Ro din kajak eller canadensare!

Har ett tips till alla som känner att de inte utnyttjar sin kropp maximalt under paddlingsturer eller helt enkelt vill förbättra utväxlingen mellan muskelkraft och framfart: Skaffa en roddinsats till din kajak eller canadensare! Piantedosi utanför Boston, USA, har utvecklat en insats med rullsäte som förvandlar en kajak eller canadensare till "tävlingsroddbåt" där benstyrkan kan utnyttjas till fullo. Se bilder på länken:

http://www.rowingrigs.com

Jag tror även att det finns en svensk importör nuförtiden. Jag har använt en roddinsats i min Inkas aluminiumkanot under de senaste två åren och tycker äntligen att jag kommer någonvart när jag är ute på egen hand. Hela kroppen får arbeta och farten känns svindlande jämfört med att paddla. Dessutom finns fortfarande plats för två vanliga paddlare i fören och aktern av kanoten.

För kajakpaddlare som är intresserade så rekommenderar jag skarpt boken "Rowing to latitude" av Jill Fredston. Hon konverterade en kajak till roddbåt och har utforskat olika kuststräckor i aktiska miljöer. En fantastiskt inspirerande bok!
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Jag fattar idén om man vill köra själv i sin kanadensare... Kajak däremot, knappast! ;-)

Men, hur är det egentligen?

Ni som tävlar och står i:
- Hur mycket snabbare är en roddare än en paddlare, eller tvärtom (tävlingskajak mot tävlingsroddbåt)?
- Är det ena snabbare både på sprint och maraton eller är det olika gällande acceleration kontra uthållighet?

-p-
 
Roddare snabbare & uthålligare

Utan att ha belägg så törs jag gissa att roddare skulle vinna stort över paddlare i både snabbhet och uthållighet. Om man däremot behöver navigera runt i trånga passager med strömmande vatten är det naturligtvis smidigare med traditionell paddling. Dessutom sitter ju en paddlare framåtvänd.. ;-)
 
Rodd

I OS ror man 2000m och paddlar 1000m roddarna har ungefär samma mellantider som paddlarnas sluttider. Inte så stor skillnad alltså. Roddarna är nog något snabbare. Kan tänka att det skiljer ergonomiskt men motorn är ju lika.

För några år sedan gjorde jag en rigg till en Canadensare. Och visst blev det snabbare. Rodd är tekniskt komplexare (tycker jag) på en kväll kunde man få in 5-10 drag som stämde någorlunda. Men det är en skön känsla när man får till det. Och det är en skön och rolig rörelse.

En Canadensare funkar fint att ro med men den är förstås inte optimal. Den har ganska liten volym ovanför vattenlinjen för paddlingens skull vilket gör att den gungar i längstled. Gör man en ren roddbåt kan man förstås optimera den mer

http://www.row.nu/produkter.asp?n1=33&n2=77

Riggen är en Scout rigg samma som används till Canadensarna

Hans Friedel
 
Underskattad aktivitet

Jag tycker rodd är en underskattad aktivitet bland friluftsfolk. Rodd ger lika heltäckande kroppsträning liknande t ex längskidåkning, men precis som med skidåkning är det viktigt att ha rätt teknik för att få maximal utdelning. Roddteknik, styrka och uthållighet kan med fördel tränas på roddmaskiner under vinterhalvåret.

Som sagt är inte en canadensare optimal för rodd men trots detta har kombinationen stora fördelar. De är framförallt billiga, vanligt förekommande och rymmer flera personer med packning.

Angående problemet med viktförskjutningen så finns intressant utveckling på området, bl a genom att fixera sitsen och istället låta fotfäste och årtullar glida på rälsen (se "sliding rigger"-systemet på http://www.rowvirusboats.com).

I boken "Rowing to latitude" så berättar Jill Fredston hur hon ror en konverterad kajak utmed kusterna runt Alaska, Newfoundland, Grönland och Norge med sin man. Han börjar med att paddla sin kajak men får gå över till rodd för att kunna hålla samma tempo som sin fru.

Jag ser fram emot att höra om den förste roddaren som tar sig an Blå Band-utmaningen!
 
bakåtsträvare ? :)

Visst är det kul att leka och en turistcanadensare kommer aldrig vara snabb så i det fallet är det nog ok men faktum kvarstår. Det känns lite mer konstruktivt att se vart man ska än vart man har varit. :)

Jag tror nog att rodd lämpar sig bättre för träning eller öppet hav än för turande i skärgårdar och på sjöar.

Har någon svensk rott över atlanten?

Provade att ro i en 8 i miami förra året där är det kraft.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips