väljer att göra som jag gjorde vid ett par tillfällen. Efter en hel dags regnande var jag ändå så blöt att jag beslutade att vada iklädd de långkalsonger, regnbyxor och kängor jag hade på mig. När jag kom över hällde jag helt enkelt ut vattnet ur kängor, vred ur strumpor och fortsatte gå. Fördelen här är att jag slapp kämpa mot kyla samtidigt som jag stod stadigare än i sandaler. Nackdelen är naturligtvis att behöva klafsa vidare resten av dagen i blöta kängor.
 
Jag gick alltid I stövlar (Tre Torns Sarek) eftersom jag inte trivs med kängor. Vid vad tog jag mina regnbyxor (Helly;s) och vek stövelskaften två gånger med byxorna inne i vecken. Drog en tältlina hårt runt vecken – och kunde därmed vada nästan midjedjupt utan problem – och allt höll år efter år.

Vid riktigt djupa vad gick jag naken men med gympaskor på fötterna, ryggsäcken i en stor vattentät påse –bytte om på andra sidan vadet - samt sprang igång blodcirkulationen igen.
Ingen här som använder regnbyxorna som ”vadarstövlar”?

Thomas
 
Jag gick alltid I stövlar (Tre Torns Sarek) eftersom jag inte trivs med kängor. Vid vad tog jag mina regnbyxor (Helly;s) och vek stövelskaften två gånger med byxorna inne i vecken. Drog en tältlina hårt runt vecken – och kunde därmed vada nästan midjedjupt utan problem – och allt höll år efter år.

Vid riktigt djupa vad gick jag naken men med gympaskor på fötterna, ryggsäcken i en stor vattentät påse –bytte om på andra sidan vadet - samt sprang igång blodcirkulationen igen.
Ingen här som använder regnbyxorna som ”vadarstövlar”?

Thomas

Jodå, det finns många som drar en rem eller motsvarande runt regnbyxor och kängor och sen vandrar över. Jag plockar ur sulor och sockar och använder öppningsbara bunt-band från Classe. Jag har låga kängor (Lundhags Fjell Mid) och regnbyxor med hellånga dragkedjor och det brukar sippra in lite vatten men det stör inte så farligt. Mycket bättre än att gå barbent i en kall glaciärjokk. Andra har upplevt att det läcker in vatten i massor om man har dragkedjor så där är erfarenheten liteolika. Jag häller bara ut vattnet.

Mvh
Peter P.
 
Regnbyxor och silvertejp.....

.....funkar bra. Gäller bara att vara noga när man tejpar, kan ju vara lite svårt få helt tätt pga kängornas hakar. Men jag har testat i många år och min slutsats är att det inte finns någon som helst anledning att klä av sig och kliva ut i iskallt vatten.. Tror att många gör det därför att en "riktig" fjällvandrare skall vada halvnaken i iskallt vatten till midjan och helst bli fotad...
 
Jag har sedan länge använt Lundhags Coverboots, knähöga vadaröverdrag som man har utanpå kängorna. Dom funkar perfekt, och kan förlängas med hjälp av regnbyxorna och två remmar.
Tyvärr har dessa coverboots utgått ut Lunhags sortiment. Men ett annat alternativ är ju att sy själv. Kolla här på Anders Jonssons hemsida.
Varför frysa om benen om det inte är nödvändigt!!!
MVH ///Claes
 
Om jag redan har regnbyxorna på när jag kommer till ett vad kan det vara bekvämt att bara spänna remmar runt kängorna och gå över. Annars är det lika enkelt att dra av sig byxorna och byta om till vadarskor och gå över barbent. Då blir vattentrycket mindre också eftersom benen blir "smalare", vilket är en säkerhetsaspekt.
Att det blir kallt om fötter och ben är uthärdligt, dom blir snart varma igen. Något vad i midjehöjd har jag aldrig gjort, däremot har det väl skvittrat upp i grenen några gånger. Det längsta vadet (i tid och distans) är väl Tielmavadet. Gådokjåhko var kanske kallast eftersom man vadade så nära Pårteglaciären. Nu är det ju massor med år sedan den bron var bortspolad.
 
DN.se har idag en artikel om en veckovistelse i Sarek: http://www.dn.se/resor/sverige/en-vecka-i-sarek Trevligt att fjällvandring uppmärksammas och får lite mediatid, men det kanske är sådana här artiklar som gör att fjällen i allmänhet och Sarek i synnerhet får ett rykte som en brutal vildmark som skiljer sig från övriga svenska tama naturen. Några citat ur artikeln:

"Det blåser. Att prata är i princip omöjligt när vinden stjäl alla ord."
"Dessutom är det klokt att komma hyfsat vältränad. Inte minst om man tänker gå några mil om dagen och bära 25 kilo på ryggen."
"Vi skråar, ja nästan kravlar uppför. En blick ner orsakar plötslig yrsel, det är hetsigt brant. Blöt mossa på sten är förrädiskt."
"Mjölksyran börjar kännas i benen, alla timmar vi varit i gång börjar ta ut sin rätt och det är dags för rast, fylla kroppen med energi, giriga tuggor på en powerbar är en typisk bild där vi sitter bakom en sten som ger skydd för vinden."

Sen kommer lite mer positiva tongångar men överhuvudtaget får jag intrycket att Sarek är
1. Hårt väder och ogästvänlig natur
2. Tung packning
3. Endast för hårdingar
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips